Secretele longevități

Cu toti ne dorim sa traim mult si bine. Ritmul de viata si alegerile pe care le facem isi pun amprenta asupra calitatii vietii, dar nu sunt singurii factori decisivi. Se adauga alimentația sănătoasă, sportul, familia, prietenii, călătoriile,  ori lipsa stresului.

Dar ce spun oamenii care chiar au ajuns să trăiască o viață lungă și plină de sens? Philippa Kelly și Kitty Drake de la publicația britanică The Guardian au stat de vorbă cu 100 de seniori, femei și bărbați din întreaga lume, care au trecut de 100 de ani și care au împărtășit secretele menținerii sănătății fizice și psihice și ale longevității lor.

Dorothy Marley, 102 ani, secretară. Toronto, CanadaÎncearcă să treci peste fiecare zi fără să rănești pe nimeni. Simte-te bine cu tine. Și, în sfârșit, să ai un  simț al umorului dezvoltat chiar nu strică.

Yvonne Old, 101, profesoară. Staffordshire, EnglandÎn anii războiului am lucrat ca profesoară. Unul dintre membrii personalului mi-a spus: „Amintiți-vă, multe râsete, dar fără strigăte”. Și știi că avea dreptate? 

Edmund W Gordon, 101 ani. Profesor emerit de psihologie, Universitatea Yale. New York, SUA Cea mai mare realizare a vieții mele a fost că m-am căsătorit cu femeia potrivită. M-am căsătorit cu ea când aveam 26 de ani, iar când a murit eu aveam 95, așa că am avut 70 de ani împreună. Acest lucru este o realizare, dar uneori cred că nu este vorba doar despre întâlnirea cu oamenii potriviți, ci trebuie să faci ceea ce trebuie  pentru a scoate ce e mai bun din ei.

Doris Martin, 102 ani. Veteran al Serviciului Teritorial Auxiliar și stenograf. Essex, AngliaEste important să-ți menții mintea activă. Mă uit la emisiuni de cultură generală, citesc cărți cu crime și mistere pe Kindle și joc Scrabble – câștig în aproximativ 50% din timp. Este important să ai o familie în preajma ta. Am patru copii, nouă nepoți și șase, care în curând vor fi șapte, strănepoți, și încă îmi amintesc zilele de naștere ale tuturor.

Edward Toms, 102 ani, colonel, diplomat și scriitor al armatei britanice. Locuiește în Kent, Anglia. Să fii într-o dispoziție fericită, să ai un simț al umorului pronunțat și abilitatea de a râde de tine însuți. Îndrăgostiți-vă reciproc, tu și partenerul de viață, și rămâneți în acea stare până când „moartea vă va despărți”. Experimentați o plăcere sexuală împlinită, naturală și de durată. Încearcă să nu te plictisești niciodată, pentru că ai atât de multe plăceri la dispoziție. Bucură-te de împărtășirea acestor plăceri cu ceilalți, dar și de singurătate din când în când.

Nikki Fonseka, 103 ani. Veteran și manager de hotel al Forțelor Aeriene Auxiliare pentru Femei. Londra, AngliaAm fost întotdeauna gata să accept provocările și am dat întotdeauna tot ce am putut. Nu-mi amintesc să fi stat în pat mai târziu de 6 dimineața și sunt întotdeauna îmbrăcată înainte de micul dejun. Cititul mi-a ținut mintea alertă. Merg la biblioteca locală o dată la două săptămâni și iau opt până la 10 cărți. Le-a fost mereu greu să găsească cărți pe care nu le-am citit deja.

Hilda Hill, 101 ani. Femeie de afaceri. Coventry, AngliaÎncerc să mănânc moderat, deși nu am făcut-o  întotdeauna. Și am băut prea mult la vremea mea. Nu ma fac asta, bineînțeles. Înainte să-mi pierd vederea, obișnuiam să joc Scrabble. De când nu mai văd, am început să inventez mici puzzle-uri de cuvinte în mintea mea.

Haruko Ooko, 104 ani. Asistent la biserica Părinților Luterani. Tokyo, JaponiaSecretul menținerii sănătății fizice și psihice? Viața comunitară la azilul meu de bătrâni. Pe vremuri exista o cantină condusă de voluntari, unde cei  din afară erau bineveniți. Obișnuiam să lucrez  acolo și îmi e foarte dor de asta. Am făcut-o chiar și după ce am împlinit 100 de ani, în 2019.

Virginia Ball, 101 ani. Educatoare în Lima, PeruDansează mult, evită stresul și amintește-ți că toate problemele au o soluție. Dacă soțul tău te face să te simți rău, spune-i „La revedere!” Femeile sunt capabile să trăiască singure foarte bine, iar viața liberă este neprețuită. Am trecut prin două divorțuri și am trăit foarte bine – am peste 100 de ani. Fii fericită și gestionează-ți libertatea cu înțelepciune.

Joan Urquhart, 106 ani. Veteran al Serviciului Teritorial Auxiliar, profesor, lector și hotelierCounty Down, Irlanda de Nord. Mănânc multe fructe și legume, împreună cu câteva lucruri pe care nu ar trebui, cum ar fi eclere de ciocolată și prăjitură de agrișe. Dacă este posibil, călătorește în străinătate. Vezi alte țări și felul în care oamenii trăiesc acolo. Învață o limbă străină. Vorbesc germană și franceză,  am trecut examenul la germană   la 80 de ani – dar nu mi-ar plăcea să fiu testat acum!

