Eveniment dedicat scenografiei românești, la Teatrul Odeon
Articol de andreiabarsanbfm, 28 martie 2023, 17:01
Ziua de 26 martie a reprezentat un moment de sărbătoare dedicat scenografiei. În foaierul Sălii Studio, a fost lansat volumul ”Scenografi români contemporani” de Horatiu Mihaiu, titlu editat de Fundația Culturală ”Camil Petrescu”, însoțit de vernisajul expoziției ”Scenografi români@Odeon”, curatoriată de Adrian Damian.
Colecția de fotografii curprinde creații scenografice din repertoriul acestui teatru, semnate de 14 dintre artiștii ce se regăsesc în volum.
De asemenea, veți vedea și o instalație: o fântână infinită și 4 costume supradimensionate, realizate din file ale cărții, create de studenți la master – UNATC Scenografie. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul OISAT Romania.
Expoziția rămîne deschisă timp de trei săptămâni.
Volumul ”Scenografi români contemporani” reunește o serie de 27 de portrete ale unor personalități din generații diferite, care au marcat prin arta lor teatrul românesc din ultimile decenii.
Printre aceștia, îi regăsim pe: Helmut Stürmer, Lia Mantoc, Constantin Ciubotariu, Maria Miu, Ștefania Cenean, Nina Brumusila, Adriana Grand, Dragoș Buhagiar, Cosmin Ardeleanu, Irina Moscu, Adrian Damian, Iuliana Vilsan, Cristina Milea, Alina Herescu, dar și regizorul Silviu Purcărete, în ipostaza sa mai puțin cunoscută, cea de scenograf.
Sunt și nume mai puțin cunoscute publicului bucureștean, artiști care au colaborat în teatrele din țară. Autorul și-a dorit ca munca extraordinară a acestor oameni, care au lucrat în orașe îndepărtate de capitală, precum Botoșani, Oradea sau Satu Mare, să fie vizibilă.
Cartea chiar așa a pornit, de la rubricile dedicate lor, intitulate ”Portret de scenograf”, publicate de scenograful și regizorul Horațiu Mihaiu în revista Teatrul azi, în perioada 2017-2022, cărora li s-au adăugat și alte nume. Și promite că va continua acest demers, cu un al doilea volum, pentru că sunt încă mulți alți scenografi pe care îi admiră și a căror carieră merită cunoscută.
”Am văzut mii de spectacole pentru că sunt un mare spectator de teatru. Am urmărit evoluția colegilor mei, așa că, ce am scris în carte nu este gratuit, nu este din ce am citit, ci este ceea ce am văzut cam la fiecare dintre ei. E o privire din interiorul breslei noastre, nu am făcut critică de teatru, ci am încercat să găsesc caracteristici, după ce i- am văzut fiecăruia cincisprezece sau douăzeci de spectacole – stilul lui, felul de a gândi scenografic o piesă”, a mărturisit Horațiu Mihaiu.
Cartea a fost prezentată de criticul de teatru Oana Borș, președinta Fundației ”Camil Petrescu”, și de scenograful Dragoș Buhagiar, președintele UNITER. Ambii au vorbit despre generozitatea lui Horațiu Mihaiu de a scrie despre colegii săi.
Acest volum nu este doar un gest de mare generozitate, ci și un foarte bun instrument pentru cei care vor să cunoască în profunzime acest domeniu și, totodată, o sursă de inspirație pentru regizori în a-și alege colaboratorii pentru următoarele proiecte.
Horațiu Mihaiu este, la rândul său, un scenograf cu o carieră remarcabilă. A semnat decorul și costumele a peste 120 de spectacole din țară și străinătate.
A absolvit Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca, în 1976, dedicându-se ulterior scenografiei de teatru. În perioada 1989-2002, a fost scenograf angajat al teatrelor din Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. A lucrat cu unii dintre cei mai importanți regizori: Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Mihai Mănuțiu, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater. În 1991, a fost numit manager interimar al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. A avut două mandate de manager al Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, în perioada 2004-2007 , apoi între 2010-2013. A regizat o serie de spectacole la teatre din Cluj, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș, Târgu Jiu, Târgoviște, Piatra Neamț ș.a. În 1996, a primit Premiul Galei UNITER pentru cel mai bun spectacol alternativ – 17 Acte cu Piet Modrian, un eseu vizual realizat la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Creațiile sale au fost expuse în numeroase expoziții de grafică, scenografie și pictură-obiect, din țară și străinătate.