Au început tratamentele împotriva căpușelor!
Articol de Mircea Apostolescu, 24 martie 2023, 14:50
În urma sesizărilor primite de la cetățeni, Compania Municipală Eco Igienizare București S.A. – una dintre cele douăzeci de companii municipale înființate în 2018, a demarat, astăzi, în Parcul Tineretului, primul tratament de combatere a căpușelor.
Tratamentul va fi efectuat în parcuri, pe aliniamentele stradale, în scuaruri, în incinta cimitirelor, pe toate spațiile verzi aparținând Municipiului București, după cum a declarat directorul general al companiei, Bogdan Pascu.
În colaborare cu specialiștii de la Institutul „Cantacuzino”, s-a luat decizia ca, în acest an, să se efectueze un tratament suplimentar împotriva căpușelor, mai spune Pascu.
Conform șefului de la Eco Igienizare, substanța folosită – Solfac Trio, nu ar fi periculoasă nici pentru oameni, nici pentru animalele de companie. Conform acestuia, posesorii de animale de companie nu ar avea motiv de îngrijorare.
„Concentrația este special făcută pentru a nu fi periculoasă pentru alte animale”, afirmă directorul Bogdan Pascu.
Compania Municipală Eco Igienizare nu efectuează tratamente nici pentru combaterea căpușelor, nici împotriva țânțarilor sau a șobolanilor pe spațiile proprietate privată a persoanelor fizice și juridice. De aceea șeful de la Eco Igienizare îi sfătuiește pe proprietarii privați să contracteze asemenea tratamente cu firme de specialitate, întrucât țânțarii și șobolanii migrează.
Biologul Companiei Municipale Eco Igienizare, Aurelian Pintiliescu spune că insecticidul este obținut dintr-o substanță care se găsește, în mod natural, în crizanteme. Substanța provoacă hiperexcitația sistemului nervos al insectelor, ducând la paralizia totală și moartea acestora. De aceea, insecticidul este letal și pentru albine, explică Pintiliescu.
În vederea combaterii infestării cu căpușe, biologul recomandă toaletarea vegetației, în special a ierbii, întrucât căpușele trăiesc în iarbă înaltă și deasă.
De asemenea, o sursă de contaminare cu acest vector este pământul adus pentru amenajarea spațiilor verzi, deoarece la lizierele pădurilor sunt prezente foarte mult căpușele, mai spune Pintiliescu.
El recomandă evitarea zonelor cu iarbă înaltă. Dacă totuși intrăm în vegetație înaltă ar trebui să purtăm pantaloni sau șosete lungi și să ne controlăm de căpușe, la final, mai spune biologul Aurelian Pintiliescu.