Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: De la En garde la glorie – calea către podium!

Articol de Monica Liche, 10 martie 2023, 19:10

Aur, argint, bronz – așa arată palmaresul Federației Române de Scrimă, la Campionatul European de cadeți și juniori, Tallinn 2023. Am aflat cum arată drumul către podium, de la Amalia Covaliu, vicecampioană europeană la sabie cadeți, Irina Covaliu, antrenor și de la Petre Ducu, antrenor federal, invitații lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

Irina Covaliu este mamă și antrenoare de sabie. Vlad  și Amalia Covaliu sunt copiii ei și, totodată, elevii ei. Pentru Irina Covaliu, rolul de mamă se oprește la intrarea în sala de antrenament.

În sala de antrenament sunt antrenor, nu sunt mamă, iar acasă sunt mamă. Încerc să fac diferența cât se poate de mult între aceste două funcții pe care le am în momentul acesta. și băiatul nostru cel mare face scrimă, și practic cu el am început viața de antrenorat la pitici. Am luat generația de la 7 ani și acum copiii din acea grupă au 17, 18 ani. Amalia este copilul mai mic, care a venit mai târziu la scrimă. A recuperat anii care în care n-a făcut, a făcut alte sporturi și încerc pe cât posibil la antrenament, să nu aplic metoda de mamă, să nu fiu îngăduitoare și să am un cuvânt de spus, ultimul în sala de antrenament.”

Amalia Covaliu nu s-a simțit atrasă către scrimă, și a evitat contactul cu acest sport. Lucrurile s-au schimbat încet, în urma invitației făcută de mama ei de a participa la antrenamentele de rutină. De acolo până la primul antrenament serios nu a mai fost decât un pas: să-i spună mamei ei „Doamnă”, în sala de antrenamente.  „Nu îmi venea să-i spun Doamna sau Irina”, ne-a mărturisit Amalia Covaliu:

Nu îmi venea să-i spun Doamna sau Irina. Mereu îi spun mami și nu prea îmi plăcea mie să fac diferența asta, dar cu timpul am început să-mi dau seama că nu e mama în sală, și nu mai mi se pare așa o problemă, îi mai spun uneori și acasă „Irina”, deja m-am obișnuit acum.

„(…)Când eram mică spuneam, când auzeam de scrimă, să nu fie pentru mine, să nu mă includă pe mine. Pur și simplu, nu simțeam eu o atragere pentru scrimă. Am început să fac alte sporturi. Mama îmi spunea să încerc, eu ziceam, nu.  Până când mi-a zis, hai totuși, uite, dacă nu vrei, vii și faci câteva antrenamente, dar doar încălzirea. Care nu ține de scrimă, adică n-are ce să nu îți placă, că nu are nimic special.  Încet, încet, pas cu pas, până când a început să-mi placă să fiu, cum zicem noi, războinică. Și să înceapă, pur și simplu, să-mi placă sportul ăsta foarte mult”

Sportul înseamnă o educație solidă în ceea ce privește elementele cheie ale vieții: respectul pentru ceea ce faci, punctualitatea, devotamentul, spiritul de echipă, autodepășirea și perseverența. Prin sport se dezvoltă atât gustul pentru succes, cât și capacitatea de a lua de la capăt.

Putem pleca de la următoarea premisă, că aducem copilul la sport. În primul rând, pentru educație. Ulterior descoperim ce talent are, ce disponibilitate și dacă există disponibilitate către performanță, atunci cu siguranță poate ajunge să guste din succes și să se bucure de munca lui. Noi suntem cu brațele deschise permanent pentru a-i primi pe părinți, în special, pentru că lor ne adresăm acum. Trimiteți copiii la sport, scrima este un sport minunat, fantastic, un mod de a educa copilul într-o cheie foarte specială.”, ne-a spus Petre Ducu, antrenor federal, care a mai adăugat: „Nu vreau să credeți că scrima este un sport scump. Din fericire, pentru noi, putem spune că este un sport accesibil, adică pe lângă taxele care se percep, există aceste costuri, care sunt în echipament și care nu sunt ceva ieșit din comun.”

În februarie 2023, la Campionatul European de Scrimă de cadeţi şi juniori de la Tallinn echipa feminină de  sabie a obținut medalia de aur. Anastasia Fusea, Alexandra Mitruş, Amalia Covaliu şi Rosemarie Benciu, antrenate de Irina Covaliu, au adus acasă titlul european.

