Sindromul savantului – o raritate
Articol de alinadecu, 25 martie 2023, 10:15
Un barbat din Statele Unite a devenit geniu in muzica. Acesta canta la opt instrumente, dupa ce a suferit o comotie cerebrala, conform New York Daily News.
Cu ani in urma, Derek Amato se afla la o petrecere alaturi de prieteni si a vrut sa sara intr-o piscina. Pentru ca apa nu era foarte adanca, s-a lovit cu capul de fundul bazinului. A suferit o comotie cerebrala grava, dar dupa ce si-a revenit, a constatat ca a devenit un geniu in muzica.
Sindromul savantului este o afectiune rara, in care persoanele cu diverse tulburari ale dezvoltarii, inclusiv cea autista, prezinta un talent uimitor. Afectiunea poate fi genetica sau innascuta sau poate fi dobandita in copilarie sau chiar in perioada adulta. Abilitatile savante pot coexista cu diverse afectiuni de dezvoltare neuronala, inclusiv tulburare autista, dizabilitate intelectuala, sau alte afectiuni: tulburari genetice/cromozomiale, malformatii cerebrale, leziuni cerebrale sau alte boli care apar inainte, in timpul sau dupa nastere ori chiar mai tarziu in copilarie sau in perioada adulta.
Trasaturile neurologice pot include memoria incredibil de buna, increderea in abilitatea de a rezolva probleme complexe si capacitatea unora dintre aceste persoane de a procesa cantitati uriase de informatii simultan. Aceste trasaturi unice pot face ca persoanele cu sindromul savantului să fie capabile sa realizeze lucruri care nu ar fi posibile altfel, in special pe domenii specifice cum ar fi matematica sau muzica.
De obicei, apare o singura abilitate in cazul unui pacient, dar exista si cazuri in care apar mai multe abilitati la aceeasi persoana. Indiferent de tipul de abilitate, aceasta este intotdeauna combinata cu o memorie exceptionala.
Sindromul savant este extrem de rar, un raport din 2015 mentiona ca existau in lume doar 319 cazuri. Din acest grup, 75% au fost autisti, iar restul au avut alte tulburari ale sistemului nervos central. Un alt fapt interesant este acela ca sindromul savantului apare mai des la barbati decat la femei.