Blanche Fromenton, 102 ani. Bonă. Bedfordshire, Anglia. Deseori sunt întrebată care e secretul meu. Cred că provine din zilele mele de școală. Eram mai degrabă atletică, nu beam alcool și aveam o dietă sănătoasă. Poate că dansul meu la sală a ajutat și el. Lucrurile importante sunt determinarea și perseverența. A fi părinte este cel mai important. Ai grijă cu banii. Cumpără lucruri de care ai nevoie, nu pe care ți le dorești. Și să dormi mereu bine.

Dabirul Islam Choudhury, 103 ani. Traducător, lider comunitar, implicat în strângere de fonduri. Londra, Anglia. Să mă implic în strângere de fonduri și să ajut oamenii mă ține activ și ocupat. Cel mai dificil lucru pentru persoanele în vârstă este să nu aibă un scop în viață, dar pentru mine să-i ajut pe ceilalți este ca o terapie.  Tinerii ar trebui să facă ceva cu viața lor, să se ridice în picioare și să facă ceva pozitiv, să lase o impresie altora.

Lindsay Tise, 104 ani. Electrician și jucător de golf. Carolina de Nord, SUA. Golful mă face să merg mai departe. Luni, miercuri și vineri, fac aproximativ trei ore de exerciții fizice – cu siguranță asta m-a ajutat să rămân sănătos. Sfatul meu este munca grea și ceva joacă. Am avut și o soție bună: m-a hrănit bine, s-a purtat bine cu mine – nu aș fi putut să cer mai mult.

Peter Whiteley, 100 de ani. Director de companie, Londra, Anglia. Păstrează-ți mereu firea și râzi de câte ori poți. Ține-ți ochii deschiși și observă ce se întâmplă în jurul tău. Mereu am fost interesat de noua tehnologie și rămân așa și astăzi. Mulți oameni caută bani dincolo de orice altceva. A avea suficienți bani pentru a nu fi o povară este important, dar dincolo de asta nu este  important.

Nancy McGill, 100 de ani.  Consilier și voluntar. Fife, Scoția. Habar n-am cum am ajuns la 100 de ani, cred că e doar munca. M-am oferit voluntar până la 90 de ani, până când picioarele mele au încetat să mai funcționeze. Este important să vorbiți și să urmăriți oamenii. Toată lumea trebuie să facă ceva. Adică, nu poți sta în fund toată ziua, nu-i așa?

Angela Redgrave, 105 ani. Dansatoare și directoare a Școlii de Dans din Bristol. Bristol, Anglia. Fiica mea conduce încă Școala de Dans, așa că avem o discuție în fiecare seară despre ce se întâmplă. Fetele susțin diverse examene și îmi place să știu cum s-au descurcat, cine are notele maxime. Pur și simplu continui să mă interesez de tot ce se întâmplă. Și, bineînțeles, trag un pui de somn  după-amiaza.

Bernard Kalb, 100 de ani. Jurnalist, autor și  lector. Maryland, SUAFrunzăresc ziarele în fiecare dimineață, subliniez ceea ce este mai urgent și încerc să țin minte. Am păstrat acest obicei din viața mea de reporter.  Ține-ți ochii deschiși, dă frâu liber emoțiilor. Fă un salt în viitor!

Bernard Kalb a murit pe 8 ianuarie 2023. Îi supraviețuiesc patru copii, patru copii vitregi și 9 nepoți.

Vi Bennett, 100 de ani. Dactilografă, Norfolk, AngliaMergi la cât mai multe întâlniri și distrează-te. Bea moderat, să-ți amintești ce ai făcut seara.   Ține-te de mână, nu-ți lua partenerul de bun, râzi împreună cu el. Călătorește cât de mult poți – nu trebuie să fie într-un avion, există o mulțime de locuri frumoase în Marea Britanie.

Christina Smith, 100 de ani. Lucrător în panificație și în comerțul cu amănuntul. Perthshire, Scoția.  Să trăiesc o viață bună și să experimentez lucruri diferite este ceea ce m-a menținut sănătoasă. Sunt norocoasă că am fost foarte activă social. Merg la biserică în fiecare duminică, fac bowling și curling. Pentru că am fost activă fizic, am putut să mănânc ce am vrut, este un sfat pe care l-aș da oricui. Și eu sunt parțial pentru un coniac mic.

Sybil Nash, 100 de ani, consilier. Gloucestershire, Anglia. Menținerea în formă fizică și psihică este importantă. Ce rost are să trăiești dacă nu înțelegi lucrurile? Fii întotdeauna plăcut și nu judeca oamenii doar la o primă întâlnire – nu fi urâcios. Trăiește o viață plăcută și fă ce poți pentru alții. Dacă ai ocazia să călătorești, fă-o!

Henry L Richards, 100 de ani, proprietarul unei mici afaceri. Pennsylvania, SUA. Îmi place grădinăritul. Nu mai apuc să o fac atât de mult, dar acesta a fost unul dintre hobby-urile mele. Am și pictat mulți ani. Toată viața am avut grijă să fiu activ și să am o ocupație. Acum mă bucur de familia mea. Culeg ceea ce am semănat prin muncă grea.

Frances Wessells, 103 ani. Dansatoare, coregrafă și conferențiară. Virginia, SUA. Părinții mei erau muzicieni, așa că trebuiau să-și care mereu instrumentele când cântau. Dar eu eram propriul meu instrument și, de când eram copil, eram foarte conștientă de ceea ce e sănătos pentru instrumentul meu. Nu lăsa niciodată nimic să te împiedice să faci mișcare. Frances Wessells dansează și la această vârsată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.