Peste 4.000 de misiuni gestionate de pompieri în weekendul care s-a încheiat

arhiva

Pe parcursul acestui sfârşit de săptămână salvatorii au fost prezenţi la datorie pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă produse la nivel naţional.

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, căutarea, deblocarea sau salvarea persoanelor şi animalelor din medii ostile vieţii reprezintă doar câteva exemple dintre cele 4.354 de misiuni desfăşurate de salvatori.

Pompierii militari au acţionat pentru localizarea şi stingerea celor 367 de incendii înregistrate la nivel naţional şi au gestionat cu promptitudine 489 de misiuni pentru protecţia comunităţilor.

Din totalul celor 367 de incendii, 210 intervenţii au fost pentru stingerea arderilor necontrolate (mirişti, vegetaţie uscată, deşeuri) în urma cărora au fost afectate 381 ha de teren.

De asemenea, în perioada de referinţă, la nivel naţional, 3.481 de misiuni au fost gestionate de echipajele SMURD, 3.501 de persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 17 cazuri pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.

În perioada de referinţă, pe timpul misiunilor desfăşurate, pompierii au salvat 25 de persoane aflate în dificultate.

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

Pompierii militari vasluieni au acţionat, vineri, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Lipovăţ. Echipajele de stingere ajunse la locul intervenţiei au constatat că arderea se manifesta generalizat, pe o suprafaţă de aproximativ 130 mp. După aproximativ două ore de luptă continuă cu flăcările, incendiul a fost stins fără a fi înregistrate victime.

O altă misiune, care a necesitat atenţie sporită şi efort susţinut, este cea de sâmbătă, a salvatorilor din judeţul Mehedinţi. Salvatorii au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la o hală a unui operator economic din municipiul Drobeta Turnu Severin. Ajunse la faţa locului, colegii noştri au constatat că flăcările se manifestau pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp, cu pericol de propagare la o fabrică din imediata apropiere. Incendiul a fost stins cu promptitudine, fiind împiedicată propagarea acestuia.

O misiune solicitantă a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în judeţul Ialomiţa. Echipajele de stingere au acţionat pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din localitatea Dridu. Ajunse la locul solicitării, echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau la nivelul acoperişului şi al tavanului casei. După mai multe ore de luptă cu focul, incendiul a fost stins fără a fi înregistrate victime.

La nivel naţional, în perioada de referinţă, au fost transmise 10 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, privind prezenţa animalelor periculoase (urşi) în judeţele Argeş, Bacău, Braşov şi Harghita.

Salvatorii rămân la datorie pentru intervenţia promptă la solicitările cetăţenilor aflaţi în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.