În plin secol XXI, condiții de evul mediu, în Chitila Triaj, un cartier din Sectorul 1!

Reprezentantul locuitorilor din Cartierul Chitila Triaj, Ștefan Novac a reclamat, în fața consilierilor locali din Banu Manta faptul că cetățenii din această parte a Sectorului 1 nu beneficiază de utilități și servicii publice – apă, canalizare, iluminat public, asfalt și salubrizare.

„Vreau să vă vorbesc despre o situație care, scuzați-mă expresia, pute și la propriu și la figurat. Este vorba despre un cartier mărginaș, în care, la ora actuală, au condiții ca în perioada interbelică. N-au apă, n-au canal, n-au curent electric.
Avem puțuri, puțuri care sunt infestate. Săracii oameni trec calea ferată, cu bidoane și cu toate lucrurile, în anul 2023.
Si ne lăudăm că suntem cea mai mare primărie.
Acest cartier însumează în jur de 150 de familii. Se pare că suntem uitați de toată lumea.
Am văzut, în bugetul care se propune, nu există nimica despre noi.
Toată lumea vine, ne promite, dar nu se face nimic”, le-a spus Novac consilierilor locali.

Consilierul local liberal Dinu Gheorghe i-a răspuns reprezentantului cetățenilor din Cartierul Chitila Triaj că, dintre cele peste 100 de străzi de pământ din Sectorul 1, Primăria din Banu Manta nu a venit cu proiecte de modernizare – extinderea a rețelelor de utilități și asfaltare, decât pentru două străzi, în ultimii doi ani și jumătate.

„Deci, sunt, în Sectorul 1, peste 100 de străzi de pământ. Nu am văzut decât două, pe care le-a adus Armand în fața Consiliului, să le asfalteze. Deci gravitatea este incredibilă.
Mai mult decât atât, conform legii, trebuie să avem lista cu prioritizarea investițiilor și fundamentarea acestora, în fața Comisiei (… de buget a Consiliului Local al Sectorului 1 n.r.), pentru a se putea vota bugetul.
Eee, nici anul trecut, nici anul acesta, nu avem acest document. Deci, o prioritizarea nu există. Deci, Doamna Armand, în această primărie, prioritizează după bunul plac”, a explicat Gheorghe, care este și șeful Comisiei de buget a Consiliului Local din Banu Manta.

„La toate cererile adresate de către cetățeni Primăriei, noi am răspuns și, de cele mai multe ori, am afirmat că acolo se vor face intervenții. Mai ales că venim și cu un Plan Urbanistic, aici.
(…) Sunt anumite lucrări unde Primăria Sectorului 1, prin administrație, nu are voie și dreptul să intervină”, a explicat, în numele Executivului, viceprimarul USR, Oliver Leon Păiuși.

O nouă groapă de gunoi și incinerator de deșeuri, în Sectorul 1?!

Dar, mai grav decât lipsa utilităților, oamenii din Chitila Triaj sunt afectați de mirosul provenit de la groapa de gunoi de la Chiajna și se consideră cobai, deoarece Primăria Capitalei și cea a Sectorului 1 își propun, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Managementul Deșeurilor să înființeze o nouă groapă de gunoi, lângă cea deja existentă.

„Și, în afară de toate problemele astea care sunt, am ajuns și cobaii Sectorului 1.
De ce?
Fiindcă, cu acordul dumneavoastră, s-a semnat și s-a aprobat înființarea Asociației de Salubrizare a Capitalei, sau cum îi spune.
Asociație care nu este nici de utilitate publică. (…)
Și, mai nou, în decembrie, Consiliul General aprobă să se înființeze o nouă groapă de gunoi.
Unde?
Lângă vechea groapă!
În decembrie, când toată lumea stătea, frumos, în fața televizorului, și mai deschidea și geamul, să vadă artificii și chestii de-astea, zona asta nu putea să deschidă niciun geam! Trăia în mirosul pe care îl emană Iridexul!
Deci, am ajuns de nu mai suntem oameni”, a reclamat Ștefan Novac.

Consilierul local Cristian Tudose, singurul care a votat împotriva intrării Sectorului 1 în ADI Deșeuri, le-a atras atenția colegilor săi și a avertizat opinia publică asupra faptului că, în ciuda promisiunilor edilului Clotilde Armand, primii pași pentru înființarea unei noi gropi de gunoi și a unui incinerator de deșeuri, pe terenul de 11 hectare al fostului poligon SRI, au fost deja făcuți.

„(…) Armand, în continuare, a ales să preia, voluntar – întrucât Ordonanța de Guvern numărul 2/2021 specifică, în mod explicit, nu obligă consiliile sau sectoarele să preia obligațiile Capitalei privitoare la depozitare și managementul deșeurilor, să preia aceste obligații și să le transfere, ulterior, către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, pentru ceea ce tocmai ați menționat – o nouă facilitate de tratare a Gunoaielor.
(…) În momentul acesta, în pofida tuturor promisiunilor adresate locuitorilor și a vizitelor făcute de Armand, lucrurile evoluează așa cum își dorește mafia deșeurilor.
Acest CAB este un prim pas spre ceea ce vă însemna o nouă groapă de gunoi și, probabil, acel incinerator, mult dorit de mafia gunoiului și foarte controversat și foarte periculos pentru sănătatea bucureștenilor”, a avertizat Tudose.

Consilierul local liberal Adrian Oianu a subliniat că Executivul condus de primarul Armand a încălcat promisiunea făcută în fața Consiliului Local, aceea că, în Sectorul 1, nu se va înființa o nouă groapă de gunoi.

„Lucrul cel mai important care va rămâne în istorie, după mandatul acestei doamne, este că a înființat o nouă groapă de gunoi, în Sectorul 1.
Și asta este cea mai mare crimă pe care putea s-o facă, dincolo de mizerie, de sfidare și de faptul că, prin incompetență, nu a reușit să facă nimic, în Sectorul 1″, consideră Adrian Oianu.

În context, trebuie amintit faptul că, pe 8 februarie anul trecut, edilul Clotilde Armand, promitea în fața Consiliului Local al Sectorului 1 că nu se va înființa o nouă groapă de gunoi, în Sectorul 1.

„Nu va putea fi înființat, în Sectorul 1, un proiect, gestionat de acest ADI, fără acordul meu.
Și nu va fi niciun proiect de depozitare, în Sectorul 1, în mandatul meu, legat de acest ADI sau legat de o instituție publică.
Avem o problemă de depozitare, în București.
Această problemă trebuie rezolvată, la nivel de București, de fapt la nivel de București – Ilfov, dar soluția nu va fi în Sectorul 1″, promitea Clotilde Armand, în fața Consiliului Local din Banu Manta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.