Blocul care a speriat SPP și Administrația Prezidențială
Articol de Mircea Apostolescu, 28 martie 2023, 12:42
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunță că, săptămâna aceasta, va institui o comisie de disciplină care va cerceta modul în care a fost alcătuită documentația de urbanism din spatele autorizației de construire a blocului de pe Bulevardul Geniului, de vizavi de Palatul Cotroceni.
Un dezvoltator imobiliar a ridicat un bloc de șase etaje înălțime, pe Bulevardul Geniului, chiar în spatele statuii „Leul”, vizavi de Palatul Cotroceni.
Administrația Prezidențială și Serviciul de Pază și Protecție (SPP) obiectează că blocul implică riscuri de securitate pentru Palatul Cotroceni.
Mai simplu spus, de la etajele superioare ale blocului, cineva ar putea urmări cu ușurință activitatea Administrației Prezidențiale. Ba chiar un lunetist ar putea lovi, cu ușurință, ținte din incinta complexului prezidențial.
Documentația din spatele autorizației, pregătită de către precedenta administrație a Sectorului 6!
Edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, cel care a semnat Autorizația de construcție nr. 87/28.04.2021, spune că documentația din spatele autorizației de construire fusese pregătită dinaintea mandatului său, în baza Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 6.
Responsabilitatea de a verifica prezența tuturor avizelor necesare revine arhitectului șef al Sectorului 6 și structurii de urbanism a Primăriei. Primarul semnează foarte multe autorizații de construire și nu poate să știe dacă fiecare dintre acestea îndeplinește toate condițiile de legalitate, inclusiv dacă are toate avizele necesare, susține Ciprian Ciucu.
„Vă dați seama că, la primar, vin zeci de asemenea autorizații sau chiar sute, pe lună. Este important ca arhitectul șef să ceară toate avizele necesare. De unde să știu eu, pentru fiecare bloc în parte?
Dacă este o problemă, eu o să fac o comisie de disciplină și să văd dacă trebuiau să se ceară avize suplimentare de către arhitectul șef și dacă era nevoie de un aviz de la SPP.
Pentru mine a fost o surpriză totală. M-am și uitat să văd despre ce e vorba. Este vorba despre un bloc în care eu am semnat o autorizație undeva la începutul mandatului.
Toată documentația fusese pregătită înainte să vin eu la primărie. Și s-a dat în baza unui PUZ, PUZ-ul vechi al Sectorului 6. Cu care eu n-am avut niciun fel de legătură, de altfel. Nici măcar nu l-am apărat în instanță acel PUZ. Aceste lucruri vin, cumva, de dinainte, au un curs al lor și, la mine, doar a ajuns la semnat”, a declarat Ciprian Ciucu pentru București FM.
Primarul Sectorului 6 promite că va cerceta legalitatea acestei autorizații de construire.
„Dar, cu siguranță, voi cerceta suplimentar, să văd, în primul rând, dacă era necesar un aviz de la SPP. Și, în al doilea rând, dacă era necesar, de ce nu a fost obținut acel aviz de la SPP. Sau dacă există acel aviz de la SPP.
Adică trebuie să cercetez foarte bine situația și să-mi dai seama ce s-a întâmplat acolo.
Pentru că un primar de aceea are Direcția de Urbanism. Nu trebuie să știe el ce avize trebuie să primească fiecare construcție. Pentru că, vă dați seama, sunt zeci de avize care trebuie să fie luate.
Este eminamente responsabilitatea arhitectului șef, iar responsabilitatea primarului este să verifice dacă au fost probleme și să ia măsuri împotriva celor care trebuia să întocmească corect acea autorizație de construire”, a răspuns edilul Sectorului 6 la o întrebare București FM.
De vină e PUZ Sector 6?
Ciprian Ciucu spune că de vină ar fi PUZ Sector 6. Un primar, de altfel, nu poate refuza să semneze o autorizație de construire care are în spatele ei toate documentele necesare deoarece acest refuz ar constitui abuz în serviciu, mai explică Ciprian Ciucu.
„Am încercat să mai amân unele(…autorizații de construire n.r.), dar, până la urmă, m-au și târât în instanță. Unele pe care eu credeam că n-are cum să existe o asemenea oribilitate de construcție, care să afecteze viața oamenilor. Vă dați seama, un singur dosar are undeva la câteva sute de documente, de foi, care reprezintă zeci și zeci de documente și de avize.
Primarul n-ar avea timp fizic să stea să dubleze munca Direcției de Urbanism. De aceea, și pe mine m-a surprins existența acelui bloc. Și, cu siguranță, săptămâna aceasta vom cerceta dacă era nevoie de avize suplimentare și ceea ce spune PUZ-ul.
