Ascultă Radio București FM Live

Evenimente speciale de Ziua Mondială a Teatrului

Evenimente speciale de Ziua Mondială a Teatrului

Articol de andreiabarsanbfm, 27 martie 2023, 16:04 / actualizat: 28 martie 2023, 13:04

Ziua Mondială a Teatrului a fost iniţiată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, și a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale ITI.

De Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea culturală este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment într-un mesaj internaţional care este tradus și citit pe scenele teatrelor din întreaga lume, înaintea reprezentației din 27 martie. Primul mesaj a fost cel al scriitorului, dramaturgului şi cineastului francez Jean Cocteau în 1962.

În 2023 mesajul de Ziua Mondială a Teatrului este transmis de actriţa egipteană Samiha Ayoub.

Misiunea creatorilor de teatru este, spune ea, să fie „în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât, sângeros şi inuman”. https://www.uniter.ro/mesajul-international-pentru-ziua-mondiala-a-teatrului-27-martie-2023/

„Să înfruntăm acestea cu tot ce e frumos, pur şi uman. Noi, şi nimeni altcineva, avem puterea de a răspândi viaţă. Împreună, să o facem să strălucească, în numele unei lumi unice şi al unei omeniri unice”, este îndemnul său către oamenii de teatru.

Sărbătoarea de anul acesta este marcată și printr-un gest de generozitate și implicare.

Mai mulți oameni de teatru, alături de jurnaliști cunoscuți, au pus bazele unei asociații care militează pentru promovarea culturii și a educației prin cultură în zonele defavorizate ale României.

Platforma “CultiVezi”  a fost lasată duminică, 26 martie, la Institutul Francez din București.

Marius Manole, Rodica Mandache, Marina Constantinescu, Emilia Popescu, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, George Gima sunt susținătorii acestei inițiative, a cărei deviză este:  “Ducem cultura unde nu a mai fost”.

Ei au un program ambițios, intitulat chiar ”Manifest”, prin care își porpun nu doar ”promovarea culturii, sub diverse forme, în zone rurale sau urbane”, ci susținerea și dezvoltarea unui antreprenoriat cultural, reabilitarea sau crearea unei infrastructuri (săli de cinematograf și teatru),”impulsionarea proiectelor de colaborare între diverse culte, de studiu și de promovare a istoriei religiilor, în scopul combaterii radicalizării și extremismului”.

Dacă o parte dintre cele 10 puncte programatice necesită fonduri considerabile și perioade lungi de timp pentru a se realiza, punctul 3:  ”Crearea unui portofel cultural pentru tineri, încărcat cu fonduri alocate de administrațiile centrală sau locale, pentru ca tinerii să poată participa la activități culturale”, ar putea fi implementat foarte repede dacă și decidenții ar realiza importanța și beneficiile acestui demers.

Găsiți toate detaliile pe https://cultivezi.ro/.

Tot ziua de 26 martie, a adus un moment dedicat scenografiei.

La Sala Studio a Teatrului Odeon a fost lansat volumul ”Scenografi români contemporani” de Horațiu Mihaiu, titlu editat de Fundația Culturală „Camil Petrescu” ca supliment al revistei Teatrul azi (2022), cu sprijinul AFCN.

Evenimentul a fost insoțit de deschiderea expoziției ”Scenografi români contemporani @ ODEON”.

 

Evenimentele zilei de 27 martie sunt diverse, de la expoziții, întâlniri cu creatori, la spectacole.

* Teatrul Naţional Bucureşti a deschis  „Expoziţia inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului TNB”, proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Vernisajul a fost prefațat de conferinţa de închidere a Proiectului.

38 de obiecte au fost restaurate și readuse în fața privitorilor: documente, accesorii și costume de teatru și o impresionantă și monumentală rochie ce a aparținut chiar Reginei Maria, pe care a purtat-o la încoronarea țarului Nicolae al II-lea.

Expoziția, găzduită de Sala 99,  rămâne deschisă timp de 5 ani, perioadă impusă de finanțator.

Reprezentanții TNB își doresc ca pe parcursul acestor ani să finalizeze toate demersurile pentru redeschiderea Muzeului Teatrului Național.

* Expoziţia de fotografie „Partea nevăzută a teatrului. O incursiune în culisele Teatrului Nottara”, realizată de fotograful Andrei Gîndac, a fost  vernisată, tot de la ora 14:00, la Bucureşti Mall-Vitan.

Cele 20 de fotografii care surprind lumea din spatele scenei vor fi expuse, în perioada 27 martie – 9 aprilie,  la etajul 1 al centrului comercial.

*A devenit deja tradiție ca, de Ziua Mondială a Teatrului, criticul de teatru Octavian Saiu să ne ofere un dialog cu o personalitate marcantă a lumii Thaliei.

