Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții cei 40 de mucenici
Articol de Marga Tudor, 9 martie 2023, 09:50
Traditia spune ca in aceasta zi se deschid mormintele si portile Raiului, de aceea se pregatesc 40 de colaci in cinstea celor 40 de mucenici, colaci ce poarta numele de mucenici sau sfintisori.
Desi exista doua moduri prin care se prepara mucenicii, ambele sunt incarcate de aproximativ aceleasi simboluri sacre.
In Muntenia, forma mucenicilor se pastreaza, dar este mai redusa, iar modul de preparare difera.
In principiu, ingredientele raman aceleasi, insa mucenicii modelati sunt fierti in apa indulcita – simbol al lacului inghetat in are au fost aruncati cei 40 de mucenici si a supravietuirii lor miraculoase.
Forma de 8 a mucenicilor mai poate fi interpretata ca si cununa pe care dumnezeu a asezat-o pe capul fiecarui mucenic in noaptea in care au stat in lacul inghetat.
In Moldova, se pregateste un aluat de cozonac din care se modeleaza forme de 8 care sunt coapte apoi in cuptor. Cand sunt gata, se ung cu miere si sunt presarati cu nuca macinata.
Cifra 8 este simbol al infinitului si al echilibrului cosmic, pare sa-si aiba originea in neolitic, in ritualurile de marcare a anului nou celebrat la echinoctiul de primavara.
Traditia porneste de la povestea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia ce au trait in preajma anilor 320 e.n. si au fost persecutati pentru credinta lor in Dumnezeu.
Agricolae, conducatorul cetatii Sevastia a decis ca cei 40 de credinciosi sa fie aruncati in temnita si judecati. Pentru ca toti au refuzat sa renunte la crestinism, acesta a poruncit sa fie ucisi cu pietre.
Asta nu s-a intamplat, pentru ca pietrele aruncate se intorceau impotriva celui ce le arunca. Apoi, a poruncit sa fie aruncati intr-un iezer, insa cei 40 de mucenici au supravietuit si acestei incercari.
Agricolae a ordonat uciderea lor, arderea trupurilor si aruncarea ramasitelor intr-un rau unde nimeni sa nu le gaseasca.
Dupa 3 zile, Episcopul Petru impreuna cu alti crestini au mers la malul raului si au cules moastele care luminau in intuneric si puteau fi observate cu usurinta.
Astazi, acestea sunt imprastiate in toate colturile lumii.
In credinta populara a romanilor, in ziua Sfintilor Mucenici se incheie zilele babelor, zile capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde.
De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.