Cum să te protejezi de fraude pe LinkedIn (Partea I)
Articol de bucurestifm, 22 martie 2023, 19:06
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Astăzi discutăm despre câteva pericole la care poți fi expus pe LinkedIn.
LinkedIn este o platformă digitală care a creat cea mai mare rețea profesională de pe internet. Clienții utilizează LinkedIn pentru a-și extinde contactele profesionale, pentru a găsi un nou loc de muncă, pentru a face publice rezultatele lor profesionale sau pentru a-și dezvolta cariera.
Un profil LinkedIn rezumă, pentru alți utilizatori interesați, experiența profesională, studiile, abilitățile și interesele. După ce te-ai înregistrat în platformă, poți urmări persoane, companii sau subiecte și poți crea și participa la evenimente profesionale.
Din păcate, actori rău intenționați exploatează breșele de securitate din platformă pentru a crea conturi impostor, pentru a comite fraude sau chiar pentru a se angaja în acțiuni de spionaj.
Iată câteva cazuri centralizate de jurnaliștii de la WIRED:
- Conturi false. Escrocii utilizează poze de profil generate cu ajutorul inteligenței artificiale, pentru a crea profiluri false ale unor persoane care nu au existat niciodată. Aceste profiluri au fost folosite pentru a aplica scheme persuasive de vânzări care par să vină de la profesioniști respectabili.
- Tentative de fraudă cu criptomonede. Agenții FBI au avertizat asupra acestei înșelăciuni: un escroc se va prezenta ca un profesionist cu un profil fals și se va adresa unui utilizator LinkedIn. După discuții menite să câștige încrederea, va direcționa utilizatorul să investească bani pe un site controlat de escroc, care apoi drenează contul.
- Oferte de muncă false. Un escroc se prezintă drept angajator sau recrutor și oferă oportunități atractive de angajare care necesită ca doritorul să plătească bani în avans, sub forma vizelor de muncă, cheltuielilor de călătorie sau a verificărilor de credit. Odată ce banii au fost plătiți, escrocul dispare.
- Activități de spionaj. Guvernul Marii Britanii a declarat în mai 2022 că „spioni străini și alți actori rău intenționați” au abordat 10.000 de persoane pe LinkedIn sau Facebook în decurs de 12 luni. Adesea, aceste abordări încep pe LinkedIn, dar trec la WhatsApp sau e-mail, unde poate fi mai ușor să trimită link-uri de phishing (furtul datelor personale) sau malware (software care compromite dispozitivul infectat).
În septembrie 2022, paginile de profil ale Apple și Amazon au fost curățate de sute de mii de conturi de falși angajați asociate acestor companii. În cel mai recent raport de transparență (ianuarie-iunie 2022), LinkedIn a declarat că 95,3% dintre conturile false pe care le-a descoperit au fost blocate automat, inclusiv 16,4 milioane la momentul înregistrării.
Ascultă „Break the fake” și săptămâna viitoare, când o să discut despre cum să te protejezi de fraude pe LinkedIn, exclusiv la BucureștiFM!
Atât pentru azi, rămâi cu sursa sigură de informații, BucureștiFM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.