”Tartuffe sau Impostorul” , după Molière, premieră la Teatrul Mic, pe 10 februarie
Articol de andreiabarsanbfm, 8 februarie 2023, 12:43
Teatrul Mic prezintă vineri, 10 februarie, de la ora 19.00, premiera oficială a spectacolului TARTUFFE sau IMPOSTORUL, în traducerea, adaptarea şi direcția de scenă a lui Gelu Colceag, Decorul este semnat de Ştefan Caragiu, iar costumele de Liliana Cenean.
Noua producție îi are în distribuție pe Vlad Logigan, Gabi Costin, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Mihaela Rădescu / Dana Dembinski, Vlad Corbeanu, Rareş Florin Stoica, Laura Gabriela Oana, Alex Voicu, Viorel Cojanu, Andrei Seuşan, Ştefan Lupu.
Regizorul Gelu Colceag propune publicului un spectacol de teatru în teatru, în care explorează cu subtilitate și inteligență efectele comice produse de intrigă și de dramatismul situațiilor.
”M-am gândit că, pentru public, ar fi foarte bine să afle puţin şi istoria acestui text, repetatele momente în care el, din cauza unei cenzuri bigote, a fost obligat să schimbe… şi atunci, în prolog şi în epilog, din textele lui Molière, din textele lui [Mihail] Bulgakov, eu am imaginat că, practic, piesa Tartuffe e jucată de trupa domnului Molière (…)Dogma lui Tartuffe, ideologia sa… era o formă de manifestare a unei ideologii de stânga, până la urmă, prin care oamenii erau obligaţi să renunţe mai întâi la tot ceea ce este deşertăciune şi, evident, apoi să se gândească şi să aibă ca ghid în viaţă normele impuse de religie, care, în ultimă instanţă, sunt norme morale”, spune regizorul Gelu Colceag citat în comunicatul de presă, din interviul acordat zilesinopti.ro.
Tartuffe sau Impostorul este considerată una dintre cele mai puternice şi controversate comedii de caracter din literatura mondială, scrisă cu scopul de a denunța fanatismul religios şi ipocrizia practicată de nobilii şi marii burghezi în secolul al XVII-lea.
Prima variantă a piesei scrisă în anul 1664, prezentată în fața regelui Ludovic al XIV-lea, a fost contestată şi interzisă. Trei ani mai târziu textul a stârnit din nou controverse şi a dus la interzicerea lui chiar de arhiepiecopul Parisului. Textul a putut fi jucat, în versiunea sa integrală, abia în februarie 1669, prin bunăvoința Regelui Soare, şi a reprezentat un adevărat succes. Pentru Molière tipul de satiră, comedie rafinată însemna modul ideal de a critica ipocrizia, falsitatea, naivitatea şi viclenia, animat fiind de convingerea că arta teatrului trebuie să contribuie la educarea caracterelor.
Următoarele reprezentații sunt programate pe 25 şi 26 februarie şi 18, 19 şi 31 martie la Sala Atelier a Teatrului Mic – Str. Constantin Mille nr.16.