Bine de citit: Adevăratul hoț

Sunt foarte atent când aleg cărțile pe care i le citesc băiatului meu, literatura pentru copii este plină de personaje de toate soiurile, dar de multe ori personalitatea și preocupările acestora nu prea se potrivesc cu ceea ce cred că ar trebui să afle un copil. Caut așadar povești cu eroi și cu fapte bune, le citesc înainte și, dacă sunt mulțumit, le recitesc cu voce tare și cu copilul de față.

Știam că William Steig a scris „Shrek!”, dar din nu știu ce motiv ciudat nu am această carte în bibliotecă, așa că m-am apucat să cercetez „Adevăratul hoț” de același autor, pentru a vedea dacă gâsca Gawain corespunde așteptărilor mele.

Este adevărat, gâsca poartă un nume predestinat pentru fapte mărețe, Gawain fiind unul dintre nobilii cavaleri ai Mesei Rotunde, dar asta nu înseamnă că peste toate gâștele care au nume de personalități o să dea vitejia și gloria doar așa, pe baza numelui.

La rândul ei, desenul de pe copertă m-a făcut să ezit și mai mult, pentru că mi se părea greu de crezut că o gâscă poate purta cu mândrie o halebardă de două ori mai înaltă decât ea, indiferent cât de încrezătoare în forțele proprii ar fi.

Când am aflat că Gawain a fost ales chiar de către regele urs Basil pentru a păzi Trezoreria Regală, am fost cât pe ce să pun cartea deoparte și să caut altceva.

Din fericire am citit în continuare și am aflat astfel că gâsca despre care vă vorbesc este un erou adevărat, ale cărui calități nu ar trebui puse la îndoială de către nimeni, nici măcar de către pisica din funcția de prim-ministru care, trebuie să recunoaștem împreună, este un pic cam prea geloasă pe realizările lui Gawain.

Chiar dacă nu toate lucrurile pe care le face gâsca din poveste sunt de recomandat minorilor, ca de exemplu gâgâitul continuu sau ciugulitul râmelor suculente, dar alte lucruri, cum ar fi cinstea, loialitatea, curajul și noblețea sufletească sunt un model pentru oricine și nu doar pentru copii.

Acestea fiind spuse, vă las în compania lui Gawain și a prietenilor săi și mă grăbesc să-l aduc și pe „Shrek!” în acest extraordinar grup de viteji pe care William Steig l-a dăruit literaturii pentru cei mici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.