VIDEO: O lume într-un hashtag: #Voluntariat_din_Iubire_pentru_Viata

Oameni dintre noi! Profesor la Facultatea de Cibernetică, Statistică si Informatică Economică, paramedic voluntar ISU, trainer voluntar la Fundația pentru S.M.U.R.D., aceasta este cartea de vizită a unui om care ne învață prin fiecare gest cum arată cu adevărat iubirea față de semeni. Am aflat #InComunitate despre  #Voluntar_Din_Iubire_Pentru_Viață – un hashtag al empatiei și al faptelor bune, de la Virginia Mărăcine, invitata de azi a Ioanei Brușten

Voluntariatul înseamnă acea faptă bună, acel ajutor oferit comunității fără să aștepți ceva în schimb. Este un act de bunătate pe care îl învățăm de mici. Este un gest care merită repetat atunci când creștem. El izvorăște dintr-un act de iubire pentru semeni.

„Voluntar eu sunt de pe la vreo 4 ani când bunica mă trimitea la alimentară și zicea, vezi că tanti Veta  nu are orez și îi cumpăram și ei orez, asta o faci gratis, voluntar pentru comunitate, pentru vecinii tăi care sunt singuri.

Instituționalizat, însă, de 18 ani.  Proiectul care se numește Academia Speranței, pe care l-am înființat împreună cu 2 colegi, și pe care îl coordonez în Academia de Studii Economice, împlinește anul acesta, pe 6 aprilie, 18 ani, deci își serbează majoratul, ca să spun așa.”, a spus Virginia Mărăcine, profesor la Facultatea de Cibernetică, Statistică si Informatică Economică.

30 octombrie 2015 avea să fie ziua în care 10 studenți și absolvenți ASE să fie prinși în incendiul de la Colectiv. Dintre aceștia, doar 3 au supraviețuit. Tragedia aceasta a dat naștere, în sufletul Virginiei Mărăcine, unei dorințe de a face ceva care să vină în ajutorul studenților ei, ceva care să îi aducă aproape de informațiile care le pot salva viețile. Această dorință și-a găsit împlinirea în programul de voluntariat „Salvator din Pasiune” al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Mi-am dorit să pot face ceva pentru studenții mei, astfel încât să nu mai fie în acea situație, de a nu se proteja, de a nu ști cum să reacționeze într-o situație situație de dezastru sau de risc oarecare, și răspunsul mi-a venit în final de aprilie, început de mai  2016, la câteva luni după Colectiv. El a constat într-o postare pe care doctorul Arafat a distribuit-o pe pagina dumnealui. O postare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care anunța lansarea proiectului de voluntariat Salvator din Pasiune. Inițial am trecut peste anunț, pentru că în mintea mea a răsărit ideea că era pentru asistenți medicali, studenți la medicină, oameni cu pregătire medicală, evident. Dar a rămas ideea și am trimis un mail și am întrebat „eu, care  n-am nicio pregătire medicală, pot intra în acest program?”, și mi s-a spus „n-aveți nevoie de pregătire. Vă pregătim noi.” De atunci sunt membru al acestei echipe de voluntari care s-a alăturat profesioniștilor din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Concret, ISU București Ilfov, eu sunt la detașamentul 13 septembrie, voluntari. M-am alăturat chiar din iulie 2016.”, a mai spus Virginia Mărăcine, paramedic voluntar ISU.

Să dai mai departe ce ai învățat, este un act de generozitate, dar dincolo de asta mai înseamnă și înțelegerea nevoii de a transmite mai departe informația care poate salva o viață. De la gând la faptă a fost doar un pas mic, pentru Virginia Mărăcine, trainer voluntar la Fundația pentru S.M.U.R.D, un pas pe care l-a făcut în 2018.

„În afară de faptul că în 2016 am devenit voluntar paramedic ISU București Ilfov, din 2018 mi-am propus și să predau eu cursurile de prim ajutor pe care le-am început cu voluntarii Fundației pentru S.M.U.R.D. După ce m-am certificat și eu ca trainer, încet, încet, după ce am asistat la cursuri, am predat ateliere, am devenit și eu trainer în adevăratul sens al cuvântului. Și acum eu coordonez și predau cursuri, dar numai în ASE, ci oriunde fundația are solicitări.”

Hashtagul #Voluntariat_din_Iubire_Pentru_Viață este cunoscut în mediul online. Sub el se adună faptele bune, se adună timpul investit de voluntarii care au înțeles că ajutorul lor pornit din inimă, ajunge în inimile celor care au nevoie de ei, și nu doar acolo. Iar cursurile  de prim ajutor, simulare pentru situații de urgență, cutremure, incendii susținute în campusul ASE, au loc periodic. „(…)le vom relua în curând, pe 28 februarie”, a precizat Virginia Mărăcine, profesor la Facultatea de Cibernetică, Statistică si Informatică Economică, paramedic voluntar ISU, trainer voluntar la Fundația pentru S.M.U.R.D.

„În 2016, când am gândit extinderea proiectului Academia Speranței. Cu această componentă de Voluntariat_din_Iubire_Pentru_Viață l-am gândit și l-am, să spunem așa, pitrocit în mai multe variante, și am ales această formulă finală împreună cu Andreea Orândaru, colega mea de la Facultatea de Marketing, cu care m-am consultat atunci, cum să-i spunem acestui nou proiect care urma să fie realizat în parteneriat cu Departamentul Pentru Situații de Urgență. Deci în acel moment 2016 iunie a fost prima discuție între ASE și DSU în ceea ce privește aceste cursuri de prim ajutor, simulare pentru situații de urgență, cutremure, incendii și așa mai departe, în campusul nostru, pe care le realizăm periodic, și pe care le vom relua în curând, pe 28 februarie

#Gândește_cu_Inima, a venit dinspre studenți și  este motto-ul întregului proiect Academia Speranței. Cu numele Academia Speranței a venit sora mea, Elena Mărăcine, care pe acea vreme era și ea masterand al ASE-ului. Aceste hashtaguri, pe care le punem la diferite evenimente pe care le facem, și despre care povestim,  conduc către inimă, pentru că, în opinia mea, acolo este Centrul binelui, dar de multe ori este și centrul răului.”

Cum alegi cui să îi faci un bine? Aceasta este o alegere personală. Important este să faci acel bine. Cât de mic. Acolo unde crezi tu că poți. Când poți. O pâine poate salva o viață. Binele făcut se propagă, crește și se întoarce.

„Am avut, însă, puterea să fac următoarea alegere:  decât să mă las eu copleșită și să am senzația că nu pot să fac nimic, pentru că e prea mult și oricum aș nedreptăți pe cineva, mai bine aleg eu și fac ceva mai mult decât nimic pentru ei.

Eu sunt un instrument prin care Dumnezeu lucrează și în acest domeniu. Un simplu instrument și atât. Eu nu dau viață, nu dau moarte, eu nu dau sănătate. Dumnezeu lucrează prin mine, la fel cum lucrează prin sutele de mii, milioanele de salvatori din  lumea aceasta, în a-i ajuta pe cei care au nevoie să fie ajutați.”, a mai adăugat Virginia Mărăcine, profesor la Facultatea de Cibernetică, Statistică si Informatică Economică, paramedic voluntar ISU, trainer voluntar la Fundația pentru S.M.U.R.D.

Află aici întreaga poveste a omului care ne învață cum arată iubirea prin fiecare lucru pe care îl face #Din_Iubire_Pentru_Semeni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.