Invitata sa este Amelie Deuflhard, directoarea artistică a Kampnagel (Hamburg), în cadrul unei ediţii extraordinare a „Anotimpurilor dialogului despre teatru”. Va putea fi urmărit online şi gratuit, cu începere de la ora 16:00, în premieră pe paginile de Facebook ale Teatrelli, Goethe-Institut Bucureşti şi Radio România Cultural. Întâlnirea va fi susţinută în limba engleză, cu subtitrare în limba română şi va rămâne disponibilă pe paginile de Facebook, precum şi pe site-ul Teatrelli.

* Teatrul Bulandra propune o nouă „Întâlnire în două acte”, eveniment iniţiat în 2021, în parteneriat cu UNATC „I. L. Caragiale”.

Invitaţi sunt două personalităţi culturale de renume internaţional – regizorii Yuri Kordonsky şi Andrei Şerban.

Cei doi artişti vor intra în dialog cu studenţi la Regie Teatru de la UNATC, iar sesiunile de discuţii, precum şi desfăşurarea întregului eveniment vor fi moderate de criticul de teatru Marina Constantinescu.

Întâlnirile vor fi transmise exclusiv online, în regim de live-streaming, pe pagina de Facebook a Teatrului Bulandra, într-un duplex New York – Bucureşti, începând cu ora 17:00.

* Teatrul de Comedie organizează, de Ziua Mondială a Teatrului, o serie de evenimente dedicate elevilor de liceu, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române.

De la ora 17:00, scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec va susţine, la sediul MNLR, o conferinţă intitulată „Festivalurile de teatru, de ce ne plac, de ce nu ne plac?”.

La Sala Nouă a Teatrului de Comedie, de la ora 18:00, conf. univ. dr. Ana Maria le va vorbi  tinerilor liceeni despre elementele mai puţin cunoscute ale construirii unui spectacol de teatru. Apoi va avea loc decernarea premiilor concursului de eseuri „Dramaturgia cool”, ediţia a II-a, iar la final, un concert Krem & DJ Şerbănescu.

* Teatrul Dramaturgilor Români prezintă, de la ora 19:00, la Sala „Iosif Naghiu”, premiera spectacolului „Stop the tempo!” de Gianina Cărbunariu, regia Mara Oprea.

În distribuţie: Mihaela Velicu, Silvana Mihai şi Vlad Ionuţ Popescu. Decorul este semnat de Gabi Albu, costumele – Diana Nistor, muzica şi sound-designul – Adrian Piciorea şi mişcarea scenică – Ştefan Lupu.

*La Teatrul Odeon, de la ora 19:00, la Sala Studio, va avea loc spectacolul lectură „Mareşala”, în regia Alinei Nelega, bazat pe volumul Marioarei Voiculescu, o mare actriță a teatrului românesc interbelic.

Din distribuţie: Dorina Lazăr, în rolul titular, Alina Berzunţeanu, Sabrina Iaşchevici, Cătălina Mustaţă, Cezar Antal, Ionuţ Kivu, Eduard Trifa.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Etichete:
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 19:52

Vreme deosebit de caldă

La noapte, în Capitală, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 9...

Vreme deosebit de caldă
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 18:43

DGPMB-Planul Blocada: 1.370 de sancţiuni aplicate, în valoare de peste 610.000 lei; 143 de permise, reţinute

Poliţiştii Capitalei au aplicat, în perioada 17 – 22 aprilie, în baza planului ”Blocada”, 1.370 de sancţiuni...

DGPMB-Planul Blocada: 1.370 de sancţiuni aplicate, în valoare de peste 610.000 lei; 143 de permise, reţinute
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 17:52

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creştere, în care sunt folosite apeluri...

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:59

„Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară” – o incursiune în istoria târgurilor şi pieţelor capitalei

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul la vernisajul expoziţiei tematice ‘Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară‘,...

„Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară” – o incursiune în istoria târgurilor şi pieţelor capitalei
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:12

Ziua Forțelor Terestre Române, marcată prin mai multe evenimente în București!

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că miercuri vor organizate, de Ziua Forţelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate...

Ziua Forțelor Terestre Române, marcată prin mai multe evenimente în București!
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:41

MAI: 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanţa de Paşte

Poliţiştii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanţei...

MAI: 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanţa de Paşte
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:33

Un motan Norvegian de Pădure născut în România i-a învins pe scandinavi la ei acasă!

Prosecco, un Norvegian de Pădure alb, a dus mai departe tradiția de familie câștigând în acest weekend Cupa Scandinaviei 2025 –...

Un motan Norvegian de Pădure născut în România i-a învins pe scandinavi la ei acasă!
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:16

Trafic restricționat pe Autostrada A1 București – Pitești în urma unui accident rutier

Centrul Infotrafic al Poliției Române informează că pe autostrada A1 București – Pitești, kilometrul 17, localitatea Ciorogârla,...

Trafic restricționat pe Autostrada A1 București – Pitești în urma unui accident rutier