UNITER desfășoară o nouă ediție a campaniei naţionale „Artiştii pentru artişti”

Uniunea Teatrală din România – UNITER desfăşoară cea de-a XIX-a ediţie a campaniei naţionale „Artiştii pentru artişti”, realizată în parteneriat cu instituţii de teatru din Bucureşti şi din ţară.

„Reluăm acest eveniment după 3 ani de pauză cauzată de pandemia de SARS-CoV-2 şi de realitatea războiului cu Ucraina. Iniţiată în 2002, Campania Naţională ‘Artiştii pentru artişti’ este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii cu probleme de existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor”, informează UNITER într-un comunicat transmis AGERPRES.

În campanie s-au înscris 39 de companii teatrale din Bucureşti şi din ţară. Acestea au programat spectacole de teatru ale căror încasări vor alimenta Fondul de Solidaritate Teatrală, constituit pentru sprijinirea artiştilor cu probleme de sănătate şi existenţă.

În Bucureşti, seria spectacolelor va fi deschisă pe 17 martie cu „Pinocchio” de Carlo Collodi, la Opera Comică pentru Copii.

În program au intrat Teatrul Odeon, Teatrul Masca, Teatrul ACT, Teatrul „Stela Popescu, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrelli, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic şi Teatrul Nottara.

În ţară, seria reprezentaţiilor a început cu Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe cu spectacolul cu „Oxigen” de Ivan Viripajev, regia Palffy Tibor, care va avea o reprezentaţie în cadrul programului şi pe 2 martie.

Seria de spectacole continuă cu două premiere, prima la Galaţi unde Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă, pe 11 martie, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, după Petre Ispirescu, regia Adrian Iclenzan, şi cea de-a doua la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, spectacolul „Gliese 455”, textul şi regia Raul Coldea, pe 16 martie.

În campanie s-au mai înscris teatre din Bacău, Craiova, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Târgovişte, Constanţa, Oradea, Baia Mare, Suceava, Timişoara, Sibiu, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc, Iaşi, Brăila, Piatra Neamţ, Braşov, Ploieşti.

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara şi-au arătat disponibilitatea pentru implicarea în Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”. Detalii despre spectacolele şi datele reprezentaţiilor vor fi anunţate în scurt timp.

În cadrul campaniei se pot face sponsorizări; donaţii: se poate aplica formularul 2% din venitul global; se pot cumpăra bilete pentru vizionarea spectacolelor de caritate organizate. Fondul de Solidaritate Teatrală are codul IBAN RO40RZBR0000060007801286.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.