VIDEO: 3D design and printing – revoluția tehnologică care ajunge în educație!

3DUTECH a dat startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru eleviși profesori. Robotica este elementul de noutate și tema principală din acestan. 3DUTECH înseamnă pași făcuți către viitorul în domeniul printării 3D. Educația copiilor devine mai atractivă și, în mod sigur, relevantă, într-o perioadă în care vorbim, din ce în ce mai des, de AI –inteligența artificială. Am aflat detalii despre concursurile din acest an și despre proiectele 3DUTECH, de la Irinuca Văduva, general manager ECDL România, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.

Evoluția tehnologică provoacă schimbări în piața muncii. Asta înseamnă că schimbarea trebuie să plece de la educație. Beneficiile aduse de implementarea tehnologiei 3D design & printing în educație sunt multiple. În primul rând, elevii pot să învețe prin experiență practică, ceea ce este un mod eficient și distractiv de a învăța. De asemenea, aceștia pot să își dezvolte abilitățile tehnice și creative, astfel încât să fie pregătiți pentru carierele tehnice din viitor.

 „Într-adevăr, avem mai multe proiecte. Proiectul principal este modul nostru de certificare la standarde internaționale, chiar pe competențe de modelare și imprimare 3D – ECDL 3D Printing și avem proiecte dedicate elevilor și profesorilor, pentru că noi credem că de acolo pornește marea schimbare astăzi, mai ales în ceea ce privește competențele viitorului, meseriile viitorului, ar trebui să ne uităm foarte atent la ce se întâmplă în școli și a fost  modul nostru, prin proiectul asta, de a arăta că educația ne privește pe toți și de a arăta că se pot face lucruri foarte interesante și direct la clasă, chiar de către profesorii noștri.”, a spus Irinuca Văduva, general manager ECDL România

Perioada pandemiei ne-a ținut izolați în case. Această perioadă a permis erei digitale să se dezvolte cu o viteză uluitoare, iar școala online și remote work au devenit realități ale existenței noastre, la nivel global. Acesta a fost începutul. Digitalizarea  a devenit noua noastră realitate. Implementarea tehnologiei 3D design &printing în școli și licee poate oferi elevilor oportunități importante pentru a își dezvolta abilitățile tehnice și creative. Aceste tehnologii  pot fi integrate  în disciplinele din programa școlară, pentru a adăuga o dimensiune tridimensională studiului teoretic.

„E rolul nostru, al tuturor, să înțelegem faptul că tehnologia este un instrument absolut benefic, în primul rând, și să le schimbăm perspectiva copiilor care, într-adevăr, sunt nativi digital, pentru că s-au născut înconjurați de tehnologie, dar care au nevoie de ghidare și de un parcurs de dezvoltare a competențelor, a aptitudinilor digitale, foarte coerent. Și acest lucru îl pot face inclusiv profesorii lor, care sunt susținuți de către noi să poată să adopte tehnologia la clasă, nu doar într-un context nefavorabil, cum a fost pandemia, atunci când școala online a fost un experiment. Noi am văzut-o și ca pe o oportunitate, pentru că ne-a deschis mai mult către realitate și ne-a pus pe treabă, în sensul digitalizării, dar trebuie să înțelegem cu toții că , tehnologie la școală, în beneficiul copiilor,  înseamnă mai mult decât școala online, pe care am făcut-o pe WhatsApp sau Zoom.  La asta lucrăm, inclusiv cu ajutorul imprimantelor 3D, prin campania noastră Edutech.”, a precizat Irinuca Văduva, general manager ECDL România.

Implementarea tehnologiei 3D design & printing în școli și licee nu este doar posibilă, se și întâmplă deja. Au fost create Hub-uri de imprimare 3D în liceele din România. Profesorii sunt instruiți și certificați la standarde internaționale și instruiesc, la rândul lor, elevii din liceele unde activează. Ce se întâmplă de fapt? Dotăm școlile cu imprimante 3D performante, iar de anul acesta le dotăm și cu echipamente de robotică, pentru că asta e noutatea de anul acesta.”, a mai spus Irinuca Văduva, general manager ECDL România.

„Activăm Hub-uri de imprimare 3D în liceele din România. Ce se întâmplă de fapt? Dotăm școlile cu imprimante 3D performante, iar de anul acesta le dotăm și cu echipamente de robotică, pentru că asta e noutatea de anul acesta. Îmbinăm imprimarea 3D și cu robotica. Le dotăm cu echipamente performante, după care lucrăm cu profesorii, îi formăm și certificăm la standarde internaționale ECDL 3D Printing sau Robotics, după caz. Și cel mai important este faptul că, în acest mod,  îi ajutăm să lucreze apoi independent, sunt autonomi și fac grupe de formare și certificare 3D PRINTING sau ROBOTICS cu proprii elevi singuri.”

Tehnologia 3D design & printing și robotica sunt domenii aflate în plină dezvoltare, care oferă oportunități extraordinare pentru elevi de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile într-un mod interactiv și captivant. Avantajul major al acestor tehnologii este capacitatea lor de a crea modele tridimensionale care pot fi utilizate pentru a vizualiza și a testa idei și concepte. Această abordare de învățare este mult mai eficientă decât învățarea teoretică. De asemenea, elevii pot explora probleme complexe, să colaboreze cu colegii și să creeze prototipuri funcționale, astfel încât să poată vedea cum ideile lor prind viață în realitate. Pe lângă toate acestea, colaborarea cu ceilalți le va dezvolta și abilități de integrare și de lucru în echipă.

„În educație este esențial să ai acces la un astfel de proces, e important să-i ținem pe copii în bănci, atrași de școala pe care o fac, prin instrumentele actuale sau ale viitorului. Am început cu un colegiu tehnic in București, Colegiul Tehnic – Mecanic Grivița. Când copiii de acolo și-au materializat proiectele pe care le făceau fie pe hârtie, fie într-un program de modelare, impactul a fost enorm. A căpătat sens toată materia pe care o parcurgeau într-un mod pur abstract.

O imprimantă 3D sau un echipament de robotică îi provoacă să lucreze în echipă, lucru care îi ajută foarte mult. Sunt multe voci care spun că generațiile de azi sunt mai introvertite, e încă un lucru pe care îl acoperim, pentru că ei ajung să lucreze, cot la cot, cu profesorii lor, cu colegii lor, astfel se dezvoltă o latură de comunicare și de relaționare deschisă.”, a precizat Irinuca Văduva, general manager ECDL România, care a mai adăugat:

„Am reușit să obținem aviz favorabil pentru introducerea în clasificarea ocupațiilor din România a meseriei de tehnician imprimare 3D. Avem o meserie nouă, sperăm noi să fie implementată într-un mod complet și potrivit, noi continuăm eforturile și în acest sens, dar e o mică victorie pentru noi, pentru că în felul ăsta, am validat că un domeniu, precum imprimarea 3D, în care ne-am implicat de atâția ani, este unul valid.”

 Află aici toate detaliile legate de concursurile de 3D design & printing și despre robotică, noutatea cu care vin edițiile concursurilor din acest an.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.