Bine de citit: „Catarul”
Articol de razvanursuleanu, 20 februarie 2023, 12:36
Într-una din verile trecute uitasem să îmi iau cărțile cu mine la plecarea în concediu, așa că am cumpărat din Mangalia două volume SF, singurele de acest gen pe care le vindea un domn din breasla celor care stau așezați pe un preșuleț și la care găsești de toate, de la plasturi și până la cremă din gheare de tigru. Cele două volume erau „Catarul” de Stanisław Lem și „Oameni de rezervă” de Bogdan Ficeac.
Odată ajuns la plajă, după baia de bun venit (pe repede înainte, că aveam de citit), am început „Catarul”, pentru că Lem este… Lem, iar „Oameni de rezervă” trebuia să-și aștepte rândul, chiar dacă știam că după romanul lui Bogdan Ficeac fusese realizată o piesă de teatru radiofonic în care jucaseră Victor Rebengiuc și Claudiu Bleonț.
Am citit vreo treizeci de pagini din „Catarul”, după care am lăsat romanul deoparte și m-am apucat imediat de „Oameni de rezervă”, aveam chef să citesc totuși ceva și să nu pierd ziua de pomană. „Catarul” era un roman slab, iar „Oameni de rezervă”, pe care l-am terminat chiar în seara acelei zile, era prin comparație o lucrare SF de excepție.
De fapt, nu cred că „slab” este cuvântul care definește cel mai bine „Catarul”. Nici nu știu exact cum poate fi definit. Poate o încercare a unui nevăzător de a face un puzzle din piese pe care le aranjează fără nici o noimă? Sigur este vorba despre același scriitor care a semnat „Solaris” și „Ciberiada”?
Nu-mi place să las o carte neterminată, așa că am citit restul volumului în tren, la întoarcerea din concediu, și îmi amintesc că aproape nimic din ceea ce citeam nu reușea să se fixeze, să capete consistență. După câteva săptămâni mai țineam minte doar că în această carte dispar niște persoane, într-un cadru adecvat desfășurării unei serii de atacuri psihotice (sau poate psionice, psihoanaleptice ori ceva asemănător) și că la un moment dat cineva a deschis focul.
Poate că marea afectează percepția și ar fi indicat să citiți la munte sau la șes pentru a putea înțelege valoarea literară a operei „Catarul”, eu vă recomand oricum să citiți, măcar și pentru faptul că Lem este… Lem. Sincer, un alt motiv nu prea reușesc deocamdată să găsesc…