Nicușor Dan cere Parchetului oprirea lucrărilor de construcție de pe Strada Visarion nr 8!

arhiva

Primarul general Nicușor Dan a solicitat, vineri, Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 să oprească lucrările de construire la blocul din Strada Visarion nr. 8, chiar la intersecția cu Bulevardul Lascăr Catargiu, vizavi de „Casa Lipatti”.

Lucrările se desfășoară fără autorizație de construcție, întrucât autorizația emisă de către Primăria Municipiului București, în anul 2019, a expirat anul trecut.

Epopeea construcției nelegale de pe Strada Visarion, colț cu Bulevardul Lascăr Catargiu, începe din anii 2006-2008, cu demolarea ilegală a imobilului care se afla acolo.

„Pe Visarion, există o cercetare penală în curs pentru demolarea acelei structuri de care vorbiți, pentru demolarea clădirii care exista înainte.

Era o clădire care, după cum știți, era perfect funcțională în anul 2008 și care s-a demolat fără nicio autorizație, bucată cu bucată, până când n-a mai rămas nimic. Din nou, o autorizație (… de construcție n.r.) dată de administrația precedentă care este contestată în instanță pentru mai multe motive.

Unul dintre motive este că Primăria (… Municipiului București n.r.) a scris în fals (… în autorizația de construcție n.r.) că terenul este liber, deși nu era. Și celelalte motive vizează regimul de înălțime, distanțe laterale și ceilalți parametrii urbanistici.

În situația în care se constată că autorizația este ilegală, acea structură va trebui demolată”, a explicat Nicușor Dan, la întrebarea București FM.

În context, trebuie amintit faptul că, după ce clădirea a fost demolată bucată cu bucată fără vreo autorizație de desființare, Primăria Capitalei a dat, în anul 2019, autorizație de construcție pentru un bloc cu 5 etaje.

Dincolo de faptul că autorizația respectivă menționează că terenul ar fi fost liber, deși nu există vreo autorizație de desființare, ea este nelegală în privința înălțimii, a distanțelor laterale, a ocupării terenului. Autorizația a fost atacată în instanță de Asociația Salvați Bucureștiul, iar procesul este încă pe rol.

Clădirea de pe Strada Visarion nr. 8 era încă intactă în anul 2006. Atunci a început un proces de demolare bucată cu bucată, fără vreo autorizație.

Mai întâi, au fost scoase ușile și geamurile, astfel încât vântul, ploaia, zăpada, animalele fără stăpân și oamenii străzii să poată pătrunde cu ușurință înăuntru.

Apoi, a fost dărâmat acoperișul și s-a intrat în faza finală a distrugerii imobilului. Până când, în anul 2017, singurul perete rămas în picioare a fost demolat și el.

Vecinii și ONG-urile au făcut mai multe plângeri penale, rămase însă fără vreun rezultat.

Abia în anul 2019 Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a început o nouă cercetare penală, pentru o ultima distrugere din 2017. În urma cercetării penale, Parchetul a reținut în cauză că un polițist local ar fi constatat distrugerea dar ar fi omis să informeze Parchetul, doi funcționari de la cadastru ar fi falsificat Cartea Funciară, menționând că respectiva clădire nu mai există, proprietarul ar fi demolat fără autorizație, iar un avocat i-ar fi consiliat pe toți cei implicați cum să procedeze.

Parchetul a trimis în judecată pe toți inculpații, în 2022. A survenit, însă, o eroare procedurală. Astfel, în cursul anului 2021, pe o perioadă scurtă de timp, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a făcut acte de procedură și împotriva unui avocat, deși Codul de Procedură Penală dispune că cercetarea penală a avocaților poate fi făcută doar de parchetele de pe lângă curțile de apel. Pentru această eroare de procedură, întreaga cercetare penală a fost anulată de instanță, trebuind reluată de la zero.

În cursul cercetării penale, Parchetul a dispus în ianuarie 2021 și oprirea lucrărilor de construire. Prin anularea întregii cercetări penale, a fost anulată însă și această ordonanță de oprire a lucrărilor.

Între timp autorizația din 2019 a expirat în 2022, deci lucrările care se execută acum nu mai au la bază vreo autorizație.

Conform legii, singura instituție care poate să oprească lucrările este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, motiv pentru care primarul Nicușor Dan a solicitat oficial oprirea lucrărilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.