Dacă primarul refuză semnarea unor documente, adică a unor autorizații care respectă legea, problema este cum a fost gândită legea, înainte. Deci, mă refer la PUZ. Pentru că, dacă PUZ-ul îi permite acolo…, înainte era un regim de înălțime să zic de P+2, după care s-a primit prin PUZ, prin votul consilierilor locali de dinainte, s-a permis un P+20 și vine unu’ și îți cere să construiască un P+20 și tu îl refuzi, îți poate face reclamație la ISC, te poate duce în instanță și poate chiar să îți facă plângere (… penală n.r.) pentru abuz în serviciu”, a explicat Ciprian Ciucu.
Povestea blocului care a speriat Administrația Prezidențială și SPP…
În context trebuie amintit faptul că Urban Imob Invest SRL a depus, pe 9 aprilie 2020, o cerere pentru o autorizație care să-i permită să construiască un bloc de 6 etaje pe Bulevardul Geniului, la intersecția cu Iuliu Maniu, chiar în spatele statuii „Leul”. În ultimele sale luni de mandat, fostul primar Gabriel Mutu a evitat să semneze această autorizație.
ISC cere Instituției Prefectului anularea în contencios a autorizației de construire!
La începutul anului 2021, Inspectoratul de Stat în Construcții descindea la blocul de vizavi de Palatul Cotroceni și emitea trei procese verbale 893,894 și 895/20.02.2021. În aceiași zi, ISC solicita Prefectului Capitalei anularea autorizației de construire.
Administrația Prezidențială: „Riscuri de securitate considerabile la adresa securității Complexului Palat Cotroceni”!
Într-o adresă transmisă către Primăria Sectorului 6, Administrația Prezidențială aprecia că blocul din spatele statuii „Leul” ar genera „riscuri de securitate considerabile la adresa Complexului Palat Cotroceni”.
„Prin raportarea la amplasamentul construcției și la înălțimea imobilului, (…) structurile de securitate ale Administrației Prezidențiale apreciază că sunt generate riscuri de securitate considerabile la adresa securității Complexului Palat Cotroceni care pot afecta semnificativ activitățile oficiale ale Administrației Prezidențiale”, se arată într-un document transmis de către Administrația Prezidențială Primăriei Sectorului 6.
SPP: „Această autorizație a fost emisă de Primăria Sector 6 în lipsa avizului Serviciului de Protecție și Pază”!
Încă din decembrie 2021, Serviciul de Pază și Protecție sesizase ISC cu privire la blocul de pe Bulevardul Geniului.
„Această autorizație a fost emisă de Primăria Sector 6 în lipsa avizului Serviciului de Protecție și Pază, aviz absolut necesar dată fiind amplasarea viitorului imobil în imediata proximitate atât a unui obiectiv a cărui securitate este asigurată de către instituția noastră, respectiv Palatul Cotroceni”, se arată în documentul transmis de SPP.
Instituția Prefectului ataca în contencios administrativ autorizația de construire.
Prefectura București ataca în contencios administrativ actul administrativ, chemând în judecată Consiliul Local al Sectorului 6 pentru a anula autorizația de construire.
„Autorizația de Construire nr. 87/28.04.2021 a fost emisă în baza Certificatului de Urbanism nr. 115/15G/21.02.2019 emis cu încălcarea prevederilor legale”, se spune în cererea de chemare în judecată Instituției Prefectului Municipiului București.
Adresa Inspectoratului de Stat în Construcții din 20 ianuarie 2021, prin care sesiza Instituția Prefectului, vorbește și ea despre motivele de nelegalitate a autorizației de construire, respectiv majorarea indicatorilor urbanistici peste prevederile PUZ Coordonator Sector 6. PUZ Sector 6 ar fi permis numai o construcție cu patru etaje și nicidecum una cu șase etaje, după cum reiese din adresa ISC.
„Contrar reglementărilor și prevederilor legale în vigoare, au fost majorați indicatorii urbanistici stabiliți prin PUZ Coordonator Sector 6 de la CUT = 2,5 și Rh = P+4 la CUT = 3 și Rh = Ds+P+6e”, se arată în documentul ISC.
În acest moment, construcția blocului din spatele statuii „Leul” este aproape finalizată. Ansamblul va avea funcțiuni rezidențiale și comerciale, după cum precizează panoul de la întrarea în organizarea de șantier. Dezvoltatorul urmează să vândă unitățile locative și spațiul comercial de la parter.
Numai spațiul comercial de la parter este acum scos la vânzare cu 650.000 de euro. Un apartament de trei camere costă 330.000 de euro.