VIDEO: 1 an de CARE FOR UKRAINE!

1 an de CARE FOR UKRAINE și 150.000 de oameni care au găsit sprijinul prin acest proiect susținut de CARE Franța în parteneriat cu Fundația Sera România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil). Am aflat detalii despre acest proiect, aflat în fața conferinței 1 Year Mark, de la Daniela Boșca, director executiv FONPC și Oana Drăgulinescu, coordonator pe parte de PR a proiectului, invitatele lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

Proiectul Care for Ukraine este mâna pregătită să-i ajute pe cei care s-au văzut nevoiți să-și abandoneze casele și să fugă din fața războiului, pentru a-și salva viețile. Care for Ukraine este un proiect realizat într-un parteneriat format din Care – o confederație globală cu experiență în sprijinul celor aflați în situații dramatice, Fundația SERA și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC.

„Fiecare a făcut ceea ce știa mai bine să facă. Unii au făcut sprijin, intervenție rapidă la graniță, alții au făcut sprijin psihologic, alții au venit cu consiliere juridică sau medicală. S-au făcut foarte, foarte multe lucruri într-un an și, când s-a tras linie,  ne-am dat seama că am ajuns la 150.000 de oameni pe care i-am sprijinit prin Care for Ukaine.”, a spus Oana Drăgulinescu, coordonator pe parte de PR a proiectului.

„Federația(FONPC) are peste 65 de organizații membre, organizații neguvernamentale, aproape în toată țara. În jur de 380.000 de ucraineni  au fost sprijiniți de către organizațiile neguvernamentale, membre ale Federației, asta până în luna iunie a anului trecut, așadar, până acum, numărul copiilor, al femeilor, al vârstnicilor care au venit în România a crescut.”, a adăugat Daniela Boșca, director executiv FONPC.

Valul de refugiați a mobilizat românii. Țara noastră a venit în sprijinul acestor oameni aflați în derivă, cu fonduri proprii, pentru care se așteaptă, încă, o rambursare din fondurile europene. Din păcate resursele proprii nu sunt nelimitate, iar un alt val de refugiați ne-ar pune în imposibilitatea de a mai acorda acest sprijin.

În România, pentru o țară care are deja dificultățile sociale pe care le are, acest val de 3,3 milioane de oameni a fost ceva covârșitor, 110.000 au rămas, gândiți-vă că dintre ei, 48.000 sunt copii.”, a mai spus Oana Drăgulinescu.

„România, dacă mai vine un val de refugiați, nu mai poate face față. Cu resursele pe care noi le avem, nu mai face față. Nici noi, organizațiile neguvernamentale, nu am primit niciun ban din fonduri guvernamentale, toți banii pe care noi i-am alocat în intervenția noastră, și am alocat până acum peste 6 milioane de euro la nivelul Federației în proiecte de sprijinire a refugiaților, toți banii ăștia vin de la organizații internaționale, cum este Care ori World Vision și alte organizații internaționale, care au venit, au strâns fonduri în țările Uniunii Europene și au trimis bani pe teren.”, a precizat și Daniela Boșca, director executiv FONPC.

Pentru refugiații ucraineni, impactul contactului cu România a însemnat schimbarea percepției asupra țării noastre. Plecați la drum cu informația că vin într-o țară în care vor fi furați, bătuți sau abuzați, au găsit sprijin, empatie și bunăvoință. „A fost foarte important rolul bisericii…”, a spus Daniela Boșca, director executiv FONPC

A fost foarte important rolul bisericii și e bine să zicem lucru acesta, de multe ori când ucrainenii vedeau preoții, se linișteau și spuneau că sunt pe mâini bune, și atunci noi am lucrat împreună cu reprezentanții bisericii. Biserica are un rol important și îi sprijină, și nu trebuie să ignorăm acest lucru.”

„Ucrainenii au găsit o nouă viață, dincolo de acest prim impact emoțional, oamenii au primit foarte multă căldură și asta în starea de șoc în care se aflau, a contat foarte mult. Oamenii ăștia nu vin doar cu drama războiului, vin și cu dramele lor de acasă. Copilul fusese diagnosticat cu autism în preajma vârstei de 3 ani. A venit pandemia, nu au putut face recuperare, după care a venit războiul. Să muți pe sute de kilometri, cărându-ți casa în spate, un copil cu asemenea probleme, este o chestiune cumplită.  Au nimerit la unul dintre partenerii noștri, la cei de la  Autism Baia Mare, unde au găsit niște profesioniști atât de bine pregătiți încât, în 9 luni de zile, acest copil este aproape gata de integrare la grădiniță. Progresele sunt fabuloase. Părinții spun că ei nu au știut în Ucraina că este posibilă o asemenea recuperare a copilului lor.”, a adăugat și Oana Drăgulinescu, coordonator pe parte de PR a proiectului.

 Traficul de ființe umane înflorește când domină haosul. Războiul poate genera, dincolo de viețile pierdute, și victime ale abuzurilor de orice fel. Din acest motiv, cooperarea perfectă a instituțiilor statului cu ONG-urile a jucat un rol imens în combaterea traficului de ființe umane, de-a lungul acestui an.

 „Femeile sunt vulnerabile și noi ne-am organizat foarte bine și atunci, la punctele de frontieră, atunci era pericolul cel mai mare, pentru că ei erau transportați în țară sau erau ajutați să plece în străinătate, și dacă atunci, noi împreună cu poliția, împreună cu ISU, cu Crucea Roșie, cu toate instituțiile și organizațiile nu eram foarte atenți să vedem cum trimitem oamenii ăștia, atunci puteau să se întâmple multe cazuri de trafic”, a precizat Daniela Boșca, director executiv FONPC.

 „Sunt situații în care oamenii spun „am fost în Bulgaria sau au fost în alte părți, ne-am întors în România pentru că știm că aici am primit sprijin”. În primul rând, s-au simțit în siguranță foarte multe dintre proiectele FONPC au venit pe această zonă a prevenirii abuzului.  Războiul este un foarte bun moment pentru cei care vor să facă afaceri necurate sau vor să facă trafic de ființe umane. Foarte multe dintre proiectele noastre au fost pe această zonă.”, a mai adăugat Oana Drăgulinescu, coordonator pe parte de PR a proiectului.

1 Year Mark este conferința care va arăta lumii bilanțul unui an de ajutor umanitar Care For Ukraine. Totodată, ea va aduce la masa discuțiilor reprezentanții autorităților statului și pe cei ai ONG-urilor, în încercarea de a găsi noi soluții pentru un ajutor susținut al refugiaților ucraineni, cu atât mai mult, cu cât nu de întrevede un final apropiat pentru acest război.

„Niciunul dintre ucrainenii cu care am vorbit nu și-a imaginat că va ajunge să vorbească din această perspectivă, a unui an. Pentru ei este un prag psihologic. Toți și-au imaginat că lucrurile se vor termina în două, trei luni. Noi ne-am imaginat că se vor termina mai repede și atunci, în primul rând, trebuie să tragem o linie, să ne dăm seama ce s-a întâmplat până acum și de aceasta, la masa discuțiilor vor veni și reprezentanți ai guvernului, reprezentanți ai ministerelor, reprezentanți ai acestor ONG -uri, care au făcut niște eforturi consistente și de previzionat un pic ce se va întâmpla mai departe, pentru că, din păcate, lumina de la capătul tunelului nu prea se vede, nici pentru ei, nici pentru noi.”, a mai spus Oana Drăgulinescu, coordonator pe parte de PR a proiectului.

Află aici întreaga poveste a proiectului Care For Ukraine.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.