VIDEO: Un zbor până la cer și înapoi!
Articol de Monica Liche, 29 martie 2023, 18:52
3 ani de la primul zbor Blondie. Au fost organizate 141 de ambulanțe aeriene, oferind la aproximativ 400 copii șansa de a fi tratați. Asociația Blondie s-a născut mai întâi în sufletul invitatei #InComunitate, Adelina Toncean, fondatorul Asociației Blondie, care ne-a vorbit despre cei 3 ani de existență a ambulanței cu aripi și despre proiectele viitoare.
Ambulanța aeriană proprie este, deocamdată, un vis pentru cei patru îngeri Blondie. Patru femei care fac orice este omenește posibil, pentru a salva vieți de copii. Patru oameni care spun răspicat DA oricărei provocări care pe mulți dintre noi ne-ar pune în genunchi. De ce o ambulanță aeriană și nu un zbor de linie? Pentru că fiecare dintre noi ar alege oricând o ambulanță cu medici, unui autobuz aglomerat, în cazul unei urgențe medicale.
„Noi încă închiriem ambulanțe aeriene, încă nu putem să anunțăm că avem o ambulanță aeriană a noastră. (…)Suntem foarte aproape, va fi acel ceva care va permite, din nou, să fie normal, pentru că am auzit foarte, foarte des, și de la jurnaliștii care ne-au însoțit ieri, întrebarea, de ce nu facem lucrul ăsta cu avioane de linie. De ce nu ne folosim de rute care există. Și cred că dacă este o situație de urgență, poți ajunge oriunde, cu orice, până la urmă, dar modul în care o faci ține de importanța pe care o dai vieții.
(…)Ne dorim să ajungem acolo, dar niciodată n-o să punem în balanță sau nu ne-am propus să ținem banii de avion și să lăsăm cazurile care vin acum. Copii care ajung la noi n-au niciodată timp. La noi lucrurile sunt acum. Am organizat și două zboruri în aceeași zi, am organizat șase zboruri într-o săptămână. Noi întâi spunem da, de fiecare dată când copilul ajunge la noi, întâi spunem da și, după aceea, vedem cum vom face.”, ne-a spus Adelina Toncean, fondatorul Asociației Blondie.
Ceea ce se întâmplă în lume, în ultimii ani, nu avea cum să nu influențeze și activitatea asociației. Adaptarea la noile condiții s-a făcut rapid, pentru că în lumea Blondie timpul nu este niciodată răbdător. Fiecare zbor este gândit și regândit, astfel încât să nu existe perturbări. Orice mică schimbare poate schimba soarta altor copii, așa că este procesată cât se poate de repede. Fiecare zbor înseamnă o viață salvată. „(…)industria aviatică a fost extrem de lovită de tot ce s-a întâmplat în ultimul timp și sunt zile în care să găsești o aeronavă este imposibil, așa că am învățat să zburăm noaptea”, a mai adăugat Adelina Toncean, fondatorul Asociației Blondie.
„Pentru a avea un zbor complet trebuie să avem, în același timp, un accept al unui spital din afară, să avem avion, ceea ce în perioada asta nu mai este atât de ușor, pentru că industria aviatică a fost extrem de lovită de tot ce s-a întâmplat în ultimul timp și sunt zile în care să găsești o aeronavă este imposibil, așa că am învățat să zburăm noaptea. Noi știam, de fapt, să zburăm noaptea, spitalele din afară nu știau să primească pacienți noaptea , dar au învățat și asta, așa că acum primesc și noaptea. Mai trebuie să avem echipă medicală disponibilă, să avem bani, să avem bani e foarte important, să fie copii într-o stare suficient de bună și să rămână într-o stare suficient de bună încât să zboare. Să avem acte, să avem părinți, dacă nu avem părinți să găsim pe cineva care să zboare în locul lor.”
Creșterea prețului la combustibil a dublat tarifele unui zbor. Pe unele le-a triplat. Oricine s-ar fi declarat învins, nu și Blondie. Donațiile, pentru obținerea cărora se luptă în fiecare zi, reușesc să țină ambulanța cu aripi în aer. Se zboară cu mai multe escale, nu doar din considerente financiare, dar mai ales pentru a putea ajuta cât mai mulți copii să beneficieze de cea mai bună echipă medicală.
