VIDEO: Cum ne protejăm de fraudele online?

Articol de bucurestifm, 22 martie 2023, 17:14
Metodele de fraudare cibernetică evoluează permanent și avem nevoie constant de informații și vigilență pentru a ne putea proteja de posibilele atacuri: „Dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, cel mai probabil chiar nu este adevărat”.
Raluca Voicu, Head of Issuer & Acquirer Fraud Investigations în cadrul ING România și Board Member în cadrul Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor, a fost invitată duminică, în emisiunea LifeStyle, și a povestit despre cele mai comune tipuri de fraude experimentate de români în mediul online, oferind o serie de sfaturi pentru a nu deveni victimele fraudelor online.
Conform unei statistici realizate în august 2022, de ING România și OLX, cele mai vulnerabile categorii de produse, ca număr de utilizatori, au fost: modă (33%), electronice (30%), casă și grădină (14%), mama și copilul (10%), sport (7%) și 6% (piese auto).
Cât privește distribuția în funcție de localizare, majoritatea victimelor fraudelor cibernetice provin din mediul urban (80%), inclusiv din București (25%).
„Sunt în continuare persoane care cad în capcana întinsă de către fraudatori, cedează câștigurilor fabuloase sau ideii de presiune, primesc niște mesaje prin care se pune presiune asupra lor și din păcate, furnizează toate informațiile, astfel încât fraudatorii au acces la banii lor din conturi.”
Dacă în trecut mesajele de tip phishing erau destul de ușor de identificat din cauza textului incorect din mesaje, pe fondul dezvoltării inteligenței artificiale, textele mesajelor frauduloase sunt din ce în ce mai bine scrise și adaptate la limba română.
„Fraudatorii țintesc să ajungă la datele tale de card, numărul de card, data de expirare, codul de 3 cifre de pe spatele cardului, vor să obțină de la tine coduri de logare sau parole unice transmise de banca ta pentru autorizare, tranzacții pentru logare în aplicația de internet banking și în același timp, își doresc să aibă date personale despre tine, solicită uneori copia actului de identitate.
Sunt foarte multe metode de manipulare a clienților, vorbim de phishing când acele mesaje transmise, fie pe SMS, fie pe email impersonează o instituție financiară, de exemplu o bancă, și au un caracter de urgență, solicită urgent actualizare de date, trebuie să deschizi un link pe care îl trimit în acel mesaj în care tu să-ți introduci absolut toate datele bancare, un mesaj de tipul: Dacă nu-ți faci actualizare de date, vom suspenda contul. E posibil să nu acordăm atenție, să încercăm să facem mai multe lucruri în același timp, să accesăm acele link-uri, să dăm datele, eventual să autorizăm chiar noi tranzacțiile.
Ceea ce este foarte important este: niciodată, dar niciodată nu furnizăm date bancare pe link-uri primite în astfel de mesaje. De asemenea, este foarte important ca în momentul în care am conștientizat că este vorba despre o astfel de situație, să notificăm banca și să furnizăm acel link primit. E posibil să primim astfel de link-uri și de la persoane cunoscute și atunci este important să verificăm cu persoana respectivă.
O altă metodă ar fi metoda super ofertelor, fie că vorbim despre bunuri, fie că vorbim despre servicii, fie că vorbim despre investiții, spre exemplu, în criptomonede.”
Află totul despre actualele metode de fraudare online și cum le poți raporta, ascultând interviul integral cu Raluca Voicu.