Ziua Mondială a Apei

Ziua mondială a apei (World Water Day) se marchează anual la 22 martie, fiind adoptată de Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro.

În prezent, este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenţiei diferite aspecte. Apa este un element central în cultura şi religia tuturor civilizaţiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esenţial al dezvoltării societăţii. Tradiţiile culturale şi valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep şi gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

Tema principală din acest an, „Să accelerăm schimbarea!” („Accelerating Change”), sugerează ca fiecare individual şi apoi împreună, familia, şcoala şi comunitatea putem să acţionăm pentru gestionarea resursei celei mai importante pentru omenire, pentru supravieţuire. Pentru că problemele cu apa ne afectează pe toţi, este necesar ca toată lumea să ia măsuri, se arată pe www.worldwaterday.org/.

Tema zilei este amplificată de mesajul „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!”, motivând, astfel, pe fiecare dintre noi pentru a lua măsurile necesare în această privinţă.

Aceasta este inspirată de pasărea colibri, care în povestea antică poartă picături de apă pentru a stinge un foc mare. Ea făcea tot ce putea. Deci şi noi putem, trebuie doar să acţionăm, se arată pe www.unwater.org/bethechange/.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Administraţia Naţională „Apele Române” şi S.C. Apa Nova S.A. organizează în zilele de 22 şi 23 martie 2023 proiectul „Aqua Viva”, prilejuit de Ziua Mondială a Apei.

Tematica evenimentului o reprezintă conştientizarea importanţei protejării apei ca element fundamental al vieţii, esenţial în dezvoltarea durabilă a habitatelor naturale şi urbane în contextul biodiversităţii.

Misiunea Direcţiei de Mediu implică iniţierea şi promovarea de acţiuni/campanii de conştientizare a cetăţenilor cu privire la importanţa problematicii de mediu.

Necolerarea de-a lungul ciclului apei subminează rezolvarea în toate problemele mondiale importante, de la sănătate la foame, egalitatea de gen la locuri de muncă, de la educaţie la industrie, de la dezastre la pace. Potrivit ONU, două miliarde de persoane la nivel global – una din patru – nu dispun de acces la apă curată.

În fiecare zi, peste 1.000 de copii cu vârste sub cinci ani mor la nivel global din cauza unor afecţiuni provocate de apa poluată, lipsei salubrităţii şi a igienei precare. Un total de 190 de milioane de copii din 10 ţări africane sunt în pericol, potrivit unui nou raport realizat de această organizaţie. Situaţia este mai gravă în ţările din vestul şi centrul Africii.

Multe dintre aceste state sunt afectate de instabilitate şi de conflicte armate, care îngreunează şi mai mult accesul copiilor la apă curată şi igienă.

Acestea au fost precizate de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), pe 20 martie 2023, la New York, în contextul marcării Zilei mondiale a apei pe 22 martie, şi a debutului la New York a Conferinţei ONU privind Apa.

Între 22-24 martie 2023, lumea se va reuni în timpul Conferinţei ONU 2023 privind apa, convocată de Adunarea Generală a ONU. Scopul acestui eveniment este acela de a analiza gradul în care pot fi realizate obiective stabilite la nivel internaţional, inclusiv Obiectivul ONU de Dezvoltare Durabilă privind accesul la apă curată pentru toţi până în 2030.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.