Studiu: Cantitatea de plastic din oceane s-ar putea tripla până în 2040!

Cantitatea de plastic ce ajunge în oceane a atins un nivel „fără precedent” din 2005 și s-ar putea tripla până în 2040, dacă nu vor fi adoptate măsuri suplimentare, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Aproximativ 171 de trilioane de particule de plastic pluteau în ocean în 2019, conform unei cercetări revizuite de experți, efectuată de Institutul 5 Gyres – o organizație americană ce militează pentru reducerea poluării cu plastic.

Poluarea marină ar putea crește de 2,6 ori, până în 2040, dacă nu vor fi introduse politici globale cu caracter obligatoriu, preconizează organizația.

Studiul a analizat datele privind poluarea cu plastic la suprafața oceanelor provenite de la 11.777 de stații oceanice din șase regiuni maritime majore – în perioada 1979 – 2019.

Microplasticul constituie cu precădere un pericol în oceane, nu doar prin contaminarea apei, ci și prin faptul că afectează organele interne ale animalelor marine, care confundă plasticul cu mâncarea. Potrivit experților, studiul arată că nivelul poluării cu plastic în oceane a fost subestimat.

În noiembrie, în Uruguay, Organizaţia Naţiunilor Unite a demarat negocierile pe marginea unui acord privind gestionarea poluării cu plastic, cu scopul de a elabora un tratat cu implicaţii juridice, până la finalul anului următor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.