Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB

De Ziua Națională a Teatrului, TNB te invită la un eveniment cultural deosebit!

Proiectul ”Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB” a ajuns la final, momentul marcând și prima expoziție deschisă publicului, la noul sediu al Muzeului Teatrului Național din București, aflat în subsolul Sălii ”Ion Caramitru” a TNB.

Pe 27 martie, de la ora 14:00, are loc Vernisajul Expoziției inovative organizate în cadrul proiectului, care va expune cele 38 de costume și artefacte restaurate. Vernisajul este precedat de conferința de închidere a proiectului, programată la ora 13:00 în foaierul ”Tapiserii” de la etajul 1 al Sălii ”Ion Caramitru”, la care vor participa membrii echipei de proiect și oficialități de la Unitatea de Management a Proiectului – operator al Programului RO-CULTURA și Teatrul Național București.

În februarie 2020, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București a început implementarea proiectului ”Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”,  care a beneficiat de o finanțare totală de 1.024.160 lei (207.740 euro), din care 525.436,01 lei (106.579 euro) – finanțare nerambursabilă din fondurile SEE și 92.724 lei (18.808 euro) – finanțare nerambursabilă din bugetul național..

Promotor al proiectului, Teatrul Național București a demarat implementarea proiectului alături de patru dintre cele mai importante instituții culturale românești: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. În calitate de parteneri ai TNB în cadrul proiectului, acestea au realizat investigații fizico-chimice și activități de tratare, conservare și restaurare, desfășurate în secțiile de restaurare și laboratoarele lor de specialitate. Astfel, au fost restaurate 38 de obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului TNB: costume care au aparținut actorilor, artefacte, documente.

Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea antreprenoriatului cultural și a managementului patrimoniului cultural prin punerea în valoare a unor bunuri culturale semnificative din cadrul acestuia într-un mod inovativ.

Beneficiarii indirecți vizați de proiect sunt actorii, teatrologii, istoricii și criticii de teatru din București și din țară, interesați în cunoașterea și studierea colecțiilor de artă, studenții universitățiilor de arte, cetățenii din București și din țară care vor putea vizita expoziția.

Proiectul a trecut și prin momente dificile, mai întâi perioada pandemiei de Covid 19, care a dus la suspendarea activităților pentru o perioadă de patru luni, iar apoi decesele succesive ale celor doi manageri ai Teatrului Național București, Ion Caramitru și Ioan Onisei, care coordonau din punct de vedere administrativ și decizional activitatea teatrului și, implicit, a proiectului.

De-a lungul unei perioade de 36 de luni activitățile din proiect au fost derulate de o echipă alcătuită din Marius Bodochi – Director Artistic al TNB, cel care a preluat managementul proiectului în 2022, Dan Stoichițescu – Director Administrativ al TNB – Administrator, Carmina Alexiu – Contabil Șef TNB – Responsabil financiar proiect, Victor Alemnăriței – Șef Serviciu Investiții și achiziții TNB – Responsabil achiziții proiect, Marian Dinu – Șef Birou Juridic TNB – Consilier Juridic în Proiect, Mihaela Verman – Muzeograf TNB și Beatrice Păruș – Restaurator – curatori ai expoziției inovative din cadrul proiectului, Anca Roxana Constantin van der Zee – Șef Serviciu Marketing și Relații Publice al TNB – responsabil de comunicare al proiectului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.