 „A fost o schimbare față de anul trecut. Două dintre ele au trecut la juniori și atunci mi-au venit două cadete, care nu au participat niciodată la niciun campionat european, fiind sub vârstă, cum este și Amalia. Amalia face 15 ani și este practic la primul ei an de cadeți, adică n-aveam cum să zic, gata mă duc acolo și iau sigur medalia de aur, doar că fetele au fost așa de bine antrenate și bine mobilizate în ziua respectivă, încât  n-am avut ce să le fac, practic n-am intervenit prea mult asupra lor .”,  a spus Irina Covaliu, antrenor scrimă.

Amalia Covaliu a parcurs drumul către podium și la individual. Medalia de argint și titlul de vicecampioană europeană sunt prima ei semnătură de războinică. Încrederea i-a fost dată de primele reușite din concursurile de circuit:

„Eu, înainte să plec, ziceam că ar fi frumos să iau o medalie, pentru că anul acesta, la concursurile de circuit, am mai luat două medalii și am zis, uite că am reușit să iau două unde erau mult mai mulți participanți aici, probabil că o să fie mai ușor, sunt mai puțini, așa m-am gândit eu, chiar dacă sunt cei mai buni.”, a mai spus  Amalia Covaliu, vicecampioană europeană la sabie cadeți.

Urmează noi concursuri. Până atunci, antrenamentele continuă. Presiunea este mare, dorința de a câștiga medalii este pe măsură. În aprilie începe Campionatul Mondial de scrimă de cadeți și Juniori. Detalii despre acesta ne-a oferit Irina Covaliu, antrenor de scrimă:

„Pe data de 1,2 și 3 se desfășoară la Plovdiv, în Bulgaria, campionatul mondial de cadeți și juniori, unde România participă în proba de sabie și la băieți și la feminin cu echipe complete. Deci ne dorim să luăm și acolo medalie, măcar una. Nu contează culoarea.”

 Află aici  mai multe detalii despre scrimă, despre tehnica și tactica acestui sport.

Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 14:03

Autoturism în valoare de 1.100.000 de lei căutat de autorităţile din Italia, descoperit de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră  au descoperit şi indisponibilizat un autoturism ce figura ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de...

Autoturism în valoare de 1.100.000 de lei căutat de autorităţile din Italia, descoperit de poliţiştii de frontieră
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 13:58

Primăria Sectorului 1- Ateliere de Paşte pentru copii

Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Asociaţia pentru Respectarea Tradiţiilor, Iniţiativa şi Sprijinirea Tinerilor, invită copiii din...

Primăria Sectorului 1- Ateliere de Paşte pentru copii
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 13:54

IGPR: 26 de sancţiuni aplicate în urma acţiunilor la unităţile de învăţământ

Poliţiştii au aplicat 26 de sancţiuni contravenţionale şi au fost adresate şase informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor...

IGPR: 26 de sancţiuni aplicate în urma acţiunilor la unităţile de învăţământ
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 10:43

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Floriile

Obiceiurile sunt diferite de la o regiune la alta, de la jocuri ritualice până la obiceiul agățării Mărțișorului în pomii înfloriți, ziua...

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Floriile
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 08:05

Vremea se încălzește, în București!

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade. Duminică, în totă țara, vremea...

Vremea se încălzește, în București!
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 01:05

David Popovici a renunţat la finala probei de 100 m liber la Naţionale

Campionul olimpic David Popovici a renunţat la finala probei de 100 de metri liber, sâmbătă, la Campionatele Naţionale de înot în bazin de 50...

David Popovici a renunţat la finala probei de 100 m liber la Naţionale
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 00:57

Departamentul pentru Situații de Urgență, la Ziua Porților Deschise organizată de Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI a participat la Ziua Porților Deschise organizată de Academia Tehnică Militară...

Departamentul pentru Situații de Urgență, la Ziua Porților Deschise organizată de Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”
Actualitate sâmbătă, 12 aprilie 2025, 22:30

Șase goluri în duelul „galeriilor înfrățite” din Superligă: „U” Cluj permite celor de la Dinamo București să triumfe în premieră în play-off, iar „câinii” iau locul „șepcilor roșii” în clasament

Duelul „galeriilor înfrățite” a avut loc pe stadionul „Cluj Arena”, din Ardeal, acolo unde „șepcile roșii” au avut de înfruntat...

Șase goluri în duelul „galeriilor înfrățite” din Superligă: „U” Cluj permite celor de la Dinamo București să triumfe în premieră în play-off, iar „câinii” iau locul „șepcilor roșii” în clasament