Ascultă Radio București FM Live

La mulți ani, Victor Rebengiuc!

La mulți ani, Victor Rebengiuc!
Foto: Sursa foto: Facebook Victor Rebengiuc

Articol de andreiabarsanbfm, 10 februarie 2023, 08:00 / actualizat: 10 februarie 2023, 9:49

Astăzi, marele actor Victor Rebengiuc împlinește 90 de ani.

Și această aniversare va fi tot pe scenă.

În ambele seri de weekend (11 și 12 februarie), va juca la Teatrul Bulandra, rolul principal din TATĂL de Florian Zeller, în regia lui Cristi Juncu.

Spectacolul reprezintă reîntoarcerea sa în teatrul pe care l-a slujit mai bine de şase decenii, în care a debutat la vârsta de 24 de ani. Totodată, este și ultimul personaj pe care îl aduce pe scenă.

”Tatăl” – Credit foto: Cosmin Ardeleanu

Victor Rebengiuc a anunțat, vara trecută,  că nu va intra în alte noi proiecte. Afirmația sa a fost  răstălmăcită în presa momentului, dar i-a și determinat pe spectatori să vină în număr cât mai mare să îl vadă. Sala este de fiecare dată plină, biletele epuizându-se rapid.

Și aniversarea de 85 de ani a fost sub lumina reflectoarelor. Chiar de ziua sa, pe 10 februarie,  juca în ”Regele moare”de Eugène Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu, la Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti, o partitură zguduitoare. Pentru acest rol,  Bérenger, a primit trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal, la cea de-a 26-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Iar partenera sa, Mariana Mihuţ,  pe cel pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul Regina Marguerite.

Spectacolul se joacă și în această stagiune tot cu casa închisă.

 

A fost cea de a doua întâlnire specială dintre cei doi actori, in acel moment,  după ”Umbre”, spectacol în regia lui Vlad Cristache, ieșit, din păcate, din repertoriul TNB.

De-a lungul vremii, au fost mai multe spectacole de teatru create special pentru acest cuplu. Silviu Purcărete a montat cu ei ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, tot pe scena Naţionalului bucureştean. Un gest asemănător făcuse și Cătălina Buzoianu, prin spectacolul ”Copilul îngropat”, cu ani în urmă.

Și foarte multă lume i-a îndrăgit pentru rolurile din ”O scrisoare pierdută”, spectacol înregistrat și difuzat  de TVR.

Pe 8 mai 2022, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc au fost omagiați la Gala Premiilor Gopo, unde au primit Premiul pentru întreaga carieră.
Ar trebui considerați „comori naționale”, spunea regizorul Andrei Șerban, în laudațio.

Pe Mariana Mihuț a cunoscut-o platoul de filmare, la ”Pădurea spânzuraţilor“. I-a devenit parteneră de viață și de scenă, o dragoste împărtășită care durează de peste o jumătate de secol. Sunt dedicați  meseriei, dar au avut întotdeauna grijă de familie. Au un fiu, Tudor, (născut în 1975), architect, care, la rândul său, este tatăl unui băiat— Mircea-Maxim.

Înainte de orice, cariera lui Victor Rebengiuc se identifică cu Teatrul Bulandra, în care joacă din 1957. În perioada 1962 – 1971, a fot actor al Teatrului Mic, cu normă întreagă, dar fără să părăsească această scenă. L-a însoțit profesional pe regizorul Radu Penciulescu, jucând în: ”Doi pe un balansoar” de William Gibson, ”Tango” de Sławomir Mrożek și ”Richard al II-lea” de William Shakespeare.

A fost pentru o scurtă perioadă și director al Teatrului Bulandra.(1996 – 1998). Debutul său, aici, a coincis cu cel al lui Liviu Ciulei, în ”Omul care aduce ploaia”, iar drumurile celor doi au mers atât de frumos împreună: ”Cum vă place”, ”Opera de trei parale”, ”Un tramvai numit dorință”, ”Azilul de noapte”, ”Lungul drum al zilei către casă”, ” Furtuna” . A jucat și în ”Visul unei nopți de vară”, la revenirea marelui regizor, după 90, la Bulandra, rol ce i-a adus și Premiul UNITER, apoi în ”Hamlet”, în 2000 și în ”Şase personaje în căutarea unui autor”, în 2005.

