VIDEO: Sfaturi despre preconcepție, dietă alimentară și vitaminele necesare în sarcină!

Sursa foto: Cornel Moroianu

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a fost invitata Elenei Zagaican, în emisiunea LifeStyle de duminica trecută, și a oferit sfaturi despre preconcepție, dieta alimentară și vitaminele necesare în sarcină.

Este de preferat pentru oricine ca stilul de viață să fie unul sănătos și cu atât mai mult pentru femeile care doresc să devină mame.

Sursa foto: Cornel Moroianu

„Dacă încă n-ai devenit părinte, trebuie să începi măcar cu 3 luni de zile înainte să-ți asiguri tot ce este necesar dintr-o dietă și dacă nu reușești cu o dietă sănătoasă, te poți gândi la suplimentări. Sunt ajutoare de vitamine, de minerale, de nutrienți pe care ar trebui să-i găsești în dieta ideală.”

Echilibrul hormonal ține de vitamine și de minerale, iar studiile spun că dacă vrei să stimulezi fertilitatea trebuie să suplimentezi în special cu anumiți nutrienți cheie, cum ar fi vitamina D, vitamina B12, coenzimă Q10, sunt mulți nutrienți pe care trebuie să-i asiguri când pornești la drum.

„Să dau un exemplu, doar unul din multele exemple. Se știe că sindromul de ovar polichistic este o mare piedică în fertilitate. Ori, dacă nu ai rezerve și nivele bune de vitamina D, de Zinc, de Seleniu, poți să ai parte de efectele neplăcute ale acestui sindrom de ovar polichistic. Apoi, stresul oxidativ este iarăși o mare piedică în fertilitate. Ca să obții o sarcină trebuie să lupți cu radicalii liberi, pentru că în acest fel, dacă lupți având antioxidanți, obții șanse mai bune și pentru ovulație și pentru implantare și pentru dezvoltarea fătului și pentru modul în care acesta se creează.

Deci, această luptă cu stresul oxidativ se face asigurând antioxidanți, ori, aceștia sunt vitaminele A, C, E, coenzimă Q10, toate lucrează împreună, toate formează un complex. Niciodată o vitamină nu lucrează și face ea totul de la un cap la altul. Și atunci beneficiul este cert că având hrană sănătoasă și un complex de suplimentare potrivit pentru această perioadă, îți crești șansele de a obține o sarcină. Și, repet, e valabil pentru ambii părinți.”

Sursa foto: Cornel Moroianu

Doamna doctor Ruxandra Pleșea a evidențiat beneficiile vitaminelor și după naștere, în perioada de alăptare și a menționat că există potențial de carențe la mamele cu exces de greutate.

„Obezitatea înseamnă de fapt o dietă de proastă calitate, săracă în nutrienți. Ori este foarte ușor să se ajungă la carențe de vitamine și minerale. De multe ori medicii ginecologi se feresc în a prescrie aceste suplimente tocmai pacientelor cu exces de greutate, pe motiv că acolo e destul, dar nu este deloc așa. Tocmai acolo pot fi lipsuri. Cum spuneam, cele mai frecvente lipsuri sunt vitaminele D, B12, acid folic, pentru că nu sunt aduse din dietă sau nu sunt absorbite corect pentru că s-a distrus flora intestinală cu multe dulciuri, iar așa s-a ajuns la obezitate.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.