„Lila” – o carte despre judecăți și prejudecăți

Dacă vă plac poveștile despre familii și destine, atunci romanul „Lila” scris de Marilynne Robinson și apărut în traducere românească la editura Litera, este lectura potrivită pentru acest weekend.

Povestea se țese în jurul Lilei, personajul principal al cărții, o fată săracă fără adăpost şi singură. După ani de cutreierat ţinuturile rurale din America devastată de Marea Criză, intră într-o biserică dintr-un orăşel din Iowa pentru a se feri de ploaie. Prin această alegere va aprinde o poveste de dragoste şi o controversă care îi vor schimba viaţa: în scurt timp devine soţia unui pastor, John Ames, şi începe o nouă existenţă cu o dimensiune spirituală care îi fusese necunoscută până atunci.

Neglijată de mama ei naturală, Lila a fost salvată de Doll, o tânără vagaboandă care i-a oferit o copilărie plină de lipsuri. Şi-au clădit o viaţă împreună, trăind de azi pe mâine şi, în ciuda micilor incidente şi a clipelor de disperare, existenţa lor a fost presărată și cu momente de bucurie şi iubire.

Ajunsă în Galaad, Lila se străduieşte să reconcilieze experienţa greutăţilor şi a familiei improvizate cu viziunea religioasă a soţului ei, care, în mod paradoxal, îi judecă cu asprime chiar pe cei pe care ea îi iubește.

Va putea rezista căsnicia ei în aceste condiții? Dar ce știe Lila despre ea însăși? Despre părinții ei? Oare de unde venea, de unde se trăgea cea care îi dăduse viață?

Toate acestea le puteți afla doar dacă veți citi romanul „Lila”, scris de Marilynne Robinson, una dintre cele mai iubite şi mai apreciate autoare care a scris cu pasiune și duioșie povestea de neuitat a unei copilării trăite la marginea societăţii, în frică, veneraţie şi uimire.

Se pot spune multe despre cartea lui Marilynne Robinson dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină. La sfârșit, lumea o să vi se pară mai frumoasă și mai plină de mistere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.