„Depravatul din Gorgani” – o carte despre iubiri vrăjitoare!

Dacă vă plac poveștile de dragoste cu final neașteptat dar care au darul de a schimba într-un fel sau altul viața protagoniștilor lor, atunci „Depravatul din Gorgani -alte 52 de ciudățenii”, scrisă de Doina Ruști, ca o continuare a „Ciudățeniilor amoroase din Bucureștiul fanariot”, ambele apărute la editura Litera, este lectura potrivită pentru dumneavoastră pentru acest weekend.

Cartea cuprinde 52 de povestiri care se petrec în veacul al 18-lea, într-un București care ar părea cititorului zilelor noastre halucinant.

Istoria ce deschide această carte este chiar cea care dă titlul cărții, Depravatul din Gorgani, care ne vorbește despre un misterios seducător pe care toate femeile din mahala își doreau să ajungă să îl cunoască.

Se spuneau multe despre el. Nu avea un nume, oamenii denumindu-l doar Depravatul. De pildă, mulți observau că femeile care ar fi petrecut o noapte cu el li se schimba brusc destinul. Însă, a fi remarcată și invitată de acest seducător în palatul lui, adică în casele boierului Filipescu, nu era așa simplu.

Nu era simplu nici pentru Eleni, care nu era o femeie oarecare. Așa că Eleni a început să facă mici modificări în ținuta ei vestimentară, nu toate deodată, ci una câte una. Când în sfârșit este remarcată și invitată la acest seducător misterios, este lăsată să aștepte într-o încăpere înainte de a intra la el. Doar că un servitor vine și îi spune că „domnul a murit” și îi înmânează o carte.

Din povestirea „Dispariția lui Anton” aflăm despre un anume Antoniade, născut la Stambul, care venise la București în speranța că aici va putea face avere . Doar că el va deschide o cafenea la București. Era un om elegant dar ursuz.

Cum Bucureștiul prin care ne poartă autoarea este și un loc magic, întâlnim și ființe fantastice precum „Vârcolacul din București”, care a trăit pe la 1780 și era în timpul zilei calemgiu, un funcționar serios și un tânăr manierat. Doar că atunci când punea ochii pe o femeie, sângele îi lua foc și nu alta. O urmărea peste tot dar tocmai o astfel de întâmplare avea să îi aducă sfârșitul.

Tot în acest București fanariot, muzica putea fi mai puternică decât orice elixir, iar Vodă Moruzzi aproape că iartă o nevastă adulterină pe care pasiunea pentru un tânăr sărac de la grajduri a împins-o în păcat.

Bărbații din povestirile ce redau atmosfera Bucureștiului fanariot par a fi tot timpul în căutarea de „ceva anume”, poate a unei femei ideale sau a unei iubiri salvatoare.

Obiecte simple dar care poartă energii necunoscute și puternice declanșează pasiuni puternice și stranii în același timp. Mesajele se transmit adesea prin vise sau mici întâmplări stranii cu obiecte ce se folosesc în mod obișnuit și, fie acestea de așează singure într-o anume poziție, ori cad de la locul lor.

Femeile, deși par că a fi lipsite de drepturi și putere, au și ele forțele lor neștiute precum Kira Anastasia vrăjitoarea, care știa leacurile la toate bolile și mai ales știa să „scoale oamenii de pe patul de moarte”.

Sophia de Witt, una dintre cele mai frumoase femei din Europa care se născuse în Pera, un cartier din Istanbul și care este vândută unui consul polonez. Era de origine umilă dar ajunge una dintre cele mai celebre femei din Europa datorită frumuseții și adaptabilității ei.

Atunci când veți deschide această carte în fața ochilor dumneavoastră se va deschide o lume despre care nici nu ați fi bănuit că a exista vreodată.

Se pot spune multe despre „Depravatul din Gorgani”, despre lumea pe care autoarea o readuce la viață, însă eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.