VIDEO: Donează sânge, cineva are nevoie de tine!

Luna martie vine cu o campanie ce-și propune încurajarea donării de sânge în funcție de grupele de sânge care sunt necesare în acel moment precum și de RH –ul potrivit urgenței. Donarea se va face în arealul unui anumit Centru de Transfuzie. Campania se va desfășura în cadrul programului național „N-avem SÂNGE?!”. Am aflat detalii despre această campanie susținută de Asociația Hem în parteneriat cu Institutul Național de Transfuzie Sanguină (INTS), de la Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator „N-avem SÂNGE?!, președinte Asociația HEM, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

Cereri de donare de sânge pentru grupe de sânge ce se află în alertă de stoc. Urgența de a avea acel tip de sânge va genera campanii scurte pentru donare, de aproximativ două săptămâni.

„Campania pe care tocmai am pornit-o este cea a comunicării segmentate. Ideea este simplă, pentru că invităm oamenii din orașele care au centre de transfuzie, acum pornim cu un pilot în 4 orașe, Iași, Timișoara, București si Constanța, deci invităm oamenii din aceste orașe să doneze cu precădere grupele sanguine la care există urgență, în primul rând, adică Centrul de Transfuzie ne comunică o grupă sanguină care este în urgență, iar noi avem campanie în cadrul programului „N-avem sânge?!”, în special pentru grupă, pentru câte 2 săptămâni”, a precizat  Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator”N-avem sânge?!”, președinte Asociația HEM, care a mai adăugat:

 „Cererile vin de la de la spitale, în funcție de ce pacienți se internează acolo, de ce operații se programează, iar centrele de transfuzie știu, fără să ne comunice stocuri sau cifre exacte, știu care este grupa sanguină, estimează care este grupa sanguină de care este nevoie o săptămână, două la rând. Grupele cu Rh negativ, grupa zero negativ, de exemplu se întâmplă să fie adesea în urgență. În acest moment va intra din data de 20 martie, Campania pe București cu grupa zero negativ.”

 Grupele de sânge se împart în două mari categorii. Cele cu Rh pozitiv și cele cu Rh negativ.  Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator”N-avem sânge?!”, ne-a explicat ce înseamnă RH și care este grupa care are o răspândire mai mică, și ne-a vorbit și despre importanța cunoașterii grupei sanguine proprii. Acest lucru ar putea genera o nouă campanie, care să implice tinerii, să-i responsabilizeze.

„RH este factorul Rhesus și împarte grupele de sânge în două mari categorii. Este relevant și oricum, cei care au grupe cu Rh negativ cam știu de ce. Pentru simplul fapt că numărul de oameni cu RH negativ reprezintă cam 15 % din totalul populației pe tot globul și asta face lucrurile mult, mult mai delicate pentru cei care au acest Rh negativ.

Încercăm să găsim o metodă prin care să dăm ștafeta responsabilității tinerilor și încercăm să facem din aflarea grupei sanguine, care se face imediat la prima donare. Primul lucru care se determină este această grupă sanguină și ne gândeam, la un moment dat, că ar fi o idee bună de campanie, să invităm tinerii să se doneze pentru simplul fapt că își vor afla cu siguranță grupa și în eventualitatea unei suferințe, al unui accident, al unei simple căzături de pe bicicletă, ar putea să știe și să o recomande celor care vor să-i ajute.”

 Actul de donare de sânge ar trebui să fie un act obișnuit în viețile noastre. A dona sânge poate însemna o șansă nouă oferită unui alt om. O șansă la viață. Frumusețea actului de donare de sânge este că te ajută și pe tine. „Prin urmare, donarea de sânge merită să intre în sfera actelor de normalitate.”, ne-a spus Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator”N-avem sânge?!”, președinte Asociația HEM

„O lume normală ar vedea donarea de sânge ca pe un act frecvent și sănătos, pentru că reduce impactul, reduce incidența bolilor grave, inflamatorii, inclusiv cancerul la donatorii recurenți, reduce riscul de boli cardiovasculare, inclusiv de infarct miocardic până la de 8 ori. Adică, ajută capacitatea imunitară și de refacere a organismului prin simplul fapt că stimulează producerea suplimentară de celule stem. Face o grămadă de lucruri bune. Prin urmare, donarea de sânge merită să intre în sfera actelor de normalitate. Ăsta este demersul central al programului „N-avem sânge?!”, pe care l-am declarat, l-am urmărit și susținut încă de la înființare, de acum 7 ani.”

Este nevoie de sânge. Este nevoie de fiecare om care poate dona, de consecvență în actul donării de sânge. Ajutorul oferit azi, poate veni spre tine în clipele de nevoie. Este important să ajuți, gestul tău poate face diferența. „(…)suntem ușor de găsit pe Facebook. Site-ul nostru este N-avemsânge.ro.”, a mai adăugat Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator”N-avem sânge?!”, președinte Asociația HEM.

„N-avem sânge?!” are o pagină ultra cunoscută, suntem ușor de găsit pe Facebook. Site-ul nostru este N-avemsânge.ro. Suntem pe instagram și pe tik tok, suntem pe toate canalele, suntem ușor de ușor de găsit.

Pot să spun că în timpul vieții unul din 4 oameni are nevoie de sânge. Sunt foarte mulți oameni, am întâlnit și sunt testimoniale pe pagina noastră de Facebook, în zona de filmulețe video și pe Youtube, care, ajungând într-o situație dificilă și având nevoie de sânge pentru cineva apropiat, au devenit  donatori recurenți.”

 Află aici tot ceea ce trebuie să știi despre noua campanie de donare de sânge, care se bazează pe comunicare segmentata pe grupa sanguina si RH, al carei proiect pilot are loc in Iasi, Timisoara, Bucuresti si Constanta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.