Centrală provizorie în Titan!
Articol de Mircea Apostolescu, 13 februarie 2023, 13:09
Marțea trecută a intrat în funcțiune centrala termică provizorie de pe locul fostului CET Titan. Aceasta poate livra 60 de gigacalorii pe oră și asigură agentul termic pentru 200 de blocuri din zonă.
Totodată, prin degrevarea CET Sud, centrala ar contribui și la îmbunătățirea parametrilor agentului termic pe zona de est și nord-est a orașului, a declarat primarul general al Capitalei Nicușor Dan.
„Începând de marți, s-a lansat această capacitate modulară de producție. E vorba de 60 de gigacalorii pe oră. O centrală provizorie care suplinește lipsa centralelor din est și nord-est. După cum știți, Bucureștiul avea o rețea de centrale echilibrată, care avea două centrale mari, în vest, două mari, în sud și două mari, în zona de Nord-Est – una chiar în această locație, în clădirea dezafectată din dreapta noastră, și una în Pipera. Ele au fost dezafectate, cea din Pipera, în 2007, cea de aici, din Titan, în 2014. Și sistemul s-a dezechilibrat, cu suferință foarte mare pe zona de est și de nord-est.
Acum, prin această capacitate nouă, cum am spus, tot sistemul are 1.000 de gigacalorii pe oră, aducem în plus 60 de gigacalorii pe oră, un plus de 6%. Asta înseamnă că, pentru 200 de blocuri, care sunt în zonă, energia termică vine numai de la centrala aceasta și este suficientă. Și acel…, prin degrevarea de 200 de blocuri, energia care merge din CET Sud ajunge mai mult în zone de est și de nord-est”, a declarat Nicușor Dan, prezent la fostul CET Titan.
Directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune, însă, că, pentru a rezolva provizoriu problema căldurii și a apei calde în zonele deficitare, mai sunt necesare încă două asemenea centrale, una în Colentina și cealaltă în Pipera.
„Strategia de termoficare, încă din anul 2017, arată trei zone deficitare – Titan, Colentina, Aviației. Această centrală de la Titan rezolvă problema adiacentă, aici, și îmbunătățește circulația inclusiv pe zona de Colentina. Pentru că energia termică care venea tocmai de la CET Sud pentru blocurile din zona Titan acum merge către Colentina și ajută și zona Colentina. Căutăm, în continuare, terenuri, în zona Colentina și Aviației, pentru a putea echilibra rețeaua. Această capacitate, făcută doar în șase luni, important este că ne-a ajutat săptămâna trecută, când a fost cea mai friguroasă săptămână din ultimii 4 ani. N-am mai avut de 4 ani o săptămână cu minus 7 grade”, a declarat Claudiu Crețu.
Soluția pe termen lung constă, însă, în construcția de centrale de cogenerare de înaltă eficiență, care să producă atât energie termică, cât și energie electrică, mai spune șeful de la Termoenergetica.