VIDEO: Durerile de spate – cauze și căi de prevenție!

Durerile de spate sau de picioare sunt printre afecțiunile care ne fac des probleme. Am aflat, astăzi, care sunt posibilele cauze ale acestor dureri de la Dr. Cosmin Baciu – medic primar ortoped și de la Dr. Cristian Gurău, medic ortoped, invitații lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate.
Printre cauzele care conduc către leziuni grave, la loc de cinste se află sedentarismul. Statul pe scaun, pentru perioade foarte lungi de timp, chiar dăunează grav sănătății noastre. Cât de mult și ce e de făcut am aflat de la medicul ortoped Cristian Gurău:

„Legat de sedentarism, am citit recent un review al mai multor studii clinice și, într-adevăr, e o problemă foarte mare cu sedentarismul, mai ales în țările dezvoltate economic și mai ales la pacienții sau la persoanele care stau mai mult de 8 ore într-o poziție șezândă pe scaun sau pe canapea. Problemele cele mai mari au fost la cei care stau peste mai mult de 8 ore și riscul de deces este similar cu al celor care fumează și sunt obezi.
Acest risc este compensat prin activitate fizică, deci persoanele care stau 8 ore pe scaun dacă fac o oră în fiecare zi de activitate fizică moderată spre intensă compensează aceste ore și au același risc ca cei care stau 4 ore, dar nu fac activitate fizică.”

Ne place să mergem cu mașina până la pâine, să ne suim în taxi chiar și pentru o singură stație de autobuz, adorăm să fim serviți la pat, și să stăm tolăniți cât mai mult timp. Ne place confortul și viața confortabilă. Se pare că ne-am împrietenit foarte bine cu dușmanul, așa cum ne-a precizat doctorul Cosmin Baciu, medic primar ortoped:

„Cel mai mare dușman, unul din principalii dușmani ai sănătății este confortul. Nu toți pacienții care sunt sedentari au job de 10 ore pe scaun. Unii pur și simplu adoră să fie sedentari.
Coloana vertebrală, care este susținută de toată musculatura toracelui și a zonei lombare și a mușchilor paravertebrali, în momentul când suntem statici, se atrofiază în timp. Atunci nu mai susține tot scheletul osos.
Vizavi de postură, nu trebuie să accentuăm curburile. Coloana vertebrală are niște curburi fiziologice, care sunt lăsate de la mama natură tocmai ca greutatea să nu se proiecteze axial în vertebră și la nivelul discului intervertebral, astfel încât, să fie repartizată uniform și susținută prin aceste curburi și de tonusul muscular ai mușchilor care se inseră pe corpii vertebrali.”

Un minut poate face diferența, când vine vorba de sănătatea noastră. „Dacă putem să facem o scurtă pauză, așa cum am spus de un minut, să ne ridicăm.” a adăugat doctorul Cristian Gurău:

„Este foarte important să schimbăm stilul de viață, chiar dacă avem o muncă sedentara la birou, e important să adaptăm mediul de lucru pe care îl avem, să stăm, de exemplu, mai mult în picioare, deci asta e primul pas, să stăm în picioare, să ne ridicăm, să lucrăm în picioare. Dacă putem să facem o scurtă pauză, așa cum am spus de un minut, să ne ridicăm.”

Deși iarna nu mai conduce detașat, în clasamentul anotimpurilor cu numărul cel mai mare de cazuri care se transformă în urgențe, rămâne totuși anotimpul care aduce în fața medicilor ortopezi un număr considerabil de pacienți. Traumatismele sunt de toate felurile, iar fracturile tind să aparțină seniorilor, din motive de densitate osoasă.

„În această iarnă am avut predominant traumatisme la nivelul membrelor și aici sunt traumatismele articulare musculo-tendinoase, entorse, luxații mai curând decât fracturi. Fracturile se întâlnesc în special la pacienții de vârsta a treia, acolo unde avem un grad de osteoporoză, o densitate osoasă mai slabă și mult mai puțin rezistentă”, a precizat Cosmin Baciu, medic primar ortoped.

Ortopedia este o specializare care se găsește în plin avânt tehnologic. Ceea ce este îmbucurător pentru cei ce au nevoie de ajutor, pentru a duce o viață cât mai aproape de normalul știut. Deși nu ne aflăm foarte aproape de multe dintre aceste descoperiri, sunt arii ale acestui domeniu medical în care folosim tehnologie de vârf.

„Ortopedia este o specializare foarte tehnologizată, de fiecare dată apare ceva nou. Apare un dispozitiv nou, un nou tip de proteză, un nou tip de implant, un nou tip de șurub, o nouă metodă de fixare a unei fracturi sau a unei leziuni. Mereu încercăm să ne adaptăm și depindem, într-adevăr, foarte mult și de industria care produce aceste implanturi. În România e un pic mai dificil să avem acces la toate tipurile de implanturi, pe care ni le-am dori, dar pe anumite zone suntem destul de bine.
Înainte se foloseau simple broșe, ca niște sârme, pentru reducerea și fixarea unor fracturi, ulterior am avansat la niște tije metalice mai simple. Acum au apărut cele din titan și sunt pe piață de foarte mult timp. Sunt mai ușoare, mai ușor de folosit și sunt rmn compatibile.”, a mai spus doctorul Cristian Gurău.

Este bine să nu neglijăm durerile articulare. În cazul unei dureri persistente un consult medical de specialitate este ceea ce ne poate salva pe termen lung. Alternativa este lezarea definitivă a elementului nobil al ortopediei, cartilajul.

„Acolo unde e o durere articulară care ține mai mult de o săptămână, e bine să consulți un specialist. Îți poate aduce beneficii majore pe o perioadă îndelungată. Pentru că o leziune de menisc importantă, neglijată timp de 5-6 ani, duce articulația genunchiului către artroză, adică la distrucția aproape în întregime a cartilajului. Cartilajul este elementul nostru nobil.”, a mai precizat Cosmin Baciu, medic primar ortoped.

Află aici toate detaliile legate de durerile de spate, ce recomandă medicii specialiști și ce spun aceștia despre exercițiile fizice.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.