IGSU: 1.450 de misiuni ale pompierilor militari in ultimele 24 de ore
Articol de arionmihaela, 9 martie 2023, 14:47
Ieri, 08 martie a.c., salvatorii au acţionat în cazul a 1.450 de misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare a persoanelor şi animalelor din medii ostile vieţii.
Pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 132 de incendii, precum şi în alte 138 de intervenţii în sprijinul comunităţilor.
Din totalul celor 132 de incendii, 79 intervenţii au fost la arderi necontrolate (mirişti, vegetaţie uscată, deşeuri menajere), fiind afectate aproximativ 106 ha de teren şi 4 ha fond forestier.
În afara acestor situaţii, echipajele SMURD au acţionat la 1.172 misiuni desfăşurate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
Totodată, în perioada de referinţă, pe timpul misiunilor desfăşurate, pompierii militari au salvat 5 persoane aflate în dificultate.
O atenţie deosebită a fost acordată şi extragerii victimelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor implicate în accidente rutiere. Echipajele de descarcerare au acţionat la 8 astfel de solicitări.
Salvatorii din judeţul Ialomiţa au fost solicitaţi ieri să intervină pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier produs între localităţile Miloşeşti şi Reviga. Ajunşi la locul solicitării, pompierii militari au constatat că o autoutilitară a părăsit partea carosabilă şi a intrat într-un copac. În urma impactului a rezultat o persoană încarcerată care a fost extrasă dintre fiarele contorsionate ale autoturismului. Colegii noştri au evaluat şi asistat medical victima, ulterior aceasta fiind transportată la spital pentru investigaţii medicale de specialitate.
De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, la nivel naţional, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, privind prezenţa animalelor periculoase (urşi) în judeţul Braşov.
În perioada de referinţă, pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a misiunilor din dinamică, 226 pompieri salvatori şi 171 mijloace tehnice se află la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenţia promptă la solicitările cetăţenilor aflaţi în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Nu uitaţi! Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.