VIDEO: Laura Napolitano- „Ne-am propus să mărim festivalul”!

Festivalul „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, ediția a doua, este organizat de Institutul Italian de Cultură, Ambasada Italiei și ICE România, cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român, al Italian Screen și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.

„Ajungând la a doua ediție, ne-am propus să mărim festivalul, atât ca număr de filme difuzate în cadrul festivalului, cât și locațiile efective. Vom fi și la Cluj, între 21-26 martie și în Timișoara între 30 martie – 2 aprilie”, ne spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian.

Perioadă și locații:

● București, 6 – 12 martie, MȚR;
● Cluj, 21 – 26 martie, Cinema Arta; Cinema Victoria;
● Timișoara, 30 martie – 2 aprilie, Cinema Victoria.

Evenimentul prezintă o selecție realizată de criticul de film Mario Sesti, directorul artistic al festivalului, ce include producții recente precum Atlantida, Cei opt munți, Eu și Spotty, Exterior, noapte, Încet-încet, Noaptea fantomă, Pentru Chiara, Spărgătorul de oase și Umbra zilei, alături de două filme clasice restaurate (Dorința nebună și Milano calibrul 9).

Festivalul prezintă la București, Cluj și Timișoara cele mai bune producții cinematografice italiene recente ce alcătuiesc portretul unei țări pline de visuri secrete, locuri memorabile, enclave necunoscute și pline de istorie.

O poveste strâns legată de un peisaj aparte, precum în Cei opt munți, filmul care deschide festivalul, continuă cu o aventură într-o Veneție reinventată de un artist video convertit la regie de film (Atlantida), povești care ne arată o Romă nocturnă (Noapte fantomă) sau o fascinată Calabrie a Mediteranei (Pentru Chiara), o întâmplare din Sicilia, toamna (Spărgătorul de oase) sau o incursiune în periferiile din Napoli (Încet-încet), în vreme ce Bellocchio, autorul evenimentului special Exterior, noapte vorbește despre cazul dramatic al lui Aldo Moro, iar Giuseppe Piccioni despre fascismul dintr-un colț de provincie (Umbra zilei).

Două filme clasice restaurate – Dorința nebună și Milano calibrul 9 (adevărate bijuterii ale acestui gen de filme, comedie și film polițist în stil italian) – completează această compilație specială și intensă care aduce cinematografia italiană în atenția publicului din România.

Multe dintre aceste filme (Eu și Spotty, Pentru Chiara, Încet-încet, Noaptea fantomă, Atlantida, Vera) au drept protagoniști copii, adolescenți, tineri, iar poveștile pornesc din perspectiva lor, într-o încercare cinematografică de a redesena mediul care îi înconjoară.

Astfel, datorită eforturilor ambasadorului Alfredo Durante Mangoni și ale directoarei Institutului Italian de Cultură, Laura Napolitano, cu sprijinul Italian Screen și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia, publicul român poate pătrunde în aceste lumi fascinante, întâlnind diferite viziuni artistice.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.