VIDEO: Sport și viață pentru persoanele vulnerabile
Articol de dianamatei, 9 martie 2023, 17:01
Când spunem sport, ne gândim la oameni sănătoși și puternici. Și ne mai gândim că doar ei pot să-l practice.
Există oameni care vor să schimbe această gândire.
De luna aceasta, Kayak Champions, un club sportiv de caiac-canoe pentru copii și adulți, lansează un proiect de terapie prin sport, „Vâslește pentru viață”, adresat persoanelor vulnerabile din București și zonele limitrofe.
Vâslitul în caiac sau în barcă dragon este un mijloc excelent de incluziune socială și terapie pentru categorii defavorizate, spune președintele clubului, Marian Baban.
„Persoane cu deficiențe de vedere, de auz… Și pentru persoanele cu cancer de sân pentru că sunt studii care spun că vâslitul reface țesutul limfatic. Afară este recomandat de medici. Sunt competiții internaționale. În cadrul federației internaționale există o comisie asupra viețuitorilor cancerului de sân și se face o competiție în fiecare an”.
Am putea crede că este un sport periculos. Iar participanții încearcă sentimentul de teamă.
„Această activitate provoacă teamă. Însă este foarte sigură, supravegheată, sunt măsuri de siguranță, participanții au veste de salvare. Nu este periculos. Este unul dintre impedimentele cu care ne luptăm”.
Bărcile dragon sunt la mare căutare. Pe lângă faptul că arată foarte bine pot fi folosite în toate anotimpurile. Dragon Boat este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboșar și ghidate de un cârmaci. Este un sport de echipă care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, sincronizarea și atenția distributivă.
„Avem 2 bărci dragon cu vaslasi. Se mai pot face înscrieri și nimeni nu va fi refuzat ci vor fi programări. Facem cursuri și cu adulți și copii și profesioniști și amatori. Suntem limitați doar de înghețul apei. Putem vâsli și în decembrie. Dacă îngheață apa, se montează niște patine la barcă dragon și se poate…vâsli și pe zăpadă”.
Participarea la activități este gratuită pentru toate persoanele vulnerabile, în limita numărului de locuri disponibile și în funcție de program. Antrenamentele se desfășoară la sediul clubului, pe lacul Titan din Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3.
„Se fac înscrieri pe mail, la contact@kayakchampions.ro., pe site… Discutăm particularitățile situației și numărul de participanți. Pentu nevăzători putem ieși cu caiace duble, pentru încredere”.
Clubul Kayak Champions vrea să schimbe mentalități. Mai bine zis, mentalitățile de la noi. Și mai vine cu o noutate.
„Caiac-polo se practică în niște caiace mai micuțe, cu o minge de polo. Mingea se manevrează și cu mâna și cu padela. Este o noutate doar în România. În alte țări sunt campionate de 30 de ani”.
Pentru clubul Kayak Champions, întrega activitate nu este doar o aventură frumoasă pentru cei cu probleme. Scopul este unul mai îndrăzneț.
„Scopul nostru este să creăm o baza pentru Jocurile Paralimpice. Formăm comunități și din ele să ducem cât mai mulți sportivi în competiții internaționale”.