Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Efect de domino în sistemul bancar?

Articol de Monica Liche, 23 martie 2023, 18:48

Se preconizează o nouă criză economică în contextul  eșecului Băncii Silicon Valley?  Europa este deja afectată. Va submina acest colaps al băncii americane sistemul bancar la nivel global? Este sistemul bancar românesc afectat de ceea ce se întâmplă acum în lume? Am primit răspunsuri  de la invitatul Ioanei Brușten #InComunitate, Adrian Negrescu, analist economic.

„Incertitudine, nesiguranță și chiar teamă, despre asta putem vorbi, în momentul de față, în piețele financiare, pentru că, într-adevăr, acest faliment al băncii Silicon Valley alături de Signature bank, care de asemenea a dat faliment și probleme de la Credit Suisse, care a fost salvată în ultimul moment de UBS arată, într-adevăr, că piețele sunt vulnerabile, că sunt probleme în piețele financiare și că, într-adevăr,  ne așteaptă destul de multe vremuri grele.

Acum plătim nota de plată a ceea ce s-a întâmplat în pandemie.”

De ce s-au prăbușit atât de rapid Signature Bank, Silicon Valley Bank și Credit Suisse? Răspunsul este dat de evoluția tehnologică și de cei care au învățat să manipuleze și să speculeze piața financiară cu ajutorul tehnologiei și a spațiului social media. „acum toate tranzacțiile astea se întâmplă 24 de ore din 24, iar social media joacă un rol uriaș, în această perspectivă, sunt grupuri de investitori, sunt aceste zvonuri care circulă pe social media legate de soliditatea unei bănci”, a precizat Adrian Negrescu, analist economic.

„Diferența, față de precedenta criză,  este că, în 2008 nu puteai, din telefon, să îți retragi banii, să îi muți de la o bancă la alta și să acționez cum s-a întâmplat acum. La Credit Suisse s-a întâmplat acest lucru. Vinerea trecută, în numai 2 ore, investitorii au retras pe timp de seară, în intervalul orar 19 – 23, aproximativ  2 miliarde de euro și banca a ajuns să aibă niște probleme majore. Dacă înainte mai aveai timp să te redresezi, să găsești bani să finanțezi practic aceste retrageri, după închiderea programului normal, acum toate tranzacțiile astea se întâmplă 24 de ore din 24, iar social media joacă un rol uriaș, în această perspectivă, sunt grupuri de investitori, sunt aceste zvonuri care circulă pe social media legate de soliditatea unei bănci. Oamenii cred, investitorii mici, cei speculativi, în special, cred în aceste zvonuri și imediat se duc, pun mâna pe telefon și scot banii din bănci. Așa s-a prăbușit Signature Bank în Statele Unite, o bancă specializată în tranzacțiile, mai ales cu zona cripto, dar așa s-a întâmplat inclusiv la Silicon Valley Bank, pentru că acolo s-a creat un curent de opinie legat de soliditatea băncii.”

Acest lucru se poate întâmpla pentru orice bancă, în momentul de față. Dacă este supusă unui tir puternic de informații speculative, dacă se creează niște curente de opinie, nu cred că există bancă pe lumea asta, în afară de Big Four, din Statele Unite, care sunt salvate, apropo de către FED, dacă sunt probleme pe care să reziste unui exod masiv al investitorilor, al celor care au depozite bancare.”, a mai adăugat Adrian Negrescu, analist economic.

Piața burselor pare a fi și ea supusă influențelor ultimelor evenimente din piețele financiare. Un joc al celor care au mult de câștigat în urma speculațiilor din sistemul bursier. „(…)să nu uităm un lucru, atunci când cineva pierde, altcineva câștigă, întotdeauna există speculanți care au tot interesul să amplifice aceste zvonuri”, a precizat Adrian Negrescu, analist economic.