„Cred că nimeni n-a fost mai afectat de creșterea prețului la combustibil cum am fost noi, pentru că nimeni nu consumă două tone și jumătate de combustibil pe oră. La noi atâta consuma un avion mare. Noi doar am remarcat că prețul realmente s-a dublat, dacă în decembrie 2021 mai zburam la Milano cu 17.000 de euro, ieri am plătit 38.000 de euro, cred că zborul de săptămâna viitoare, primul pe care îl avem deja programat, va fi mai mult, pentru că noi, în general, zburăm cu mai multe escale ca să fim siguri că îi ducem pe toți, și nu atât ca să economisim bani, ci pentru că e foarte importantă echipa medicală pregătită, acea echipă medicală de care copiii au nevoie, noi zburăm cu cazuri foarte grave și complexe și, atunci ,nu totdeauna îți permiți să scoți medicii ăștia de mai multe ori într-o săptămână. Odată ce am prins medicul, adică odată ce l-am prins pe doctorul Cîrstoveanu alături de noi, facem toate escalele de care avem nevoie, pentru ca toți copiii să beneficieze de prezența lui.”, a precizat Adelina Toncean, fondatorul Asociației Blondie.
În anumite situații, sistemul medical din România poate fi depășit de gravitatea unor cazuri. Părinții acestor copii, aflați în posesia formularului 112, care poate acoperi costurile medicale, nu își permit, de cele mai multe ori, să își ducă pruncii în acele spitale și cer ajutorul celor de la Asociația Blondie. Pentru că deviza lor este „Zbor sau mor”, iar ele cred că niciun astfel de obstacol nu ar trebui să împiedice viața, ambulanța Blondie se ridică de la sol.
„Nu poate să fie tratat în România, poate să fie tratat undeva în Europa. Toate costurile se vor suporta acolo, dar nu are cu ce să ajungă.
Zbor sau mor! Aici nu pot să fiu tratat. Vreau să ajung acolo.. Este spitalul ăla, care s-a dovedit că știe să trateze lucrul ăsta, care are expertiză, care a mai făcut asta și, repet, asta nu pentru că România este o țară care nu are un sistem medical suficient de sus, ci pentru că noi ducem cazuri foarte grave. Noi ducem exact pe aceia care depășesc competența de aici, avem copii cu transplant, avem copii cu malformații complexe cu mai mult de o malformație.”, a mai spus Adelina Toncean.
Asociația Blondie înseamnă și o rețea fabuloasă de oameni cu inimi imense. Voluntarii Blondie sunt acei oameni care nu se lasă duși de lângă un copil aflat în ultimele ore de viață. Și nu sunt puțini cei care nu vor să lase niciun copil singur. Cel mai greu și cel mai normal lucru pe care îl poate face cineva, pentru o altă ființă.
„Programul niciun copil singur în spital presupune să ducem voluntari pregătiți, deci, lucru care este foarte important. Voluntarii nu sunt vizitatori, voluntarii știu exact ce au de făcut. Își cunosc limitele și cunosc responsabilitățile. Voluntarul știe să aibă grijă de el. Deci din toate părțile îi ducem într-un mediu extrem de greu. Vor vedea și au văzut copii murind La început, făceam primele cursuri, sigur că își imaginau ce-i va aștepta, dar dorința era ca, măcar la început, să nu fie puși în fața unor situații atât de grele și să nu stea lângă un copil atât de grav bolnav. Am ajuns efectiv să ne cheme medicii lângă copii care urmau să plece și nici cu forța nu s-ar fi lăsat duși de lângă ei. Să poți să fii ființa, care să țină de mână un om în ultimele minute de greu și de desprindere din lumea asta, este, din nou, dincolo de greu, cel mai normal lucru. Cum să moară cineva singur?”, a spus Adelina Toncean, fondatorul Asociației Blondie, care a mai adăugat:
„Ce facem noi ține de normalitate. O normalitate grea, nu am spus niciodată că este o normalitate ușoară. N-am spus că este ceva la îndemână, dar este normalitatea pe care niciodată nu o s-o luăm altfel decât așa. Este normalitatea în care un om bolnav trebuie să fie tratat acolo unde poate și să fie tratat la timp.”
Află aici întreaga poveste Blondie, cum s-a născut asociația și detalii despre celelalte proiecte.