VIDEO: Ucraina – Chipuri ale războiului – povești scrise cu lumină în negura unui an de război!

Radiourile din întreaga lume strâng rândurile și într-un singur glas vorbesc despre pace, de Ziua Mondiala a Radioului.
Despre pace a vorbit și Ilie Pintea, trimis special Radio România care a vazut și a documentat ororile razboiului din Ucraina. Expoziția personală „Ucraina – Chipuri ale războiului”- va fi vernisată la Sala Radio din București, joi, 23 februarie 2023, ora 14:00.

„Așa cum nici binele fără rău nu poate să existe, nici pacea fără război nu e prețuită destul. În prima lună de război, în primele mele experiențe acolo, în luna martie a anului trecut, la liceul românesc din Herța, care devenise un fel de centru pentru refugiați ad-hoc, pe un perete întreg scria Mir. Mir fiind cuvântul în rusă pentru pace. Și inscripția asta nu ți-ar fi atras atenția decât, cel mult, ca exemplu al propagandei. În zona aceea, însă, în contextul în care ne aflăm, a căpătat din nou însemnătatea pe care o are acest cuvânt, care rezumă tot ce nu e războiul, cel puțin pentru mine.”, ne-a spus jurnalistul Ilie Pintea, care a mai adăugat că războiul nu dă semne de sfârșit:

„Nu există perspective ale păcii. Din păcate, nu există perspective concrete ale încheierii acestui conflict și, cu toate astea, continui să sper, la fel ca toți ucrainenii, dacă mă întrebi pe mine, în sfârșitul cât mai grabnic al acestui război, deși toate semnalele, toate analizele arată contrariul, faptul că de abia acum începe greul.”

În fața războiului, în fața calamităților de orice fel, în fața durerii, empatia și dorința de de a ajuta unesc toate confesiunile religioase  în slujba iubirii față de cei ce luptă pentru supraviețuire.  Ajutorul este dat omului, de către om. În Ucraina se întâmplă la fel.

„În Ucraina, bisericile de orice confesiune, de orice subordonare ierarhică ar fi fost, au contribuit din plin la ajutorarea refugiaților de război. Peste 10 milioane de oameni și-au părăsit casele în urma războiului din Ucraina, vreo 3 milioane și jumătate sunt deja în afara țării, și fiecare dintre ei a urmat un parcurs oarecum asemănător, însă, e evident că fiecare poveste e diferită în felul ei. Toți au fugit de război, de distrugere de ceea ce înseamnă până la urmă această invazie și au avut nevoie, în drumul lor spre un alt oraș mai sigur sau spre altă țară, de ajutor.”, a precizat Ilie Pintea, trimis special al Radio România Actualități în Ucraina.

În expoziția de fotografie „Ucraina – Chipuri ale războiului”- ce va fi vernisată la Sala Radio din București, joi, 23 februarie 2023, ora 14:00, jurnalistul Ilie Pintea a surprins imagini impresionante. Ele vorbesc în locul celor care și-au înghesuit viețile în câteva genți și au fugit din casele lor, în încercarea de a se salva. Fotografiile lui spun povești și despre casele devenite, deja ruine, și despre lacrimi…

„Am asistat la scene absolut impresionante la biserica din Storojineț, de exemplu, unde slujește părintele Vasile, el și-a transformat școala duminicală, pentru că vorbim de o biserică românească ce organizează inclusiv o școală duminicală pentru copii de acolo, a transformat-o într-un centru de refugiați. Eu am ajuns acolo în primele în a 2-a săptămâni de război și am putut să văd câtă grijă aveau oamenii de aici sub exemplul direct al părintelui Vasile de refugiații aceștia. Am văzut atunci, pentru prima dată în viața mea, un câine care plânge. N-am crezut că există așa ceva.  Volodimir, un bărbat de 33 de ani, plecase din Kiev cu 3 copii, cu soția, cu un câine și o pisică și, ca și când ar fi simțit toată tragedia din jurul lui, cățelul ăsta plângea pur și simplu, îi curgeau lacrimi din ochi și avea o expresie de o tristețe nemaivăzută de mine la vreun animal. Am făcut și câteva fotografii acolo, ca să fixez cumva momentul ăsta și zecile de momente de felul ăsta, pe care le-am întâlnit mai apoi. (…)Nu apuc să-mi compun cadrul așa cum aș vrea, pentru că lucrăm în regim de actualitate, și lucrurile se întâmplau efectiv sub ochii mei. A trebuit să iau decizii foarte rapide, în a apăsa sau nu pe buton, acum folosindu-mă și de faptul că tehnica din ziua de azi îți permite să faci atât de multe fotografii, cât te țin bateriile și cadrul.”

„5 minute în plus” reprezintă un lux în lumea în care totul se schimbă în fracțiuni de secundă. Fotografia făcută în astfel de condiții a devenit, pentru jurnalistul Ilie Pintea, o misiune personală, una în care crede, și asta pentru că, prin imaginile surprinse acolo ne poate ajuta să și vedem ceea ce ne imaginăm, când ascultăm o relatare radiofonică.

„Am reușit, de exemplu, să-mi compun cumva cadrele, atunci când am ajuns în locuri în care era o relativă liniște și aveam suficient timp, asta însemnând chiar și 5 minute în plus, pentru că a fost un maraton continuu fiecare deplasare.  Fotografia e, cumva, un lux pe care mi l-am îngăduit de fiecare dată, din dorința de a le arăta celor de acasă, ceea ce vedeam eu și de a le da prilejul să vadă ceea ce ascultă la radio.”

Expoziția de fotografie „Ucraina – Chipuri ale războiului” înzestrează fiecare fotografie cu o amprentă unică: povestea din spatele imaginii. Printr-o simplă scanare a codului QR ce însoțește fiecare imagine, privitorul se va trezi purtat în contextul obținerii ei. Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte. Acum, lumile s-au întrepătruns, iar imaginile și cuvintele ne poartă într-un spațiu virtual, în care discursul este comun.

 „Sunt curios să văd care or să fie reacțiile celor care privesc fotografiile și am să spun și un element inedit al acestei expoziții. Anume, faptul că fiecare dintre fotografii, care sunt tipărite pe un suport special și au niște dimensiuni generoase, aș spune eu, adică o  fotografie are un metru lățime, fiecare fotografie va avea imprimat un cod QR pe care, dacă îl scanezi, poți să vezi întreaga poveste a acelei fotografii, să afli contextul în care a fost făcută și să ai astfel o imagine de ansamblu.”

Jurnalistul Ilie Pintea, trimis special al Radio România ActuaIități în Ucraina ne-a mărturisit că expoziția sa de fotografie mai conține câteva imagini cu operele unui artist celebru, care a ajuns în Ucraina pentru a-și arăta solidaritatea cu poporul ucrainean, și care și-a lăsat arta să vorbească despre Pace, despre oameni și despre viață.

Află aici despre ce artist ne-a vorbit jurnalistul Ilie Pintea și, tot aici, ascultă și celelate povești ale unui om aflat față în față cu războiul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.