,,De e pace, de-i razboi” ?!?… #Putin, #Zelensky, #Biden

Preşedintele american Joe Biden a susținut marți seară, la Varşovia, în fața a mii de oameni, un discurs  în care a transmis un nou mesaj de sprijin pentru Kiev, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Acesta a declarat  că ,, Putin a încercat să ia Kievul, iar Kievul rămâne puternic și este liber” … ,, Când Rusia a invadat Ucraina a fost testată întreaga lume. Toate democrațiile au primit un test”.

În primul rând al oficialilor europeni care au asistat la discursul susținut de Joe Biden, în curtea Palatului Regal,  s-a aflat, alături de președintele Poloniei, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Discursul liderului de la Casa Albă, despre „asaltul ucigaş al lui Putin în Ucraina”, a durat aproape 20 de minute și s-a încheiat cu formula: „Dumnezeu să ne protejeze pe toți, Dumnezeu să apere eroii ucraineni”.

În discursul rostit la aproape un an de la declanșarea invaziei, Vladimir Putin a acuzat țarile vestice ca incearca sa transforme conflictul local din Ucraina intr-o confruntare globala cu Rusia. El a spus ca luptatorii ruși se bat pentru viitor și pentru restaurarea dreptații istorice și a dat asigurari ca Rusia are toate resursele pentru a-și asigura securitatea și pentru a se dezvolta in ciuda sancțiunilor occidentale.

NATO și Uniunea Europeana vor face tot ce este necesar pentru a sprijini Ucraina sa caștige razboiul cu Rusia, iar statele membre vor gasi soluții pentru a livra mai rapid mai mult armament catre Ucraina, afirma, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stolterberg, dupa o intalnire cu șefii diplomațiilor europeana Josep Borell și ucraineana Dmitro Kuleba.

,, Am cazut de acord ca NATO sa ajute in Ucraina sa dezvolte un sistem de achiziții de armament eficient și transparent. Am hotarat, de asemenea, sa avem o intalnire intre expertii celor 3 parți pentru ca Ucraina sa obțina muniția de care are nevoie.”

Una dintre soluțiile inaintate de Uniunea Europeana este ca, pana la definitivarea acestui sistem de achiziții și pana cand producția statelor membre sa se ridice la nevoile mari ale Ucrainei, țarile comunitare sa livreze armament din stocurile armatelor proprii. Însa decizia finala in acest aspect particular va fi luata la inceputul lui martie in Consiliul miniștrilor Apararii din statele membre. Ministrul de Externe al Ucrainei mulțumea pentru tot sprijinul NATO și al Uniunii Europene, insa atragea atenția ca Ucraina are nevoie urgent de mai multa munitie in conditiile in care Rusia promite sa mareasca prezenta militara in zona.  Dmitro Kuleba: ,,Din februarie 2022 Ucraina și partenerii apropiați implementeaza probabil cea mai mare operațiune logistica de dupa al Doilea Razboi Mondial. Cu cat ne coordonam mai bine, cu atat mai repede armata ucraineana va respinge armata Rusiei si pacea in spațiul euroatlantic va fi restabilita.”

Secretarul general NATO condamna decizia Rusiei de astazi de a se retrage din ultimul tratat nuclear și spune ca este o surpriza, chiar in condițiile in care Rusia a incalcat și s-a retras din tratate militare cheie pentru securitatea mondiala. O alta incertitudine este și posibila livrare de armament dinspre China catre Rusia, informație menținuta de oficialii NATO, in timp ce reprezentanții Uniunii Europene spun ca au primit asigurari din partea Chinei ca acest lucru nu se va intampla.

Azi, România a decis suspendarea activității Centrului Rus de Cultură și Știință la București.
Ministerul de Externe l-a informat in aceasta privinta, pe ambasadorul Rusiei la București
Motivul prezentat este acela ca Centrul Rus „s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”, acțiuni care „s-au intensificat” după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.