VIDEO: Ghișeul.ro, o aplicație care așază România pe harta digitalizării administrative!

Românii își pot plăti taxele și impozitele de pe telefonul mobil. A fost lansată aplicația Ghiseul.ro și poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicații App Store și Google Play).

Despre noutățile pe care le aduce aplicația Ghiseul.ro ne-a vorbit Dragoș Tohănean, vicepreședinte Autoritatea Pentru Digitalizarea României(ADR), invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate.

„De 3 săptămâni, putem accesa Ghișeul.ro, inclusiv de pe aplicația mobilă. În momentul de față, vorbim de o aplicație mobilă care este disponibilă pe android și pe ios.  Odată cu lansarea aplicației mobile, numărul de utilizatori a crescut cu peste 110.000. De la 1 ianuarie, până în prezent, avem undeva la 120.000 de utilizatori noi, aproape 3000 de utilizatori creați în fiecare zi.  Dacă la sfârșitul lui decembrie 2022 aveam un număr de 1.500.000, acum avem peste 1.600.000 de utilizatori. Numărul descărcărilor aplicației, în prezent, vorbim de o aplicație care a fost lansată în urmă cu 2 săptămâni, a ajuns, în total, pe android și ios, la 120.000 de descărcări.”

Dragoș Tohănean, vicepreședinte ADR, ne-a descris și care sunt pașii pe care orice român, posesor al unui telefon smart și al unui card bancar, îi are de urmat, pentru a putea beneficia de ceea ce are de oferit aplicația mobilă Ghiseul.ro:

„Utilizatorii care folosesc telefoane smart și-au descărcat aplicația, și-au creat cont pe Ghișeul.ro folosind pașii descriși, care sunt aceiași pe platforma web și pe aplicația mobilă. Începem cu CNP- ul, ca să putem fi identificați, numele, prenumele și, după aceea, trebuie să introducem și datele de card, astfel încât autentificarea să fie completă.”

Aplicația ghișeul.ro este în proces continuu de schimbare și adaptare la cerințele pieței. Există, însă, piedici pentru care se caută, în mod activ, soluții. Una dintre probleme este  faptul că aplicația nu poate fi, încă, folosită de persoanele juridice. Dragoș Tohănean, vicepreședinte Autoritatea Pentru Digitalizarea României, ne-a spus care sunt motivele:

Momentan este disponibilă doar pentru persoane fizice. Lucrăm în paralel, astfel încât să eliberăm procesul, inclusiv pentru entități juridice. Care este diferența? Procesul de obținere a datelor de logare este digitalizat pentru persoane fizice. Pentru persoane/entități juridice, procesul încă este diferit de la primărie la primărie.  Încercăm să găsim modalități prin care să digitalizăm și acest proces.”

Noutatea cu care vine această aplicație este dată de posibilitatea efectuării unor plăți, fără a fi necesară autentificarea. Astfel, se  vine în ajutorul celor care vor să facă anumite plăți online, pentru alte persoane. Pentru varianta de plată cu autentificare, plățile pot fi făcute doar pentru posesorul acelui cont.

„În momentul de față, pe ghișeul.ro se pot face plăți cu autentificare și fără autentificare. Pe lângă taxe și impozite, de exemplu, pentru locuitorii Municipiului București, studenții își pot plăti taxele la Academia de Studii Economice sau facturile la Apa Nova. Lucrăm, în momentul de față, să analizăm, din punct de vedere juridic și al conceptului de GDPR, dacă conceptul de multiprofil poate fi dezvoltat, astfel încât eu, ca utilizator de Ghișeu.ro, dar punct central al casei, din perspectiva facturilor și așa mai departe, să pot să plătesc dările și pentru mama, pentru tata și pentru bunici. Este un proces în lucru.”, a adăugat Dragoș Tohănean, vicepreședinte ADR.

Digitalizarea României este necesară în contextul european al evoluției și implementării soluțiilor digitale. Anul 2023 a fost declarat anul competențelor, cu accent puternic în sfera digitalizării. Există oameni care nu se mai pot adapta acestor schimbări, dar soluțiile digitale își găsesc locul, în viețile noastre, din ce în ce mai mult. Aplicația Ghișeul.ro își dorește o evoluție rapidă, iar pentru asta se aduc noi îmbunătățiri, și noi colaborări, cum ar fi cea cu cei de la MAI, care a condus către posibilitatea obținerii cazierului în format digital, în doar câteva minute. Eliberarea cazierului este gratuită.

„Vrem să creștem cât mai mult. Pentru a crește soluțiile deja existente, cum sunt platforma Ghișeul.ro sau aplicațiile mobile, pe lângă posibilitatea de a plăti taxele și impozitele, s-a luat hotărârea, într-un proiect comun, de a putea elibera inclusiv cazierul judiciar, prin soluții digitale.”, a mai precizat Dragoș Tohănean, vicepreședinte ADR.

Află, aici, detalii despre cum îți poți obține cazierul, detalii despre câte plăți poți face și care este, în acest moment, posibilitatea de a face plăți online și pentru ceilalți membri ai familiei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.