„Eu mă aștept ca și bursele să reacționeze. Se întâmplă în momentul de față. Vedem niște scăderi semnificative pe piețele financiare și mă aștept ca în perioada următoare să mai vedem niște răfuieli dintre acestea între investitori, pentru că, să nu uităm un lucru, atunci când cineva pierde, altcineva câștigă, întotdeauna există speculanți care au tot interesul să amplifice aceste zvonuri legate de soliditatea sistemului financiar și a sistemului bursier, și  să profite de pe urma achizițiilor de acțiuni mai ieftine, decât dacă le-ar fi cumpărat într-o perioadă normală, să zicem.”

Se pare că, pentru români, lucrurile sunt așezate într-o lumină ceva mai bună. Sistemul bancar este solid, nu au fost făcute investiții riscante, au crescut dobânzile și, implicit, câștigurile. „(…)peste 90% dintre clienții bancari din România, adică cei care au depozite la bancă, nu e absolut niciun risc”, a specificat analistul economic, Adrian Negrescu, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate.

„Băncile noastre sunt foarte bine capitalizate, gândiți-vă că au înregistrat cele mai mari profituri, cel mai mare randament profitabil la nivel european. De ce? Pentru că au crescut foarte mult dobânzile și au crescut, bineînțeles, câștigurile. Deci, băncile românești sunt stabile, nu au făcut investiții dintre acestea, extrem de riscante, speculative, nu avem niciun fel de bancă, în România, care să fi făcut așa ceva și, mai mult decât atât, pentru clienți, gândiți-vă că peste 90% dintre clienții bancari din România, adică cei care au depozite la bancă, nu e absolut niciun risc. De ce? Pentru că nu cred că au mai mult de 100.000 EUR în bancă și 100.000 EUR este suma garantată de Statul Român în cazul în care, de pildă, o bancă dă faliment.”

 Sistemul bancar poate fi afectat și de gestionarea titlurilor de stat ori a creditelor ipotecare, uneori chiar și a creditelor de consum. Piața imobiliară, în România, s-a blocat la începutul acestui an, odată cu creșterea indicelui IRCC. Cât de mult au afectat creditele ipotecare mediul bancar de la noi din țară, ne-a spus Adrian Negrescu, analist economic, care a atras atenția și asupra creditelor luate de la IFN-uri.

 „Creditele ipotecare, într-o mică măsură. De ce?  Băncile, vă spuneam, și-au au învățat și a lecția, inclusiv din prisma creditelor de consum. Nu mai finanțează pe oricine și în orice condiții, pentru a-și lua o mașină, pentru a-și lua cine știe ce televizor. Inclusiv creditele cu buletinul au dispărut, dar pe de altă parte, le spun ascultătorilor să fie foarte atenți la creditele de la Ifn-uri. Vedem reclame agresive pe posturile de televiziune, în mass-media, legate de acele credite, la care nu te-ai dus decât cu buletinul, uitați-vă cu mare atenție la dobânzi, pentru că sunt foarte multe astfel de cooperative de credit, întreprinderi non financiare, ifn-uri care au dobânzi de 500%, și chiar 1000 %.”

Piața financiară nu mai este una „lipsită de predictibilitate”, ne-a spus Adrian Negrescu, analist economic. Una în care efectul de domino este posibil oricând.

„Din anumite perspective, da, pentru că v-am spus, există atât de multă neîncredere și atât de multă cu teamă în piețele financiare, încât deciziile legate de bussiness sunt oarecum iraționale. Sunt foarte mulți investitori care pleacă dintr-o parte în alta, care părăsesc băncile, care renunță la active, mult mai ușor decât o făceau acum doi-trei ani. E o lipsă de predictibilitate în piețele financiare, care poate duce la niște situații extreme. Este greu de estimat ce se va întâmpla de acum încolo. Totul ține de emoții și emoțiile sunt imposibil de controlat, așa că trebuie să fim și noi prevăzători cu banii noștri, iar asta nu înseamnă să ne scoatem banii din bancă. Trebuie să fim atenți, să urmărim știrile financiare și să ne gândim întotdeauna să strângem niște bani pe albi pentru zile negre, o expresie clasică la români, dar care este valabilă pentru ceea ce se întâmplă în momentul de față.”

Află aici cum arată sistemul bancar la nivel global, ce se întâmplă cu sistemul bancar din România, și care sunt sumele garantate de statul român, în cazul apariției unor probleme.

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO