Medicina genomică transformă viitorul asistenţei medicale
Articol de arionmihaela, 28 februarie 2023, 17:25
Medicina genomică transformă viitorul asistenţei medicale iar în domeniul bolilor rare aceasta va conduce la schimbare fundamentală, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun.
Aceasta a participat la evenimentul „Dezvoltarea Genomicii şi Impactul în Bolile Rare”, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” în contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Rare.
„Medicina genomică transformă viitorul asistenţei medicale. În domeniul bolilor rare aceasta conduce la o schimbare fundamentală şi pune capăt odiseei diagnosticului. Viaţa pacienţilor este îmbunătăţită prin evitarea stresului adus de vizite permanente la medici, investigaţii şi teste costisitoare în vederea unui diagnostic. Pacienţii pot fi diagnosticaţi mai repede, accesul la tratamente şi medicamente este îmbunătăţit, eficienţa îngrijirilor creşte. Prevalenţa bolilor rare este mică, însă numărul bolilor rare diferite este mare ceea ce argumentează necesitatea cooperării între state pentru o mai bună gestionare a fondurilor destinate cercetării şi rezultate mai bune pentru pacienţi”, a afirmat Paun.
Potrivit acesteia, cercetarea şi inovarea reprezintă „catalizatorul” schimbării, iar menţinerea avântului în inovare generat de pandemia COVID-19 „este crucială” pentru a conduce la accesul îmbunătăţit la servicii de sănătate.
„Crearea Institutului de Cercetare Dezvoltare în Genomică şi a reţelei naţionale de medicină genomică devine astfel o necesitate şi doresc să felicit Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ pentru iniţierea acestui demers, care va schimba paradigma cercetării medicale româneşti’, a spus Păun.