Idei în Agora: „Război și pace în Ucraina”, cu Radu Carp și Marianna Prysiazhniuk!

Muzeul Municipiului București vă invită la Idei în Agora, marți, 14 februarie, ora 18:00, cu tema „Război și pace în Ucraina”. În dialog cu Sorin Antohi vor fi Radu Carp și Marianna Prysiazhniuk. Întâlnirea este găzduită de Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Intrarea este liberă.

Sorin Antohi: „Lumea vorbește mult zilele acestea despre 24 februarie, când se împlinește un an de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina, începută cu un Blitzkrieg ratat și continuată cu o confruntare de uzură, parcă independentă de vreun plan inteligibil și de vreun calendar previzibil, cu numeroase schimbări de direcție și obiective asumate, tot mai sângeroasă și mai distructivă, angajând într-un fel sau altul întreaga planetă. Dar pe 20 februarie se împlinesc nouă ani de la începerea efectivă a ostilităților care au dus în primul rând la anexarea Crimeei și aveau să mocnească apoi, oarecum uitate de politicieni, presă și (deci) opinia publică, opt ani și patru zile.

Până acum, avem așadar un deja foarte lung război fără pace, cu o primă perioadă apropiată de un status quo acceptat de Occident pe care numai Rusia l-a anulat, printr-un asalt și mai ambițios care s-a întors până acum împotriva intereselor sale raționale. Vom încerca în cursul discuției să deslușim unele din misterele acestui război și să ne gândim cumva la pace, adică la trecerea de la actuala fază tragică, eroică și simbolică a istoriei Ucrainei la reconstrucția postbelică, adică la o democrație liberală cu hartă stabilă, stat de drept, diversitate etno-lingvistică garantată și neconflictuală, economie și instituții funcționale (etc.).

Pentru asta i-am invitat pe Radu Carp și pe Marianna Prysiazhniuk, care au dialogat între ei în cartea Război în Europa. Ucraina, România și Republica Moldova în fața agresiunii ruse (Corint, 2022). Așa cum spunea Radu Carp, cartea “se referă mai degrabă la contextul și cauzele războiului, mai puțin la ce s-a întâmplat după 24 februarie 2022”. Dialogul nostru în trei va porni tot de la context și cauze, dar va aborda și chestiuni de actualitate și perspectivă”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.