Semafoarele ar putea avea o a patra culoare, în viitor

Pe măsură ce tot mai multe mașini autonome vor intra în uz, circulația pe carosabil ar putea deveni un chin, în sensul că traficul se va aglomera, vor apărea mai multe tensiuni, iar șoferii vor crea ambuteiaje și blocaje de nedescris.

Pentru a evita astfel de situații nedorite, o echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, a publicat un studiu în care explică de ce este nevoie de o a patra culoare la semafor.

E vorba de ALB. S-ar adresa strict șoferilor, nu mașinilor autonome. S-ar aprinde în momentul în care șoferii primesc indicația de a urma mașina din față.

În acest fel, au arătat simulările computerizate, traficul ar deveni mult mai fluid și ar permite autoturismelor să iasă din intersecții fără să mai creeze ambuteiaje. Mai mult, ar reduce simțitor consum,ul de carburanți. Odată ce numărul vehiculelor autonome ar scădea sub 30% din totalul celor prezente într-o intersecție, șoferii s-ar putea coordona din nou doar cu ajutorul celor trei culori clasice ale semaforului.

Deocamdată, această propunere rămâne la stadiul de… propunere. Autorii studiului publicat în revista IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems recunosc că implementarea acestui sistem e costisitoare, dar consideră că un program pilot ar convinge autoritățile că in acest fel, traficul ar fi gestionat ușor și eficient.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.