VIDEO: Jocul de bowling, de la distracție la performanță!

Se face performanță în Bowling! Medalie de bronz pentru echipa de seniori la Campionatul European de Seniori la bowling.Tot la CES, medalie de aur la individual masculin pentru categoria All Events. Ne-au vorbit astăzi despre bowling, competiții și despre ce înseamnă să faci performanță în acest sport, Raluca Pîciu-Gândac-președinte FR Bowling și Nițu Ionuț-secretar general FR Bowling, invitații lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate.

 „De când ne-am înființat, am participat anual. Într-un fel sau altul ne-am descurcat și am ajuns să participăm, în fiecare an, cu loturi complete, pentru probele de echipe, probele de duo, trio și individual. Noi am reușit, ca întotdeauna, prin eforturile noastre, ale jucătorilor, să participăm cu loturi complete.”, ne-a spus Raluca Pîciu-Gândac-președinte FR Bowling.

Bowlingul este un sport popular jucat în întreaga lume.Plecat din sfera divertismentului cu prietenii, a evoluat către sportul de performanță, cu structuri și reguli de joc foarte bine definite.

„Campionatul național este mixt, echipele sunt formate din fete și băieți. Există, de asemenea, și echipe formate  doar din fete sau doar  din băieți. Fiecare club are mai mulți jucători legitimați, iar campionatele europene și mondiale sunt pe categorii, adică feminin sau masculin, categorie mixtă nu există.”, a mai adăugat Raluca Pîciu-Gândac-președinte FR Bowling.

Ca orice sport, și jocul de bowling are adepți mari și mici. Performanța se obține greu, prin multă muncă. Pregătirea se face sub supravegherea unui antrenor și poate începe chiar de la o vârstă fragedă.

 „Pentru mine, ca fost sportiv de performanță și antrenor de tenis, fiind tot un sport individual, pot să-mi dau seama de capacitățile motrice și de talent. Antrenorii noștri aplică aceleași principii, își pot da seama în momentul în care îl văd, dacă are ceva educație făcută deja, își pot da seama dacă are talentul necesar și dacă poate evolua la nivel de performanță.

Mulți nu au încă calitățile necesare să facă sporturi de mare performanță și atunci îi aduc aici. Anul trecut am avut bucuria să avem mulți copii și, culmea este, joacă și părinții, învață și părinții lângă ei și automat copiii împreună cu părinții creează un tot.”, a spus Nițu Ionuț – secretar general FR Bowling, iar Raluca Pîciu-Gândac a mai adăugat:

„Vârsta  optimă pentru a începe, este  undeva în jurul vârstei de 6 ani, când coloana este deja puțin formată, pentru că știm că acest joc solicită, chiar dacă se joacă cu 2 mâini.

(…)Este ca în orice sport, cu cât te antrenezi mai mult, cu atât rezultatele apar mai rapid și poți să ajungi la un nivel mai înalt. E important antrenamentul, este foarte important

Nu avem, însă, condiții pentru a organiza competiții de mare anvergură. Campionatele Europene și Mondiale au reguli stricte legate de condițiile de joc, iar sălile în care se desfășoară trebuie să aibă un număr minim de piste.

„Sălile trebuie să îndeplinească anumite condiții tehnice. În acest moment, în București,  există o singură sală care îndeplinește aceste condiții, restul sălilor pot fi folosite pentru agrement. Dacă sunt țări care oferă toată tehnologia, logistica necesară, atunci un Campionat European va merge în acea direcție.”, a mai spus Raluca Pâciu-Gândac, președinte FR Bowling.

„Trebuie asigurate aceleași condiții de joc tuturor, ei trebuie să joace pe aceleași piste, să joace în condiții similare. Este o prevedere care permite licitarea pentru o competiție tip campionat, dar trebuie să avem minim 18 piste în același loc.”  a adăugat Nițu Ionuț – secretar general FR Bowling.

Cu toate că nu avem asigurate aceste condiții, sportivii români reușesc să surprindă prin performanțe. Medalie de bronz pentru echipa de seniori la Campionatul European de Seniori la bowling. Tot la CES, medalie de aur la individual masculin pentru categoria All Events. Și avem un campion care a reușit 85 de jocuri, de 300, perfecte (12 strike-uri consecutiv), care a reușit o performanță fabuloasă în bowlingul american profesionist.

„A fost o reușită extraordinară , suntem foarte mândri de ei. Noi știm foarte bine ce înseamnă și chiar e un lucru foarte important, să poți să obții o medalie. Lotul masculin este cel care a obținut medalie de bronz la echipe,  Cătălin Gheorghe, Vali Fătu, Mihai Tufan și Valentin Piroși.  Cătălin Gheorghe, care mai are niște medalii la activ, este cel care a obținut aurul la All Event.”, ne-a mai spus Raluca Pâciu-Gândac, președinte FR Bowling.

„Noi avem niște campioni și ar trebui menționați. Unul dintre campionii noștri, care are și cele mai multe jocuri cu scor maxim, în România,  85 de jocuri făcute, perfecte, de 300, (jocul perfect – 12 strike-uri consecutiv ), a reușit să câștige un turneu al bowlingului profesionist american, care a fost organizat în perioada pandemiei, în sălile de rezidență ale jucătorilor. El a reușit să obțină locul întâi. Romeo Gagenoiu este, de fapt, singurul jucător român de bowling care a reușit să facă treaba asta și are și un loc 5 european.”, a completat Nițu Ionuț, secretar general FR Bowling.

Vezi aici întreaga poveste a jocului de bowling și află toate informațiile legate de tehnica și tactica acestui sport.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.