VIDEO: Fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii digitale a IMM-urilor!

350 de milioane de euro este suma obținută prin Programul Național de Reziliența și Redresare (#PNRR), din care vor fi oferite #granturi de până la 100000 de euro, oricărui IMM care nu este din domeniul IT. Sumele pot fi folosite în scopul digitalizării acestora.

Detalii despre cum pot fi obținute aceste sume de bani și condițiile de folosire a acestor fonduri am primit de la invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate, Petru Luhan, expert fonduri europene.

Accesarea fondurilor europene pentru digitalizarea IMM-urilor este un pas important pentru îmbunătățirea activităților acestor întreprinderi și pentru creșterea competitivității lor atât pe plan intern, cât și la nivelul pieței europeane. IMM-urile pot accesa granturi prin intermediul programelor europene de finanțare, iar în aceste zile se așteaptă aplicații pentru finanțare din partea IMM-urilor cu cod CAEN non IT. Iar banii nu sunt deloc puțini:

„Prin Programul Digitalizare, ce se va închide pe 24 aprilie, vom avea peste 2 luni la dispoziție să înaintăm cereri pentru finanțarea proiectelor noastre, se finanțează între 20.000 EUR și 100.000 EUR per proiect. Până la 30000 EUR obțin microîntreprinderile, conform legii 346, microîntreprindere ești dacă ai până la 9 angajați și până la 2.000.000 de euro, cifră de afaceri pe an, până la 50000 de euro pot accesa întreprinderile mici, adică, conform aceleiași legi, înseamnă  cele cu până la 10 milioane de euro-cifră de afaceri, și până la 49 de angajați, și întreprinderile mijlocii până la 249 de angajați, respectiv 50 de milioane de euro-cifră de afaceri, pot să acceseze până la 100 de milioane.”, ne-a spus Petru Luhan, expert fonduri europene.

Digitalizarea a pătruns în fiecare aspect al vieții cotidiene și al afacerilor. Întreprinderile micro, mici și mijlocii care vor să țină pasul cu noile tendințe în sfera tehnologiei, și care vor să-și îmbunătățească activitățile, să se dezvolte prin intermediul tehnologiei și să își crească competitivitatea prin intermediul acesteia, trebuie să privească posibilitatea de a accesa aceste fonduri ca pe una de maximă importanță. Ce anume se poate finanța prin aceste fonduri nerambursabile ne-a spus Petru Luhan, expert fonduri europene, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate:

„Ce putem finanța cu acești bani? Pentru ce ni se aloca aceste resurse? A nu se înțelege că firmele non IT pot accesa bani doar pentru dotare cu echipamente IT și software. Da, putem achiziționa calculatoare imprimante, plottere, servere, licențe publice, etcetera, dar atenție, putem achiziționa și orice echipament tehnologic care contribuie la o îmbunătățire a procesului de producție sau de oferire servicii sau o inovare acestora.

Un sistem ERP, un sistem de gestiune a activității modern, îl putem achiziționa cu fonduri europene nerambursabile în cadrul acestui program, la care contribuim cu doar 10 % din buzunarul propriu. Adică dacă vreau cei 30.000 sau 50.000 EUR din fonduri europene, contribuția mea va fi, după ce se aprobă proiectul, de maxim 3000 sau 5.000 EUR și implementez un proiect de 33000 sau 55.000 EUR. Costurile cu consultanța sunt și ele eligibile.”

Pentru accesarea acestor fonduri, există câteva condiții de eligibilitate, care trebuie îndeplinite. Expertul în fonduri europene, Petru Luhan a venit în sprijinul celor care își doresc să fie printre cei care primesc acești bani, cu câteva informații lămuritoare:

„Se poate accesa un astfel de program elaborând o cerere de finanțare. Făcând o prefezabilitate a firmei aplicante. Atenție, firmele nu au voie să fie în dificultate sau să aibă capitaluri negative în ultimii 2 ani. Trebuie să fi fost înființate de cel puțin un an de zile și, nu în ultimul rând, să aibă cod CAEN non IT, să fie active pe teritoriul României și să aibă un buget elaborat care, atenție, trebuie să îndeplinească șase din douăsprezece condiții DESI.

 Bugetul trebuie să fie clar definit, ba chiar avem nevoie de minim două oferte pentru fundamentarea prețului pe care îl trecem în buget. Fundamentăm fiecare element din buget, asta face consultantul.

Avem, într-adevăr, nevoie de oameni noi, de exemplu, ca  firmă de consultanță, noi facem analizele pe gratis. Pentru ca omul să știe dacă își asumă tariful de consultanță. Se fac prefezabilitățile înainte. Se  trece prin filtrul condițiilor din ghid. Și spunem dacă ai o companie eligibilă. Dacă se încadrează la 30.000 sau este întreprindere mică și se încadrează la 50.000 sau poate chiar la 100.000.”

IMM-urile sunt parte a motorului economiei unei țări. Dezvoltarea acestora presupune și o creștere economică la nivel macro. Crearea locurilor noi de muncă, cifrele de afaceri mai mari, toate conduc către prosperitatea acelei țări. Dacă așezăm totul în contextul european, o economie sănătoasă a unei țări membre aduce beneficii la nivelul Uniunii Europene. Astfel că, scopul acestor finanțări, făcute prin Programul Digitalizare, nu îi ocolesc nici pe cei care au mai beneficiat și de alte fonduri europene, și se adresează tuturor IMM-urilor eligibile, aflate în orice colț al țării.

„Chiar și cei care au beneficiat de fonduri europene de pe alte măsuri, alte programe, alte axe pot să acceseze programul digitalizare. Scopul este unul uniform, comun la nivel național. Nu contează că firma vine din mediul rural sau urban. Aceste fonduri se vor aloca tuturor companiilor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.”, a mai adăugat Petru Lohan, expert fonduri europene.

Află aici și alte detalii legate de accesarea fondurilor europene, precum și exemple amănunțite despre ce poți face cu banii, care sunt condițiile de eligibilitate și cum poți afla dacă firma ta poate beneficia de aceste granturi.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.