Să citim cu Doina Ruști la Cărturești Carusel
Articol de , 14 martie 2023, 11:28
„Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii“ este cea mai nouă apariție a Editurii Litera. Completat de ilustrații unice, volumul cuprinde povestiri dintr-o lume halucinantă, cu o geografie insolită, pe care Doina Ruști a plasat-o în secolul 18, dând naștere unui adevărat fanariot-cult în literatura de azi.
Joi, 16 martie, începând cu ora 19:00, la Cărturești Carusel București (Lipscani 55), va avea loc un prim eveniment, dedicat acestuia. O întâlnire îmbucurătoare cu publicul și o petrecere cu lectură. Alături de Doina Ruști se vor afla Alida Mocanu, Claudiu Turcitu și Adrian Furtună. Seara se încheie cu autografe, fotografii și discuții particulare. Evenimentul unic se întâmplă sub deviza – vii când vrei, stai cât poți!
Continuare a „Ciudățeniilor amoroase din Bucureștiul fanariot“, cartea aduce alte întâmplări despre excese, pasiuni devastatoare și despre consecințele dorințelor fără cenzură. Volumul pornește de la personajul sugerat în titlu, un libertin, care lasă moștenire cartea despre regulile neștiute ale desfrâului. Este vorba despre 17 reguli, fiecare conținând câteva povestiri tematice.
„Fiecare povestire pornește de la faptele știute și duce la cele întâmplate în teritoriile tenebroase, acolo unde începe depravarea.“, Doina Ruști
Doina Ruști, prozatoare de referință, cu certă contribuție atât în neogotic, cât și în realismul psihologic, apreciată pentru originalitate și erudiție epică, a scris trilogia fanariotă (Homeric, Mâța Vinerii și Manuscrisul fanariot) și romane cu miză socială puternică: Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica etc. Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot și Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii. Traduse în numeroase limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.
Doina Ruști coordonează colecția „Biblioteca de Proză Contemporană“, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.