Un nou mod de a arăta că ești fan: clonarea cântăreților preferați
Articol de bucurestifm, 1 martie 2023, 17:22
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Dacă ești fanul sau fana cântăreței americane Ariana Grande poate ai văzut că pe 20 ianuarie a apărut pe Twitter o înregistrare în care cântă piesa celebră a Rihannei, „Diamonds”. Doar că nu este de fapt Ariana; este o voce sintetică realizată cu ajutorul inteligenței artificiale.
Înregistrarea a fost creată de o persoană care deține un canal de You Tube unde realizează diverse asemenea fake-uri. Aceasta a povestit cum a procedat. Pașii presupun cunoștințe tehnice specifice pe zona de procesare audio:
· Prin căutare pe Google, a obținut o înregistrare cu Ariana cântând doar cu vocea, fără instrumental, apoi a încărcat înregistrarea într-un program special, pentru a putea decupa fragmente vocale.
· A fost nevoie de multe asemenea fragmente, decupate și etichetate, pentru antrena programul de inteligență artificială să o imite pe Ariana. Părțile relevante au fost transcrise într-un fișier separat.
· Fragmentele vocale și transcriptul lor au fost încărcate într-un program de inteligență artificială. După procesare, noul personaj vocal rezultat a fost botezat „Ariana”.
· În final, fana a decupat din piesa „Diamons” un fragment de referință, a realizat transcrierea versurilor piesei și a încărcat fișierele în programul de inteligență artificială. Rezultatul a fost procesat suplimentar pentru a suna convingător.
Este manifestarea unui întreg trend. Mai mulți fani din întreaga lume se folosesc de progresul tehnologiei pentru a crea asemenea fake-uri (unele ajungând virale), în scopuri de divertisment. Ariana nu este singura vedetă copiată (sau omagiată) astfel.
Fanii muzicii nu pop nu fac decât să reflecte importantele schimbări tehnologice care se petrec sub ochii noștri. Un nou val de startup-uri folosesc programele de deep learning (algoritmi de învățare automată) pentru a construi actori vocali sintetici pentru asistenți digitali, personaje din jocuri video și videoclipuri corporate din ce în ce mai realiste.
Descoperirile recente au făcut posibilă reproducerea multor subtilități ale vorbirii umane, precum pauzele de respirație, ritmul vorbirii, stilul sau emoțiile diferite. Programele care construiesc deepfake-uri (text, video sau audio) au cunoscut un salt calitativ major în ultimii doi ani (din perspectiva credibilității rezultatului), dar și cantitativ (scăderea costurilor și a volumului de resurse implicate în producerea materialului). Sună puțin înfricoșător, nu-i așa? Te asigur că astăzi, la Break the fake, nu ți-a vorbit un robot, ci un om în carne și oase. Deși…fix asta și-ar dori un robot să crezi despre el, nu-i așa?
Până data viitoare, rămâi cu sursa sigură de informații, BucureștiFM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.