Sărbătorirea unui Spectacol de Legendă: ”Richard III”, la Teatrul Odeon, în această seară

Sursa foto: Teatrul Odeon

În anii ’90 Teatrul Odeon aducea în fața publicului un spectacol devenit antologic, multi-premiat, apreciat de cronicari și păstrat în memoria afectivă a spectatorilor: RICHARD III de William Shakespeare, în regia lui Mihai Măniuțiu, cu Marcel Iureş în rol principal.

Marți, 21 februarie, de ora 18.00, la Sala Majestic, creatori și interpreți ai spectacolului vor sărbători, împreună cu  iubitori de teatru și specialiști, cei 30 de ani de la premieră (a avut loc pe 28 februarie 1993).

Din echipa de creație făceau parte: Doina Levintza – costume, Constantin Ciubotariu – decor, Sergiu Anghel – coregrafia și Marius Popp – muzica.

Distribuția era amplă: Marcel Iureș, Radu Amzulescu, Șerban Ionescu, Florin Zamfirescu, Marius Stănescu, Camelia Maxim, Oana Ștefănescu, Irina Mazanitis, Virginia Rogin, Virgil Andriescu, Mircea N. Crețu, Gelu Nițu, Florin Dobrovici, Mugur Arvunescu, Dan Bădărău, Mircea Constantinescu, Nicolae Ivănescu, Marian Ghenea, Constantin Cojocaru, Ionel Mihăilescu, Laurențiu Lazăr, Nicolae Urs, Radu Panamarenco, Mircea Gheorghiu, Dragoș Stemate, Andrei Duban, Liviu Lucaci, Lucian Pavel, Cătălin Păduraru, Traian Grigoriu, Felix Totolici, Daniel Badale, Radu Băițan, Mihai Danu, Ioan Cucoară, Gheorghe Ifrim, Adrian Ancuța, Bogdan Voicu, Karl Baker, Tudor Smoleanu, Dan Iacob.

RICHARD III a fost distins cu Marele Premiu al Festivalului Național de Teatru,  Premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Galei Premiilor UNITER, ediția a II-a și a fost nominalizat la următoarele categorii: Mihai Măniuțiu la categoria Cea mai bună regie; Marcel Iureş – Cel mai bun actor și Dorina Levintza – Cea mai bună scenografie, pentru costumele spectacolului.

Cariera internaţională în film a lui Marcel Iureș a început după turneul din 1994 cu spectacolul RICHARD III, susţinut în Marea Britanie timp de trei săptămâni, în cadrul Manchester City of Drama, apoi la Festivalul Internațional de la Brighton și Leichester. Cronicari de top au elogiat spectacolul în ziarele britanice: Times (Jeremy Kingston), The Independent (Irving Wadle), The Guardian (Michael Billington), ”Tradiția englezească acordă spectacolelor o coloană. Mai toate cronicile spectacolului RICHARD III, aveau două”, precizează  Miruna Runcan în volumul  ”ODEON 70. Aventură istoric-omagială”.

Cu această ocazie se va lansa volumul scris de actorul Mugur Arvunescu, ”Însoțindu-l pe Richard III”.

Actor al Teatrului Odeon din 1976, Mugur Arvunescu a publicat, până în prezent, alte două cărți despre spectacole de aici, create de Alexander Hausvater și devenite repere în peisajul teatral postdecembrist și în istoria teatrului contemporan românesc: La Țigănci… cu Popescu, apărută la Editura SemnE în 2003 și reeditată la Editura Oscar Print în 2021 și „… au pus cătușe florilor …”, apărută la Editura Oscar Print în 2021.

”Cuvintele nu pot descrie valoarea și strălucirea acestei «Pietre prețioase» a Teatrului românesc. A fost o minune! Avea noblețe, eleganță, emoție și forță. Am iubit acest spectacol!

Ai de ales ca actor, dacă vrei să păstrezi în biografia personală numai importanța și mărimea rolurilor trăite pe scenă sau lași loc și pentru miracolul unor întâlniri ce depășesc truda obișnuită a profesiei. Totul depinde de opțiunea personală. În ce mă privește am optat de multe ori pentru a doua variantă.”

Lansarea volumului ”Însoțindu-l pe Richard III”va fi urmată de o sesiune de autografe.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.