RĂZBOI în Ucraina! Rusia îşi consolidează poziţiile ocupate în Ucraina!

arhiva

Update 16:20: Liderul pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadârov, a declarat luni că, pentru a garanta securitatea Rusiei, forţele sale armate ar trebui să cucerească oraşele ucrainene Odesa (important port la Marea Neagră, în sud) şi Harkov (nord-est), relatează EFE şi canalul de televiziune ucrainean TSN.

……………………………………………………………………………………………………………

Update 15:50: Armata germană a început instruirea soldaţilor ucraineni în manevrarea tancurilor de luptă Leopard 2, pe care Kievul le consideră critice pentru recuperarea teritoriilor cucerite de Rusia, transmite DPA.

Instructajul se desfăşoară în principal în poligonul din Münster (vest) al Bundeswehr, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului federal al Apărării.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 15:20: NATO intenţionează să-şi crească ţintele pentru stocurile de muniţie, care sunt golite de războiul din Ucraina, a declarat luni presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniştrilor apărării din ţările aliate, informează Reuters.

„Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie. Asta pune sub presiune industria de apărare. Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare”, a spus Stoltenberg.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 15:00: Preşedinţia ucraineană a recunoscut luni că situaţia este „complicată” la nord de Bahmut, regiunea cea mai disputată în estul Ucrainei, la o zi după ce grupul de mercenari Wagner anunţase capturarea localităţii Krasna Hora, relatează AFP.

„Situaţia este complicată în apropiere de Soledar: localitatea Paraskovievka este ţinta unor bombardamente şi atacuri intense”, a indicat preşedinţia de la Kiev în buletinul său cotidian.

…………………………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, susţine că deschiderea porţilor ca sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris nu situează forul olimpic mondial de „partea greşită a istoriei”, transmite Reuters.

……………………………………………………………………………………………………

Update 12:50: Planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova au fost confirmate de instituţii ale statului şi aveau drept scop schimbarea puterii de la Chişinău, a declarat luni preşedinta republicii, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Maiei Sandu, planul prevedea implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care urmau să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luări de ostatici.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 12:30: Vicepremierul demisionar Andrei Spînu a fost numit în funcţia de secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, începând cu data de 14 februarie 2023, transmite Radio Chişinău.

………………………………………………………………………………………………………

Update 12:00: O schemă rusească de acordare de împrumuturi cu perioadă de graţie trupelor care luptă în Ucraina se adaugă presiunilor de a pleca, în creştere, asupra băncilor străine care au rămas în Rusia, mai ales că acestea sunt obligate să anuleze întreaga datorie în cazul decesului celui creditat sau a mutilării lui, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

……………………………………………………………………………………………………….

Rusia îşi consolidează şi îşi extinde poziţiile în zonele ocupate în Ucraina, a anunţat luni Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ cotidian, transmite DPA.

Evaluarea serviciilor de informaţii britanice arată că forţele ruse „probabil şi-au întărit fortificaţiile defensive” pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie. În plus, Rusia a desfăşurat suplimentar militari în zonă.

„În pofida faptului că atenţia operaţională este concentrată în prezent pe centrul Donbasului, Rusia este îngrijorată în continuare de apărarea extremităţilor liniei frontului său extins”, a explicat Ministerul Apărării britanic.

Dacă forţele ucrainene vor realiza o breşă în frontul din regiunea Zaporojie, atunci „podul terestru” între regiunea rusă Rostov şi peninsula Crimeea va fi pus la încercare „în mod serios”, adaugă ministerul citat.

Pe de altă parte, un succes al armatei ucrainene în regiunea estică Lugansk ar ameninţa obiectivul declarat al Moscovei de „eliberare” a Donbasului, regiune formată din Lugansk şi Doneţk.

„A decide care dintre aceste ameninţări va trebui contracarată cu prioritate este probabil una dintre dilemele principale pentru planificatorii operaţionali ruşi”, a mai spus Ministerul Apărării de la Londra.

Linia frontului din Ucraina are o lungime de aproximativ 1.200 de kilometri.

SUA le-au transmis cetăţenilor lor să părăsească Rusia în cel mai scurt timp din cauza războiului din Ucraina şi a riscului unor arestări arbitrare din partea agenţiilor ruse de aplicare a legii, relatează luni Reuters.

„Cetăţenii Statelor Unite care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat de acolo. Evitaţi călătoriile în Rusia”, a avertizat ambasada SUA la Moscova într-un mesaj adresat cetăţenilor americani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.