Întâlnirea de grație dintre cei doi artiști s-a produs tot la filmările pentru ”Pădurea spânzuraţilor“, unde își dau și replica. Dialogul dintre Klapka, jucat de Ciulei, și Bologa, interpretat de Rebengiuc, este o secvență care rămâne în memoria oricărui cinefil.

Filmul lui Liviu Ciulei, premiat la Cannes în 1965, rămâne un reper pentru cariera actorului.

Și dacă tot vorbim despre ecranizări celebre din literatura română, amintim și alte personaje memorabile cărora le-a dat chip: Tănase Scatiu regia Dan Pița, 1976, Ilie Moromete, din ecranizarea lui Stere Gulea, din 1986,  Pampon, din “De ce trag clopotele, Mitică?” regizat de Lucian Pintilie, (1981), Busuioc, din ”Pădureanca” (1986), filmul după nuvela lui Slavici, realizat de Nicolae Mărgineanu.

Sunt multe filme realizate înainte de anii 90, dar și după, în care a avut interpretări remarcabile, chiar și în roluri secundare.

Primarul din ”Balanța”, filmul lui Pintilie ar fi un astfel de exemplu.

Dar ”Medalia de onoare” și ”Câinele Japonez” sunt cel puțin două dintre titlurile reprezentative pentru perioada recentă a carierei sale cinematografice, încununate cu Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, în 2011 și 2014.

”Ivanov” – Sursa foto: bulandra.ro

Revenind la teatru, dintre spectacolele ultimilor ani, amintim: ”Căsătoria” și ”Unchiul Vanea”, în regia lui Yuri Kordonsky, și mai ales ”Marmură”, un regal al recitalurilor actoricești, creat de același regizor, pentru Victor Rebengiuc și Marian Râlea, la Teatrul Bulandra. Tot aici îl regăsim în: ”Rața sălbatică”, montare semnată de Peter Kerek, ”Moartea unui comis voiajor”, regizat de Felix Alexa, ”Ivanov”, în regia lui Andrei Șerban.

L-ați putut vedea și în ”Toţi fiii mei”, un spectacol montat de Ion Caramitru, la TNB. Și, bineînțeles, vi-l amintiți din spectacolul ”Inimă de câine“, în regia lui Yuri Kordonsky, montat la Național, în Preobrajenski, pentru care, în anul 2006, i s-a decernat Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal.

Inimă de câine

”Inimă de câine” – Sursa foto. TNB

A absolvit Institutul în 1956. A fost student al Aurei Buzescu, ”Maestra”, după cum o numește și pe care o evocată de fiecare dată în interviuri sau când primește un premiu.

Debutul în teatru a avut loc pe scena Teatrului Naţional din Craiova. Plecase aici împreună cu profesorul său din ultimul an, Vlad Mugur, și cu o parte din colegii de clasă. După  şase luni, a venit la București, unde a dat concurs la Teatrul Municipal, condus de doamna Bulandra.

Este actor de teatru, film ,radio și televiziune. A interpretat peste 200 de roluri, doar pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, și peste 50, în filme, conform unei informații de pe site-ul Ministerului Culturii.

Dar cifrele sunt mai puțin importante, este o carieră atât de bogată datorită valorii artei sale actoricești, a întâlnirilor cu regizorii și parteneri remarcabili, și nu în ultimul rând prin ceea ce a construit prin prezența sa la UNATC, în Teatrul Bulandra, prin deschiderea și generozitatea față de tânăra generație.

Victor Rebengiuc a primit de-a lungul timpului numeroase premii și distincții:

În anul 2003 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate și Premiul de Excelență, în 2014, trofeu pe care l-a închinat ”Generației de Aur”, din care face parte. Are un Premiul de Excelență și din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania (2004).

Ediția din 2017 a Festivalului Național de Teatru i-a fost dedicată. Președintele României i-a conferit Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Este Doctor Honoris Causa al UNATC, titlu decernat în 2008. A fost şi rector al acestei instituţii, între anii 1990 – 1995.

O stea cu numele său există pe Aleea Celebritătilor din Capitală, și pe cea din Sibiu.

Important este  să îl vedem pe scenă, pe ecran, să ne bucurăm de talentul său, de vocea specială și să descoperim misterul fiecărui personaj.

La mulți ani, Victor Rebengiuc!

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman