VIDEO: Mănânci ca să trăiești sau trăiești ca să mănânci? Aceasta e întrebarea

Generația Z are o relație specială cu mâncarea. Cu atât mai mult cu cât e foarte ușor să-ți iei informația de pe internet, iar produsele fast-food se găsesc la orice colț de stradă. În episodul de vineri, discuția s-a concentrat pe mâncat, la propriu.

Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Manager și Mentor în domeniul Mindful Snacking, a venit în Generația Z să le vorbească tinerilor despre ce, cum, când și de ce mănâncă. Pentru că părerea tinerilor este importantă, a fost însoțită de David Bălțățeanu, voluntar în cadrul proiectului „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, derulat în câteva licee din capitală.

Deși mâncarea mai pică greu uneori, discuția cu Dana a fost cât se poate de ușoară: primii pași spre mâncatul corect sunt consumul alimentelor conștient, cu atenție și intenție.

„Mâncatul este unul dintre lucrurile pe care le facem pe pilot automat, din păcate”, concluzionează Dana, care spune că gustul se educă și nu ține de voință, cât de conștiinciozitatea cu care trebuie tratate mesele. Sigur, există alimente în farfurie care pot deveni o provocare, soluția recomandată de aceasta este: „să le simți gustul, să îți pui în plan să mănânci un anumit lucru”.

Vin curând și sărbătorile pascale, care aduc de la sine o încărcătură puternică. Dana ne asigură că încărcătura nu trebuie să se regăsească neapărat și la masă, aceasta poate fi evitată dacă mâncăm mai puțin din ce avem poftă și dacă ne asumăm ceea ce consumăm. Nu mai puțin important este să mâncăm relaxat, să lăsăm sentimentul de vinovăție deoparte și să încercăm să înlocuim o poftă nesănătoasă cu ceva mai bun.

Proiectul „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” i-a confirmat lui David că-și poate depăși multe limite, iar experiența își spune cuvântul. În cadrul proiectului a învățat că planificarea zilei, în care trebuie să adaugi și mesele, te va ajuta să realizezi că ai timp să faci orice îți propui.

Alături de David s-au auzit pe post și tinerii Generației Z care s-au regăsit în situația de a mânca mai mult din cauza stresului sau a lipsei de organizare. Întrebările i-au pus pe gânduri și, deși tema abordată este una serioasă, răspunsurile n-au fost lipsite de savoare nici de această dată.

Obiceiurile în „Generația Z” rămân aceleași: la finalul emisiunii se anunță un eveniment, dedicat de data aceasta studenților de pretutindeni care vor să încerce ceva nou.

Tot ce n-ai reușit să prinzi în emisiunea de vineri te așteaptă în același loc, după cum te-am obișnuit. Găsești episodul de vineri pe pagina de YouTube București FM, unde poți acum să-i și vezi pe tinerii Generației Z, nu doar să-i asculți.

Ne auzim vinerea viitoare, tot de la 21:00 și vorbim pe limba ta. Fii cu noi!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.