Albumul ”Hunedoara tărâm binecuvântat” a fost lansat la București

Albumul „Hunedoara tărâm binecuvântat” realizat de Vasile-Cosmin Nicula a fost lansat la București.

Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Naţional al Literaturii Române, în Sala Iosif Naghiu, din Calea Griviţei.

Acest prim volum, apărut în condiții grafice excepționale la Editura Monitorul Oficial, cuprinde 29 de obiective turistice, istorice, culturale și religioase, de la cele mai cunoscute – Sarmizegetuza Regia, Castelul Corvinilor și Cetatea Deva -, la castre romane, mănăstiri și biserici, muzee – Muzeul Aurului și Muzeul Civilizației Dacice și Romane -, alături de câteva creații unicat ale naturii – Cascada Clocota, Cascada Lolaia sau Podul Natural Grohot.

Toate fotografiile au fost realizate de autor în timpul călătoriilor sale prin ținuturile hunedorene. Sunt 326 de imagini, însoțite de scurte texte de prezentare. Vasile-Cosmin Nicula mărturisește că a adunat toate aceste informații de la fața locului, de pe panourile explicative ale obiectivelor vizitate, din site-uri oficiale, dar și din discuțiile purtate cu istoricii. „Din cele şapte municipii, şapte oraşe, 55 de comune şi 418 sate, am făcut câte un periplu peste tot, cel puţin 400 din cele 418 sate au fost vizitate”.

„… textele într-adevăr sunt reduse şi nu e rău, este esenţial, fotografiile spun totul, dar credeţi-mă că niciunul dintre noi nu le-a vizitat pe toate acestea. Şi eu sunt unul dintre cei care am pretenţia că am vizitat Deva, am vizitat judeţul Hunedoara în ansamblul lui, dar sunt lucruri pe care nu le-am văzut”, a afirmat istoricul Adrian Cioroianu, directorul general al Bibliotecii Naţionale a României.

„Trebuie să spun că mi-a plăcut textul, care este succint şi la obiect. Nu sunt cuvinte în plus, nu sunt vorbe spuse la nimereală, sunt lucruri spuse de un om care cunoaşte foarte bine acest judeţ, iar fotografiile sunt absolut minunate”, a completat Virgil Ştefan Niţulescu, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român. ”Vă rog să mă credeţi că nu mi-am reconsiderat ţara, dar pur şi simplu am descoperit că sunt locuri în ţara în care m-am născut – şi pe care, normal, ca orice român, o iubesc – despre care nu ştiam aproape nimic. Şi vă rog să mă credeţi că am călătorit ceva în România, ca muzeograf de o viaţă, ca iubitor de patrimoniu, ca arheolog în tinereţe”, a precizat acesta, subliniind și faptul că Hunedoara este judeţul cu cea mai mare concentrare de bunuri culturale de patrimoniu din România.

”Este o realizare de excepţie…E bine să fim conştienţi de ceea ce avem şi să împrăştiem şi să împărţim cu cât mai multă lume aceste minunăţii pe care Dumnezeu le-a lăsat în România”, a spus Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, prezent în calitate de prefaţator  al volumului.

Este o carte călătorie, a remarcat Ioan Cristescu, directorul MNLR, amfitrionul acestui eveniment.

O ”Carte de vizită” pentru România, a fost definiția pe care au dat-o,  într-o formă sau alta, acestui album, toți invitații de astăzi. Și mai mult de atât, e „o bătaie de inimă a unui român”, după cum a mărturisit Anca Ivaşcu, redactorul şef al Editurii Monitorul Oficial.

Au mai vorbit despre acest volum: directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Alexandru Constantin Chituţă, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Au fost prezenţi, de asemenea, Claudia Nicolae – directorul general al Agerpres, Răzvan Ioan Dincă – preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Gabriel Fătu – directorul Teatrului Dramaturgilor Români.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.