Consolidarea clădirilor merge mai încet ca melcul!

Foto: Mircea Apostolescu

Primăria Capitalei ar trebui să consolideze peste 100 de imobile pe an!

Prefectul Capitalei și președintele Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), Toni Greblă, a declarat pentru București FM că, în cazul producerii unui seism cu o magnitudine mare, în București ne putem aștepta la ce este mai rău.

Asta deoarece Municipalitatea nu a reușit să consolideze clădirile expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic.

Șantierele de consolidare moștenite de la vechea administrație au rămas blocate, după septembrie 2020, iar Compania Municipală de Consolidări, care lucra pe aceste șantiere, s-ar afla în insolvență, spune prefectul Capitalei.

Toni Greblă crede că Primăria Capitalei ar trebui să mărească ritmul consolidării clădirilor cu risc seismic la peste o sută pe an.

Șapte dintre cele zece șantiere de consolidare preluate în 2020 sunt încă blocate!

Conform directorului Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din subordinea Primăriei Capitalei, Răzvan Munteanu, din cele 10 șantiere de consolidare preluate în 2020, numai pentru o singură clădire s-a reușit finalizarea procesului de recepție, aceasta fiind predată proprietarilor.

Pentru alte două șantiere dintre cele zece, recepția la terminarea lucrărilor va avea loc în perioada următoare.

Celelalte șapte șantiere de consolidare preluate în 2020, deși finalizate în proporție de peste 70% – consolidarea structurii de rezistență a fost realizată de către falimentata Companie Municipală de Consolidări – sunt încă blocate .

Asta fiindcă firma de insolvență care gestionează activele falimentatei Companii Municipale de Consolidări urmărește recuperarea de la AMCCRS a unor sume de bani pentru lucrările executate, explică Răzvan Munteanu.

Vor începe câteva șantiere noi de consolidare!

Cât despre noi șantiere de consolidare, până la 1 martie 2023, AMCCRS va demara consolidarea clădirii de pe Strada Blănari nr. 14, pentru care există deja autorizație de construcție.

Pentru clădirea de pe Strada Boteanu nr. 3A-3B, licitația pentru execuția lucrărilor de consolidare se află în faza de evaluare a ofertelor. Șeful AMCCRS speră ca și aici lucrările să poată începe în mai sau iunie, tot anul acesta.

Se mai află în faza de proiectare avansată cinci imobile mai mici, aflate în proprietatea Municipalității – Lipscani 70-75, Mătăsari 22, Gladiolelor și Șerban Vodă nr. 107, fosta clădire a Senatului României. Și pentru acestea, lucrările ar urma să demareze, de asemenea, anul acesta.

Răzvan Munteanu speră să finalizeze, tot în acest an, lucrările la imobilul de pe Strada Bărăției nr. 50, care au fost oprite din cauza unor probleme de proiectare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.